Verbić: Plagijat stvar univerziteta

Ministar Srđan Verbić kaže da je u nadležnosti univerziteta, odnosno mentora, članova komisije i etičkih odbora da odluče da li je nešto plagijat ili ne.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

11:35

Default images

Komentarišući informacije u vezi sa navodnim plagijatom doktorske disertacije ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović, Verbić je rekao da stav Ministarva prosvete ne može da bude osuđivanje ili podržavanje bilo kog pojedinačnog slučaja, a naročito ne na osnovu nečega što se pojavilo samo u medijima.

"Znate da u našim zakonima nije jasno navedeno u kojim slučajevima se nešto smatra plagijatom, i to je svakako jedan od zadataka ovog ministarstva da ubuduće u zakonima i podzakonskim aktima to bude bolje definisano", rekao je Verbić Tanjugu.

On je precizirao da u ovom slučaju ne postoji nadležnost Republičke prosvetne inspekcije i dodao da o kvalitetu svakog pojedinačnog diplomskog, master ili doktorskog rada svedoči mišljenje komisije univerziteta na kome je taj rad odbranjen.

Verbić je napomenuo da ne postoji jedinstvena procedura i da se ona razlikuje od univerziteta od univerziteta.

"Ono što mi moramo da uradimo u ovom trenutku, a trenutak je pravi, jer baš sada radimo na Nacrtu zakona o visokom obarazovanju, jeste da insistiramo na tome da ubuduće sve doktorske disertacije koje budu odbranjene u našoj zemlji budu dostupne onlajn i da svi mogu da vide šta se u tim doktorskim disertacijama nalazi", rekao je Verbić.

On je istakao da je Nacrt veoma blizu javne rasprave, i da će u narednih desetak dana biti dostupan na uvid javnosti.

Ministar je pozvao stručnu javnost da se aktivno uključi i da svoje mišljnje o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju.

Posebno je napomenuo da je taj zakon itekako potreban, a koji će garantovati kvalitete onoga što izlazi kao produkt - diplomski,master i doktorski radovi.

"Najvažnija stvar i razlog zbog čega nam je jako stalo da što pre ovaj zakon bude usvojen to je promena načina priznavanja diploma", zaključio je Verbić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nešto ranije je rekao da je obrazloženje trojice naučnika koji tvrde da postoje ozbiljne indicije da u radu ministra Stefanovića ima plagijata "najgluplje obrazloženje koje je ikada čuo", a naveo je i da se sa njim slaže i ministar Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: