Bez dvojnog državljanstva SRB i CG

Šefovi diplomatija Srbije i Crne Gore Ivica Dačić i Igor Lukšić ocenili su da dve zemlje imaju suštinski različite stavove po pitanju dvojnog državljanstva.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 17.06.2014.

17:47

Default images

Ministri su ocenili da su su iscrpljene sve mogućnosti za kompromisno rešenje po tom pitanju.

Dačić je, na konferenciji za novinare posle susreta sa šefom crnogorske diplomatije, rekao da nije moguće naći kompromisno rešenje po tom pitanju, i da Srbija nastavlja da dozvoljava dvojno državljanstvo za razliku od Crne Gore, što je, kako je rekao, potpuno legitimno.

On je objasnio da u svetu ima zemalja i sa jednom i sa drugom praksom i da je o tome svojevremeno razgovarao i sa cnogorskim premijerom Milom Djukanovićem.
"Da bi se došlo do praktičnog rešenja za to je potrebna potpuna relaksacija naših odnosa", rekao je Dačić, dodavši da ovo pitanje već dve-tri godine nije predmet razgovora dveju država jer je reč o potpuno različitim stavovima.

Ministar Lukšić je, objašnjavajući poziciju Crne Gore, rekao da male zemlje imaju rigidnije zakonodavstvo po pitanju dvojnog državljanstva.

Odnosi neuporedivo bolji

Dačić i Lukšić istovremeno su ocenili da su odnosi dve zemlje neuporedivo bolji nego pre nekoliko godina i da treba da se usredsrede na traženje zajedničkih interesa među kojima su i evropske integracije i saradnja u oblasti ekonomije.

Dva ministra potpisali su danas Sporazum o saradnji diplomatskih akademija i Sporazum o ustupanju korišćenja nepokretnosti na recipročnoj osnovi za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništva. Dačić je objasnio da nije potpisan sporazum o zajedničkim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavnštvima širom sveta, već sporazum po kojem će države jedna drugoj pomoći tako što će dati na korišćenje prostor za ambasade. On nije isključio mogućnost da se u narednom periodu razgovara i o zajedničkim diplomatskim predstavništvima.

Lukšić je takođe rekao da ima prostora da se nastave razgovori o zajedničkom nastupanju u nekim delovima sveta, gde bi to imalo ekonomski rezon, i da se o tome može razgovarati u budućem periodu.

Dačić je na zajednickcoj konferenciji za novinare rekao da su se u prethodnim godinama dve zemlje trudile da relaksiraju sve teme koje su izazivale tenzije i da u narednom periodu treba da se svi zajedno usredsredimo na traženje zajedničkih interesa.

Dačić je rekao da je dobro što Srbija i Crna Gora idu ka EU svesne težine tog puta i raznih uslovljavanja, različitih poglavlja, ali da je to put koji će obezbediti bolju budućnost.

"Otvoreni smo za razgovore o svim temama eventulanim zajednički nastup na političko diplomatskoj karti sveta" rekao je Dačić i dodao da to podrazumeva i saradnju u oblasti ekonomije infrastrukture, energetike, saobraćaja...

On je zahvalio Crnoj Gori na pomoći koju je pružila posle katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju.

Dačić je naveo da problemi moraju da se rešavaju i da tu ne treba da bude čekanja i naglasio da to želi da radi kao ministar spoljnih poslova.

U tom smislu Dačić je rekao da se sa ministrom Lukšićem od kada je na funkciji spoljnih poslova sastao četri puta kao i da će se ponovo videti krajem nedelje u Bukureštu ali i na sastanku ministara spoljnih poslova uskoro u Crnoj Gori.

Crnogorski ministar Igor Lukšić poručio je da je važno da se odnosi dve zemlje produbljuju kroz konkretne kanale saradnje na pragmatičan način navodeći da se danas razgovaralo i o evropskim integracijama koje, kako je rekao imaju ogroman značaj za region.

Lukšić je rekao da saoseća sa građanima Srbije zbog posledica poplava navodeći da na sastanku ministara regiona u Crnoj Gori očekuje konkretne dogovore o pomoći ugroženima.

Podgorica partner na putu evrointegracija

Ministar Lukšić sastao se danas i sa miinistarkom za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović koja je izjavila da je Crna Gora značajan regionalni partner Srbije na putu evrointegracija.

Joksimovićeva i Lukšić saglasili su se tokom sastanka, da je važna prekogranična saradnja i koordinisan nastup kako bi se odredili prioriteti po pitanju finansijskih sredstava koje EU namerava da investira u region Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

"Na taj način bi region mogao da postane kompaktniji i konkurentniji. Srbija svakako želi da bude deo rešenja, a ne problema na Zapadnom Balkanu", kazala je Joksimović.

Ministri su dogovorili unapređenje saradnje dve države i identifikovali oblasti u kojima mogu jedna drugu da podrže na putu evrointegracija.

Šef crnogorske diplomatije će sutra u Beogradu razgovarati i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: