Utorak, 03.06.2014.

11:35

Verbić: Plagijat stvar univerziteta

Ministar Srđan Verbić kaže da je u nadležnosti univerziteta, odnosno mentora, članova komisije i etičkih odbora da odluče da li je nešto plagijat ili ne.

Izvor: Tanjug

Verbiæ: Plagijat stvar univerziteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Nasi u WoS

pre 9 godina

Cak i da nije plagirao, a jeste kao sto je navedeno, nema osnova da Nebojsa Stefanovic bude DR jer nema ni jedan rad u Web of Science prema javno dostupnom servisu http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html

Chuperko

pre 9 godina

Ministar/ka prosvete obara darvinovu teoriju.

Ministar prosvete nezna odgovor na postavljeno pitanje iz zbirke zadataka za malu maturu.

Ministar prosvete nezna šta je plagijad.

Jel' se to događa u Nambiji?
.

Čoban

pre 9 godina

Ljudi moji, u kom paralelnom univerzumu žive ovi naši političari:

Da vas podsetim samo tri slučaja u bliskoj prošlosti:
1. Predsednik Mađarske
http://www.ithenticate.com/plagiarism-detection-blog/bid/80976/Hungarian-President-Resigns-After-Plagiarism-Accusation#.U44VZHWSxds

2. Ministarka prosvete Nemačke
http://www.huffingtonpost.com/2013/02/09/annette-schavan-resigns-germany-education-plagiarism_n_2652376.html

3. Ministar odbrane Nemačke
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/german-defence-minister-quits-over-phd-plagiarism-scandal-2229492.html

U svim slučajevim su dotični leteli sa funkcije "samo tako", pre svega zbog pritiska javnosti i raznih peticija.

Biti doktor nauka pre svega znači da se čovek bavi naučnim radom i da kroz taj rad, koji je priznat od strane ostalih doktora nauka iz celog sveta, doprinosi naučnom napretku u svojoj oblasti. Svako ko je "kvazi" doktor nauka apsolutno ne zaslužuje da bude na bilo kakvom položaju u društvu pre svega iz moralnih razloga

Zeljko

pre 9 godina

Gospodine Verbiću,

Kao nadležni ministar najmanje što možete da učinite je da formirate komisiju. Molim Vas da ovu komisiju sačinjavaju naši naučnici, a ne stručnjaci sa zapada (vidim da je trend da ćemo i za recept za sarmu angažovati evropske stručnjake da nam objasne kako se pravi). Siguran sam da među akademicima možete pronaći osobe kompetentne za oblast kojom se ministar Stefanović bavio. Ako je tačno ovo što je navedeno (a očigledno su se autori članka potrudili da „prekopaju“ literaturu), onda to nije problem samo Megatrend-a nego celokupne naučne javnosti i Srbije.

Princeza

pre 9 godina

i sta sad... neko pusti trac ,,plagijat,, i ajmo... udri po coveku... menjaj zakon... sprovodi istrage... ostavite bre coveka na miru, dajte mu sansu da proba nesto da uradi u toj policiji... ja bih prvo proverila diplomu ovog ministra prosvete jer ga je dete sa 15 godina ucila zakonu, a ne Stefanovica...

ludilo mozga

pre 9 godina

Ministar u Utisku nedelje sasvim ispravno prica o tome kako se treba izboriti sa problemom poklanjanja ocena, kako ne treba odlagati malu maturu, jer se time gubi smisao vrednovanja znanja itd. u onda kad u pola 8 dodje na posao sedne pored coveka (aj da se pravimo da je samo jedan) kome je poklonjen DOKTORAT eeeej i koji se toga ne stidi, a ne stide se ni kolege bogami....

biću i ja neki veliki dr mr

pre 9 godina

Došao expert da 4 godine odleži na grbači građana kao ministar prosvete.
Niko mu nije rekao da treba da nešto radi, niti on on zna šta je u njegovoj nadležnosti,njegov posao je da pozira. Mada verovatno on ni ne sme ništa da radi dok se pravnik sa najvišim ocenama ne oglasi.

Svileni

pre 9 godina

G-ine Ministre cega ste Vi Ministar? Za odnose sa marsovcima ili prosvete?

...

Uzmite malo i procitajte svoje nadleznosti nemojte da blejite i lupate gluposti vise...smucili ste se i Bogu i narodu !!!!!!!!!!!!!!

Strahinja Lukić

pre 9 godina

Tačno, svaki univerzitet je sam dužan vodi računa o svojoj reputaciji i o ugledu ili sramoti koju nanosi disciplini koju tvrdi da predaje. Ali je zato dužnost Ministarstva da vodi računa o tome koje institucije su akreditovane za visoko-obrazovni i naučni rad. I u toj oblasti je situacija katastrofalna.

Jovan, Akademski Gradjanin sa UB

pre 9 godina

Gospodine Ministre, plagijat je stvar svih nas koji imamo univerzitete. To je stvar cele drzave o kojoj odlucuju samo najkvalifikovaniji medju najboljima. Prema tome, treba odrediti komisiju koja ce da resava ovaj i slicne slucajeve, koji se u Srbiji pojavljuju kao i svuda po svetu. Pre nekog vremena, slican slucaj je bio u Nemackoj, kada je minister uhvacen sa plagijatom, dao ostavku. Sve mora biti po zakonu jer se pojavila sumnja u istinitost Doktorata. Veruje se da je ovaj doktorat plagijat sve dok se ne pokaze drugojacije.

Milena

pre 9 godina

Ova 3 lika uopste nisu placena da napisu ovakav tekst, ne, ne... bas su samoinicijativno resili da procitaju neciji doktorat iz Srbije i onda da ga sire po svim mogucim portalima... Ma dajte ljudi, ne budite naivni.

srbijaN

pre 9 godina

e moj ministre... čak sam te i ovde i u drugim online nvinama(komentarima) branio posle "utiska nedelje"! jaaako se kajem! gde si-tu si, ni za tu-nisi!

Bob Rock

pre 9 godina

Postoje Procedure za utvrdjivanje da li je neki rad plagijat. Članom 101. Zakona o visokom obrazovanju jasno se utvrđuje ko i kada oglašava ništavnom diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu je, na primer, od 2012. godine do danas, na osnovu sadržine Pravilnika o akademskoj čestitosti, petnaest osoba kažnjeno za plagijat. Dakle, postoje procedure kojima se utvrđuje da je neki rad plagijat.
Sta mozemo da zakljucimo iz ovoga? Da i ovaj, nazovi ministar, treba zbog svoje nestrucnosti da podnese ostavku.
Objavite komentar. :)

drzavni fakultet

pre 9 godina

Gospodine Ministre, evo Vam jedne slike zakona o visokom obrazovanju koji je napravio haos kod vse hiljada ljudi.Ja sam zavrsio Visu tehničku skolu u trajanju od sest semestara, i stekao zvanje inzenjer telekomunikacija. Posle zavrsene Više skole, sam upisao drzavni fakultet na osnovu zakona o univerzitetu iz 2002. godine, gde je sad sve pametna gospodja Srbijanka Turajlic dozvolila da se cetvorogodisnji program zavri za tri kalendarske godine, i na drzavnom tehničkom fakultetu završim fakultet u trajanju od tri kalendarske godine i steknem zvanje diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta. Te neko taj fakultet po novom zakonu o visokom obrazovanju svsta u 180 bodova kao sa visom skolom koje su trajale dve godine i one takodje vaze 180 bodova. Ko je ovde lud. Negde jednu godinu uzmu, a negde jednu godinu dodaju. Ja sam po vazećem zakonu upisao fakultet i diplomirao pre donošenja zakona o visokom obrazovanju iz 2005 i sad mi taj fakultet izjedačuju sa višom skolom. Takodje u važećim sisitematizacijama i dalje traže VII/1 i VI/1, a to ne postoji od 1991. godine službeni glasnik 5/91 gde kaze da se ukida stepenovanje obrazovanja i postoji samo Visoko i više obrazovanje. Sad da li je država smela mene i još ko zna koliko hiljada studenata oštećeno "nekakvom bolonjom" koju su isforsirali pojedini privatni fakulteti. Molim za pravdu. Takodje molim da ovo misljenje adminsistratori dostave stručnoj javnosti pre donošenja novog zakona o visokom obrazovanju. Viša skola nije fakultet.

Ne laje kuce sela radi

pre 9 godina

Da ista znaju i jedan i drugi da rade i urade, ne bi se bavili ni Pescanikom, ni komentarima bilo gde pa ni ovde. Ovako, svako iole kriticko pisanje ili tekst koji izrazava sumnju u njihove realne kvalitete zavrsava komentarisanjima po sednicama Vlade ili Skupstine. A tako mozemo unedogled. Ukratko, ta cela ekipa blage veze nema ni sta je vlast, ni kako se realizuje. Sedenje 20 godina i uprazno blebetanje, mahanje kojekakvim papirama za govornicama, narucivanje i izmisljanje kojekakvih tekstova po kojekakvim novinama zasigurno nije u tim mozgovima izrodilo bilo kakav realan kvalitet.

jovan

pre 9 godina

Pa niste ni jednom recju naveli sta ce se preduzeti povodom ove optuzbe profesora iz Engleske o plagijatu? Ko ce to ispitati? Po svemu sudeci vi nemate nameru, megatrend nema kompetencije a Vucic se vec deklarisao kao vrhinski naucnik. Ako bude utvrdjen plagijat hocete li se skloniti sa funkcije?!

fizicar

pre 9 godina

Sta je ovde problem?
Komisija za akreditaciju.
Ona radi po zakonu, a zakon je KATASTROFALAN!!!
(recimo, broj M21, M22 i M23 radova koje mora da objavi Institut da bi bio Institut. Za Univerzitete ne znam, nisam u toku)
A ko je pisao, predlagao i glasao za takav zakon?
Ja to ne znam, ali eto posla za "istrazivacko novinarstvo"

sanjapakao

pre 9 godina

Dokle cete se baviti doktoratom.Premijer je rekao,zar se neki ne postide njegovih reci?!...Reagovala je profesor FPN...Ko da je ostatku sveta zabranjeno a doktoriraju.Stefanovic ima toliko znanja i iskustva da je doktorat samo kruna svega toga.

strasno

pre 9 godina

kakvi ste vi pilicari! ovo je isto kao najezda nepismene partizanstine posle drugog svetskog rata. samo sto ne palite parkete...valjda

mojeime

pre 9 godina

(KJ, 3. jun 2014 13:00)

Nisam zeleo da niko pomisli da sirim dezinformacije, jednostavno ne znam, nisam optuzio nijedan privatni, niti drzavni, jednostavno sam nasao na singipediu da ima doktorske "na izvolte" download u pdf formatu, za druge sam posle tvoje poruke video da ima npr http://eteze.bg.ac.rs/ (novi sad je ns, nis je ni...), dok za Megatrend valjda po celoj ovoj prici, mozete da odete tamo pa zatrazite rad na uvid (mada opet, ne znam)... Zanima me stvarno da se istrazi kako je moguce doci do doktorskih radova SVIH univerziteta u Srbiji, da mogu ja, ti, pera, mika, zika da budu u mogucnosti da "provere" nekog kao sto su to uradili iz Pescanika da li je kopirao recenice bez navodjenja itd. Meni je licno sumnjivo to sto (izgleda) Megatrend nema nikakvu elektronsku bazu a kaze za sebe da je najveci privatni univerzitet u Srbiji... Voleo bih da mogu da proverim sve doktore nauka koji su doktorirali na Megatrendu ali da downloadujem pa polako...

...i, posle, kako da ne piješ

pre 9 godina

"Plagijat, stvar Univerziteta."
Srdjan Verbić
Ako ministar NE SHVATA šta se dogodilo u "slučaju Stefanović", onda nema intelektualnog kapaciteta da bude na čelu ministarstva prosvete.
Ako ministar SHVATA šta se dogodilo u "slučaju Stefanović", i lakonskim izjavama prebacuje težište problema na druge institucije, onda nema moralnog prava da bude na čelu ministarstva prosvete.
Ako ministar veruje u ono što je izjavio vezano za "slučaj Stefanović", onda je prosveta u Srbiji u grdnom problemu i srlja nezaustavljivo u propast.

KJ

pre 9 godina

@mojeime
Doktorske disertacije odbranjene na Univerzitetu u Beogradu se vec nalaze online na sajtu Univerzitetske biblioteke. Ako vec Vama nije to poznato, nemojte siriti dezinformacije.

Petar

pre 9 godina

vama svima samo smeta što Verbić ne ume da laže kao drugi, to što je normalan čovek.
zato ne treba takvi ljudi da se hvataju politike. politika je za bagru i lopove!

iks

pre 9 godina

Ovde se ne redi o bilo kakvom pojedinačnom slučaju već o ministru unutrašnih poslova!
Verbićev stav koji govori o potrebi institucionalnih rešenja je odličan ali na ovaj pojedinačni slučaj mora da se osvrne. U pitanju je ministar!

Znajući koliko nam je država korumpirana, Stefanoviću neće biti teško da se izvuče ako je kriv. Baš zbog toga bi Ministarstvo prosvete trebalo da posveti pažnju ovom pojedinačnom slučaju.

Na kraju, hoće li se zakon i akti praviti tako da ministrov doktorat bude verodostojan ili plagijat? I Tomin master i Ilićeva, koja ono beše diploma i svi ostali sega-mega paipri?

Bezdno

pre 9 godina

Dobar si mali, dobar. Tek si počeo u politici, a već tako iskusno znaš da odbraniš, nešto što svaki pošteni seljak u ovoj zemlji vidi da ne može zdravom logikom da se brani.Pred tobom je karijera.I to prava.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ovo je kadar iz Petnice. Maestealno. Bar da demistifikujemo i tu ustanovu. Ne znam, kako ih samo pronadju. Ali, vidim stranci vec regrutuju neke buduce eksperte i strucnjake koje cemo da gledamo na nekim od funkcija. Sto je najgore od gospodina Verbica nisam cuo kako ce se promeniti stvari u prosveti, koji je plan i kako ce realizovati, kako ce se boriti protiv nakaradne uredbe koja onemogucava zaposljavanje. Recimo, na Novom Beogradu nedostaje oko trista vaspitacica i medicinskih sestara i u nekim grupama ne radi niko, ali zato moraju da se primaju vaspitacice i tehnicko osoblje iz Obrenovca jer trenutno nemaju gde da rade. Nevidjene su reforme a jos je bolji ministar prosvete. Plagijat doktorata nekako se odlicno uklapa u sve. Svom snagom u reforme, citiracu slogan naprednjaka.

karlo

pre 9 godina

Gospodine ministre, svaki zavrsni rad (diplomski, master, disertacija) je po zakonu, pre odbrane morao da stoji na uvid javnosti neko vreme (obicno 2 nedelje u biblioteci i na sajtu fakulteta), tako da u slucaju plagijata svako od gradjane moze da iznese zamerku na isti. Obavestite se malo bolje pre nego li sto komentarisete ovakve situacije.

nikola

pre 9 godina

Moze li ministar da kaze nesto o reformi skolstva u smislu potpuno prilagodjavanje potrebama trzista u kontekstu proizvodnje kadrova. I iz srednje skole i sa fakulteta. Po meni je to broj jedan zadatak. Na trzistu postoji npr. potreba za sto vise programera koji su placeni od 1000-5000 $ mesecno i koji mogu da rade iz Srbije. Zasto drzava ne proizvodi mnoooogo vise ovakvih kadrova jer smo videli primere totalno promašenih zanimanja koja prosto nikome ne trebaju. U procesu pronalazenja investitora ovo ministarstvo treba da igra bitnu ulogu kao karika koja nudi ljudski kapital u smislu skolovane populacije. Treba napraviti index svih mogucih zanimanja i cene satnice, broj potrebnih kadrova danas i projekcije u buducnost. Da ljudi imaju jasnu sliku o trzistima i visinama zarada jer ce im sutra to zanimanje oblikovati život.

Бојан Илић

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?
(SNS bot, 03. jun 2014 12:04)

Док је Мегатренд позивао да се "заврши овај престижни универзитет и бежи из земље" онда су аутошовинисти овде бљували жуч... али сада је друга прича...
Доследност у ПМ!:-)

GagY

pre 9 godina

Verbiću, ostavka! Čim si postao deo ove najgore vlade u istoriji Srbije, postao si da si isti kao i onaj koji te je u tu vladu i doveo. Na tvoju sreću, a na našu nesreću, isto mogu da kažem i za Tasovca, Udovičića, i za Lazara L. Razočarenje na kub!

mojeime

pre 9 godina

off topic

Na Singidunumu imate singipedia sajt gde su svi doktorski radovi objavljeni javno za download... Kako nabaviti doktorske radove sa drugih Univerziteta ? Da li je moguce da b92 npr. to istrazi, kako doci do istih - da li su mozda doktorski radovi sa drzavnih fakulteta "nedodirljivi"?

American Idiot

pre 9 godina

E sad mi je jasno zasto je ovaj postao ministar! Svaka cast gospodinu Vucicu sto je okupio takav tim strucnjaka da povede zemlju napred.

Siroma' sam, nemam ime...

pre 9 godina

Znači, ne mogu da verujem!!!

Ovo mu dođe kao kad bih otišao u prodavnicu, kupio robu a trgovac mi ne izda fiskalni račun. Ja nazovem inspekciju da ga prijavim, a oni mi kažu - Mi nemamo ništa sa tim. Mi mu samo izdajemo dozvolu za rad! To je stvar dotične prodavnice, tj. trgovca i njegovog morala, i zato ovaj njegov čin ne možemo niti da osudimo niti da podržimo, a naročito ne na osnovu prijave nekog dokonog pojedinca. Al' ništa ne brinite, planiramo da u budućnosti odradimo nacrt zakona kojim ćemo to regulisati...

Sunceti, za šta mi ovog čoveka plaćamo!

stvar univerziteta

pre 9 godina

Po logici ministra, sasvim je moguce sledece. Napravi se novi univerzitet dobije licencu, napravi hiljadu-dve doktora nauka tako sto plagiraju radove - i nikom nista. Posto je to "stvar univerziteta", niko ne moze rec da im kaze. Zasto onda univerzitet ne kaze "svako ko plati 100 evra dobija doktorat"? Jer ako je to stvar univerziteta a ne drzave, sta sprecava univerzitet da radi sta hoce?

Dusko

pre 9 godina

@SNS bot
kolko se ja sećam, procvat privatnih univerziteta se desio malo pre "šerpa i lonaca". a vučić je svojevoljno pristajao da bude deo te vlasti tamo negde u 90-im. mislim da malo podmećeš teze.

pilula

pre 9 godina

sramno pranje ruku ministra! nije tacno da je obrazlozenje `najgluplje'. citiranje tudjih recenica bez navodjenja referenci je razlog za odbijanje radova na konferencijama, u zurnalima... to amateri u nauci i laici ne razumeju. sve i da nije utvrdjivanje plagijata u nadleznosti ministarstva (a moze da bude), u nadleznosti ministarstva je akreditovanje univerziteta koji stancuju doktorate, gde je jedan covek mentor desetinama doktorata godisnje, gde postoje sumnje na plagiranje, gde rade najpoznatiji akademski prevaranti evrope, braca bogdanov!
sramno, verbicu, sramno! integritet zrtvovan na prvoj krivini...

Srpski Anđeli

pre 9 godina

Evo, javio se i ober štreber i priča o STAVU! ministarstva na čijem je čelu.
Zaključak je da je dobro sa ih zamajavamo sa trivijalnim stvarima. Ostaće im manje vremena da lome i uništavaju ono malo civilizacije što je ostalo u Srbiji.

jedan old botova

pre 9 godina

""Premijer Srbije Aleksandar Vučić nešto ranije je rekao da je obrazloženje trojice naučnika koji tvrde da postoje ozbiljne indicije da u radu ministra Stefanovića ima plagijata "najgluplje obrazloženje koje je ikada čuo", a naveo je i da se sa njim slaže i ministar Verbić.""
====================================

Sad mi je lakse jer ocito je da su Vucic i Vrebic razgovarali o plagijatu.

Ali bivsi PPV, a sadasnji PV je ves rekao svoje: GLUPO OBRAZALOZENJE i mi kao botovi mormo da mislimo isto.

Ima li ista u Srbiji sta Vucic nece komentarisati

Dusko

pre 9 godina

Од како је света и века било је плагијата и било је плагијатора. Али од истог тог дана сви су знали шта је плагијат и ко су плагијатори и за то им нису били потребни закони нити велика мудровања. Времена су се променила, очито. Данас ни министар просвете не зна шта је плагијат, ако за то не постоји закон.

dexter

pre 9 godina

Alo Srđane, buđenje! Ti si bar pametan čovek. Vidiš li ti u kom se smeru stvari u zemlji kreću? Da li je moguće da ćeš da staneš iza OVOGA i da svoj godinama sticani ugled baciš u blato, samo zato da se ne bi zamerio Gospodaru?

tintoreti

pre 9 godina

Ja ne verujem da je ovo reakcija ministra prosvete!! Bez ikakvog stida nam covek kaze da je kod nas na univerzitetu plagijat sasvim normalna stvar. Eticka a ne krivicna!!! Univerzitet je nezavistan, mehanizam za kontrolu ne postoji. Prakticno, moguce je da mi uopste nemamo doktore nego samo prevarante. To me nimalo ne bi cudilo. Ali trebalo bi sesti pa sve lepo redom ispitati. Siguran sam da ima dosta doktora koji to nisu. Mario Marko Deltintoreti. Kod Amerikanaca ako si plagiro, to je to sto si studiro. Kod nas avaj, to te kvalifikuje ni manje ni vise nego za ministra unutrasnjih poslova.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

"Premijer Srbije Aleksandar Vučić nešto ranije je rekao da je obrazloženje trojice naučnika koji tvrde da postoje ozbiljne indicije da u radu ministra Stefanovića ima plagijata "najgluplje obrazloženje koje je ikada čuo", a naveo je i da se sa njim slaže i ministar Verbić."

A po cemu je premijer kompetentan da komentarise argumente naucnika?

mrs

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?
(SNS bot, 3. jun 2014 12:04)

OK vazi mi sto smo lupali u serpe smo krivi za privatne univerzitete. A zasta ste vi krivi. Za poraz u samo 4 rata ... da nastavim dalje ?
"strucnjaci" sa tih univerziteta su svi samo vasi.
Najveca tekovina 5. oktobra je to sto je izbegnuto krvoprolice i gradjanski rat. Tvoj ljubimac ministar propagande u Milosevicevoj vladi koja je bila najvece zlo u istoriji Srbije donela je Srbiji poraz u 4 rata

aparatčik

pre 9 godina

Ne skrivajte se, ministre Verbiću, iza zakona koji ne postoji. Taksativno su navedeni plagirani delovi rukopisa, a potpisnici članka su ugledni ljudi. Vi ste u tu vladu ušli kao stručnjak, a sada pokazujete da vam je funkcija važnija od dostojanstva profesije i branite neodbranjivo! Zašto se brukate?

SNS bot

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?

Maja

pre 9 godina

Gospodine Verbicu, u mojoj porodici ima puno fizicara, sto teorijskih, sto eksperimentalnih, sto inzenjera elektrotehnike (vecina je na Zapadu), i pre nego sto ste vi dosli na mesto ministra, smatrala sam da su to vrlo inteligentni i pametni ljudi. Od kada se vi pojavljujete na televiziji, pocinjem da sumnjam u takve kvalifikacije. Kod Olje Beckovic vas je jedva ko razumeo sta ste hteli da kazete, a trudili ste se iz petnih zila da na pitanja koja su vam postavljana odgovorite sa "Nisam nadlezan". Vi se ponasate kao da ste zaduzeni za diplomatiju, a ne obrazovanje. Znate, nije sve u zakonu, ima nesto i u moralu.

Djordje

pre 9 godina

Znaci svi vidimo da je plagijat ali posto mentor Mica Jovanovic, komisija i ostali nisu to rekli, onda nije? Sada ste me totalno razocarali. Ocekivao sam od Vas da uslovite svoj ostanak u Vladi ostavkom Stefanovica.

Maja

pre 9 godina

Gospodine Verbicu, u mojoj porodici ima puno fizicara, sto teorijskih, sto eksperimentalnih, sto inzenjera elektrotehnike (vecina je na Zapadu), i pre nego sto ste vi dosli na mesto ministra, smatrala sam da su to vrlo inteligentni i pametni ljudi. Od kada se vi pojavljujete na televiziji, pocinjem da sumnjam u takve kvalifikacije. Kod Olje Beckovic vas je jedva ko razumeo sta ste hteli da kazete, a trudili ste se iz petnih zila da na pitanja koja su vam postavljana odgovorite sa "Nisam nadlezan". Vi se ponasate kao da ste zaduzeni za diplomatiju, a ne obrazovanje. Znate, nije sve u zakonu, ima nesto i u moralu.

Djordje

pre 9 godina

Znaci svi vidimo da je plagijat ali posto mentor Mica Jovanovic, komisija i ostali nisu to rekli, onda nije? Sada ste me totalno razocarali. Ocekivao sam od Vas da uslovite svoj ostanak u Vladi ostavkom Stefanovica.

American Idiot

pre 9 godina

E sad mi je jasno zasto je ovaj postao ministar! Svaka cast gospodinu Vucicu sto je okupio takav tim strucnjaka da povede zemlju napred.

aparatčik

pre 9 godina

Ne skrivajte se, ministre Verbiću, iza zakona koji ne postoji. Taksativno su navedeni plagirani delovi rukopisa, a potpisnici članka su ugledni ljudi. Vi ste u tu vladu ušli kao stručnjak, a sada pokazujete da vam je funkcija važnija od dostojanstva profesije i branite neodbranjivo! Zašto se brukate?

stvar univerziteta

pre 9 godina

Po logici ministra, sasvim je moguce sledece. Napravi se novi univerzitet dobije licencu, napravi hiljadu-dve doktora nauka tako sto plagiraju radove - i nikom nista. Posto je to "stvar univerziteta", niko ne moze rec da im kaze. Zasto onda univerzitet ne kaze "svako ko plati 100 evra dobija doktorat"? Jer ako je to stvar univerziteta a ne drzave, sta sprecava univerzitet da radi sta hoce?

GagY

pre 9 godina

Verbiću, ostavka! Čim si postao deo ove najgore vlade u istoriji Srbije, postao si da si isti kao i onaj koji te je u tu vladu i doveo. Na tvoju sreću, a na našu nesreću, isto mogu da kažem i za Tasovca, Udovičića, i za Lazara L. Razočarenje na kub!

Siroma' sam, nemam ime...

pre 9 godina

Znači, ne mogu da verujem!!!

Ovo mu dođe kao kad bih otišao u prodavnicu, kupio robu a trgovac mi ne izda fiskalni račun. Ja nazovem inspekciju da ga prijavim, a oni mi kažu - Mi nemamo ništa sa tim. Mi mu samo izdajemo dozvolu za rad! To je stvar dotične prodavnice, tj. trgovca i njegovog morala, i zato ovaj njegov čin ne možemo niti da osudimo niti da podržimo, a naročito ne na osnovu prijave nekog dokonog pojedinca. Al' ništa ne brinite, planiramo da u budućnosti odradimo nacrt zakona kojim ćemo to regulisati...

Sunceti, za šta mi ovog čoveka plaćamo!

mrs

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?
(SNS bot, 3. jun 2014 12:04)

OK vazi mi sto smo lupali u serpe smo krivi za privatne univerzitete. A zasta ste vi krivi. Za poraz u samo 4 rata ... da nastavim dalje ?
"strucnjaci" sa tih univerziteta su svi samo vasi.
Najveca tekovina 5. oktobra je to sto je izbegnuto krvoprolice i gradjanski rat. Tvoj ljubimac ministar propagande u Milosevicevoj vladi koja je bila najvece zlo u istoriji Srbije donela je Srbiji poraz u 4 rata

jedan old botova

pre 9 godina

""Premijer Srbije Aleksandar Vučić nešto ranije je rekao da je obrazloženje trojice naučnika koji tvrde da postoje ozbiljne indicije da u radu ministra Stefanovića ima plagijata "najgluplje obrazloženje koje je ikada čuo", a naveo je i da se sa njim slaže i ministar Verbić.""
====================================

Sad mi je lakse jer ocito je da su Vucic i Vrebic razgovarali o plagijatu.

Ali bivsi PPV, a sadasnji PV je ves rekao svoje: GLUPO OBRAZALOZENJE i mi kao botovi mormo da mislimo isto.

Ima li ista u Srbiji sta Vucic nece komentarisati

pilula

pre 9 godina

sramno pranje ruku ministra! nije tacno da je obrazlozenje `najgluplje'. citiranje tudjih recenica bez navodjenja referenci je razlog za odbijanje radova na konferencijama, u zurnalima... to amateri u nauci i laici ne razumeju. sve i da nije utvrdjivanje plagijata u nadleznosti ministarstva (a moze da bude), u nadleznosti ministarstva je akreditovanje univerziteta koji stancuju doktorate, gde je jedan covek mentor desetinama doktorata godisnje, gde postoje sumnje na plagiranje, gde rade najpoznatiji akademski prevaranti evrope, braca bogdanov!
sramno, verbicu, sramno! integritet zrtvovan na prvoj krivini...

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

"Premijer Srbije Aleksandar Vučić nešto ranije je rekao da je obrazloženje trojice naučnika koji tvrde da postoje ozbiljne indicije da u radu ministra Stefanovića ima plagijata "najgluplje obrazloženje koje je ikada čuo", a naveo je i da se sa njim slaže i ministar Verbić."

A po cemu je premijer kompetentan da komentarise argumente naucnika?

tintoreti

pre 9 godina

Ja ne verujem da je ovo reakcija ministra prosvete!! Bez ikakvog stida nam covek kaze da je kod nas na univerzitetu plagijat sasvim normalna stvar. Eticka a ne krivicna!!! Univerzitet je nezavistan, mehanizam za kontrolu ne postoji. Prakticno, moguce je da mi uopste nemamo doktore nego samo prevarante. To me nimalo ne bi cudilo. Ali trebalo bi sesti pa sve lepo redom ispitati. Siguran sam da ima dosta doktora koji to nisu. Mario Marko Deltintoreti. Kod Amerikanaca ako si plagiro, to je to sto si studiro. Kod nas avaj, to te kvalifikuje ni manje ni vise nego za ministra unutrasnjih poslova.

...i, posle, kako da ne piješ

pre 9 godina

"Plagijat, stvar Univerziteta."
Srdjan Verbić
Ako ministar NE SHVATA šta se dogodilo u "slučaju Stefanović", onda nema intelektualnog kapaciteta da bude na čelu ministarstva prosvete.
Ako ministar SHVATA šta se dogodilo u "slučaju Stefanović", i lakonskim izjavama prebacuje težište problema na druge institucije, onda nema moralnog prava da bude na čelu ministarstva prosvete.
Ako ministar veruje u ono što je izjavio vezano za "slučaj Stefanović", onda je prosveta u Srbiji u grdnom problemu i srlja nezaustavljivo u propast.

karlo

pre 9 godina

Gospodine ministre, svaki zavrsni rad (diplomski, master, disertacija) je po zakonu, pre odbrane morao da stoji na uvid javnosti neko vreme (obicno 2 nedelje u biblioteci i na sajtu fakulteta), tako da u slucaju plagijata svako od gradjane moze da iznese zamerku na isti. Obavestite se malo bolje pre nego li sto komentarisete ovakve situacije.

Dusko

pre 9 godina

@SNS bot
kolko se ja sećam, procvat privatnih univerziteta se desio malo pre "šerpa i lonaca". a vučić je svojevoljno pristajao da bude deo te vlasti tamo negde u 90-im. mislim da malo podmećeš teze.

dexter

pre 9 godina

Alo Srđane, buđenje! Ti si bar pametan čovek. Vidiš li ti u kom se smeru stvari u zemlji kreću? Da li je moguće da ćeš da staneš iza OVOGA i da svoj godinama sticani ugled baciš u blato, samo zato da se ne bi zamerio Gospodaru?

Srpski Anđeli

pre 9 godina

Evo, javio se i ober štreber i priča o STAVU! ministarstva na čijem je čelu.
Zaključak je da je dobro sa ih zamajavamo sa trivijalnim stvarima. Ostaće im manje vremena da lome i uništavaju ono malo civilizacije što je ostalo u Srbiji.

Ne laje kuce sela radi

pre 9 godina

Da ista znaju i jedan i drugi da rade i urade, ne bi se bavili ni Pescanikom, ni komentarima bilo gde pa ni ovde. Ovako, svako iole kriticko pisanje ili tekst koji izrazava sumnju u njihove realne kvalitete zavrsava komentarisanjima po sednicama Vlade ili Skupstine. A tako mozemo unedogled. Ukratko, ta cela ekipa blage veze nema ni sta je vlast, ni kako se realizuje. Sedenje 20 godina i uprazno blebetanje, mahanje kojekakvim papirama za govornicama, narucivanje i izmisljanje kojekakvih tekstova po kojekakvim novinama zasigurno nije u tim mozgovima izrodilo bilo kakav realan kvalitet.

Dusko

pre 9 godina

Од како је света и века било је плагијата и било је плагијатора. Али од истог тог дана сви су знали шта је плагијат и ко су плагијатори и за то им нису били потребни закони нити велика мудровања. Времена су се променила, очито. Данас ни министар просвете не зна шта је плагијат, ако за то не постоји закон.

Bezdno

pre 9 godina

Dobar si mali, dobar. Tek si počeo u politici, a već tako iskusno znaš da odbraniš, nešto što svaki pošteni seljak u ovoj zemlji vidi da ne može zdravom logikom da se brani.Pred tobom je karijera.I to prava.

Bob Rock

pre 9 godina

Postoje Procedure za utvrdjivanje da li je neki rad plagijat. Članom 101. Zakona o visokom obrazovanju jasno se utvrđuje ko i kada oglašava ništavnom diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu je, na primer, od 2012. godine do danas, na osnovu sadržine Pravilnika o akademskoj čestitosti, petnaest osoba kažnjeno za plagijat. Dakle, postoje procedure kojima se utvrđuje da je neki rad plagijat.
Sta mozemo da zakljucimo iz ovoga? Da i ovaj, nazovi ministar, treba zbog svoje nestrucnosti da podnese ostavku.
Objavite komentar. :)

jovan

pre 9 godina

Pa niste ni jednom recju naveli sta ce se preduzeti povodom ove optuzbe profesora iz Engleske o plagijatu? Ko ce to ispitati? Po svemu sudeci vi nemate nameru, megatrend nema kompetencije a Vucic se vec deklarisao kao vrhinski naucnik. Ako bude utvrdjen plagijat hocete li se skloniti sa funkcije?!

biću i ja neki veliki dr mr

pre 9 godina

Došao expert da 4 godine odleži na grbači građana kao ministar prosvete.
Niko mu nije rekao da treba da nešto radi, niti on on zna šta je u njegovoj nadležnosti,njegov posao je da pozira. Mada verovatno on ni ne sme ništa da radi dok se pravnik sa najvišim ocenama ne oglasi.

Strahinja Lukić

pre 9 godina

Tačno, svaki univerzitet je sam dužan vodi računa o svojoj reputaciji i o ugledu ili sramoti koju nanosi disciplini koju tvrdi da predaje. Ali je zato dužnost Ministarstva da vodi računa o tome koje institucije su akreditovane za visoko-obrazovni i naučni rad. I u toj oblasti je situacija katastrofalna.

Svileni

pre 9 godina

G-ine Ministre cega ste Vi Ministar? Za odnose sa marsovcima ili prosvete?

...

Uzmite malo i procitajte svoje nadleznosti nemojte da blejite i lupate gluposti vise...smucili ste se i Bogu i narodu !!!!!!!!!!!!!!

Бојан Илић

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?
(SNS bot, 03. jun 2014 12:04)

Док је Мегатренд позивао да се "заврши овај престижни универзитет и бежи из земље" онда су аутошовинисти овде бљували жуч... али сада је друга прича...
Доследност у ПМ!:-)

Silver Surfer

pre 9 godina

Ovo je kadar iz Petnice. Maestealno. Bar da demistifikujemo i tu ustanovu. Ne znam, kako ih samo pronadju. Ali, vidim stranci vec regrutuju neke buduce eksperte i strucnjake koje cemo da gledamo na nekim od funkcija. Sto je najgore od gospodina Verbica nisam cuo kako ce se promeniti stvari u prosveti, koji je plan i kako ce realizovati, kako ce se boriti protiv nakaradne uredbe koja onemogucava zaposljavanje. Recimo, na Novom Beogradu nedostaje oko trista vaspitacica i medicinskih sestara i u nekim grupama ne radi niko, ali zato moraju da se primaju vaspitacice i tehnicko osoblje iz Obrenovca jer trenutno nemaju gde da rade. Nevidjene su reforme a jos je bolji ministar prosvete. Plagijat doktorata nekako se odlicno uklapa u sve. Svom snagom u reforme, citiracu slogan naprednjaka.

KJ

pre 9 godina

@mojeime
Doktorske disertacije odbranjene na Univerzitetu u Beogradu se vec nalaze online na sajtu Univerzitetske biblioteke. Ako vec Vama nije to poznato, nemojte siriti dezinformacije.

iks

pre 9 godina

Ovde se ne redi o bilo kakvom pojedinačnom slučaju već o ministru unutrašnih poslova!
Verbićev stav koji govori o potrebi institucionalnih rešenja je odličan ali na ovaj pojedinačni slučaj mora da se osvrne. U pitanju je ministar!

Znajući koliko nam je država korumpirana, Stefanoviću neće biti teško da se izvuče ako je kriv. Baš zbog toga bi Ministarstvo prosvete trebalo da posveti pažnju ovom pojedinačnom slučaju.

Na kraju, hoće li se zakon i akti praviti tako da ministrov doktorat bude verodostojan ili plagijat? I Tomin master i Ilićeva, koja ono beše diploma i svi ostali sega-mega paipri?

srbijaN

pre 9 godina

e moj ministre... čak sam te i ovde i u drugim online nvinama(komentarima) branio posle "utiska nedelje"! jaaako se kajem! gde si-tu si, ni za tu-nisi!

nikola

pre 9 godina

Moze li ministar da kaze nesto o reformi skolstva u smislu potpuno prilagodjavanje potrebama trzista u kontekstu proizvodnje kadrova. I iz srednje skole i sa fakulteta. Po meni je to broj jedan zadatak. Na trzistu postoji npr. potreba za sto vise programera koji su placeni od 1000-5000 $ mesecno i koji mogu da rade iz Srbije. Zasto drzava ne proizvodi mnoooogo vise ovakvih kadrova jer smo videli primere totalno promašenih zanimanja koja prosto nikome ne trebaju. U procesu pronalazenja investitora ovo ministarstvo treba da igra bitnu ulogu kao karika koja nudi ljudski kapital u smislu skolovane populacije. Treba napraviti index svih mogucih zanimanja i cene satnice, broj potrebnih kadrova danas i projekcije u buducnost. Da ljudi imaju jasnu sliku o trzistima i visinama zarada jer ce im sutra to zanimanje oblikovati život.

mojeime

pre 9 godina

(KJ, 3. jun 2014 13:00)

Nisam zeleo da niko pomisli da sirim dezinformacije, jednostavno ne znam, nisam optuzio nijedan privatni, niti drzavni, jednostavno sam nasao na singipediu da ima doktorske "na izvolte" download u pdf formatu, za druge sam posle tvoje poruke video da ima npr http://eteze.bg.ac.rs/ (novi sad je ns, nis je ni...), dok za Megatrend valjda po celoj ovoj prici, mozete da odete tamo pa zatrazite rad na uvid (mada opet, ne znam)... Zanima me stvarno da se istrazi kako je moguce doci do doktorskih radova SVIH univerziteta u Srbiji, da mogu ja, ti, pera, mika, zika da budu u mogucnosti da "provere" nekog kao sto su to uradili iz Pescanika da li je kopirao recenice bez navodjenja itd. Meni je licno sumnjivo to sto (izgleda) Megatrend nema nikakvu elektronsku bazu a kaze za sebe da je najveci privatni univerzitet u Srbiji... Voleo bih da mogu da proverim sve doktore nauka koji su doktorirali na Megatrendu ali da downloadujem pa polako...

Jovan, Akademski Gradjanin sa UB

pre 9 godina

Gospodine Ministre, plagijat je stvar svih nas koji imamo univerzitete. To je stvar cele drzave o kojoj odlucuju samo najkvalifikovaniji medju najboljima. Prema tome, treba odrediti komisiju koja ce da resava ovaj i slicne slucajeve, koji se u Srbiji pojavljuju kao i svuda po svetu. Pre nekog vremena, slican slucaj je bio u Nemackoj, kada je minister uhvacen sa plagijatom, dao ostavku. Sve mora biti po zakonu jer se pojavila sumnja u istinitost Doktorata. Veruje se da je ovaj doktorat plagijat sve dok se ne pokaze drugojacije.

strasno

pre 9 godina

kakvi ste vi pilicari! ovo je isto kao najezda nepismene partizanstine posle drugog svetskog rata. samo sto ne palite parkete...valjda

mojeime

pre 9 godina

off topic

Na Singidunumu imate singipedia sajt gde su svi doktorski radovi objavljeni javno za download... Kako nabaviti doktorske radove sa drugih Univerziteta ? Da li je moguce da b92 npr. to istrazi, kako doci do istih - da li su mozda doktorski radovi sa drzavnih fakulteta "nedodirljivi"?

ludilo mozga

pre 9 godina

Ministar u Utisku nedelje sasvim ispravno prica o tome kako se treba izboriti sa problemom poklanjanja ocena, kako ne treba odlagati malu maturu, jer se time gubi smisao vrednovanja znanja itd. u onda kad u pola 8 dodje na posao sedne pored coveka (aj da se pravimo da je samo jedan) kome je poklonjen DOKTORAT eeeej i koji se toga ne stidi, a ne stide se ni kolege bogami....

drzavni fakultet

pre 9 godina

Gospodine Ministre, evo Vam jedne slike zakona o visokom obrazovanju koji je napravio haos kod vse hiljada ljudi.Ja sam zavrsio Visu tehničku skolu u trajanju od sest semestara, i stekao zvanje inzenjer telekomunikacija. Posle zavrsene Više skole, sam upisao drzavni fakultet na osnovu zakona o univerzitetu iz 2002. godine, gde je sad sve pametna gospodja Srbijanka Turajlic dozvolila da se cetvorogodisnji program zavri za tri kalendarske godine, i na drzavnom tehničkom fakultetu završim fakultet u trajanju od tri kalendarske godine i steknem zvanje diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta. Te neko taj fakultet po novom zakonu o visokom obrazovanju svsta u 180 bodova kao sa visom skolom koje su trajale dve godine i one takodje vaze 180 bodova. Ko je ovde lud. Negde jednu godinu uzmu, a negde jednu godinu dodaju. Ja sam po vazećem zakonu upisao fakultet i diplomirao pre donošenja zakona o visokom obrazovanju iz 2005 i sad mi taj fakultet izjedačuju sa višom skolom. Takodje u važećim sisitematizacijama i dalje traže VII/1 i VI/1, a to ne postoji od 1991. godine službeni glasnik 5/91 gde kaze da se ukida stepenovanje obrazovanja i postoji samo Visoko i više obrazovanje. Sad da li je država smela mene i još ko zna koliko hiljada studenata oštećeno "nekakvom bolonjom" koju su isforsirali pojedini privatni fakulteti. Molim za pravdu. Takodje molim da ovo misljenje adminsistratori dostave stručnoj javnosti pre donošenja novog zakona o visokom obrazovanju. Viša skola nije fakultet.

fizicar

pre 9 godina

Sta je ovde problem?
Komisija za akreditaciju.
Ona radi po zakonu, a zakon je KATASTROFALAN!!!
(recimo, broj M21, M22 i M23 radova koje mora da objavi Institut da bi bio Institut. Za Univerzitete ne znam, nisam u toku)
A ko je pisao, predlagao i glasao za takav zakon?
Ja to ne znam, ali eto posla za "istrazivacko novinarstvo"

Petar

pre 9 godina

vama svima samo smeta što Verbić ne ume da laže kao drugi, to što je normalan čovek.
zato ne treba takvi ljudi da se hvataju politike. politika je za bagru i lopove!

Zeljko

pre 9 godina

Gospodine Verbiću,

Kao nadležni ministar najmanje što možete da učinite je da formirate komisiju. Molim Vas da ovu komisiju sačinjavaju naši naučnici, a ne stručnjaci sa zapada (vidim da je trend da ćemo i za recept za sarmu angažovati evropske stručnjake da nam objasne kako se pravi). Siguran sam da među akademicima možete pronaći osobe kompetentne za oblast kojom se ministar Stefanović bavio. Ako je tačno ovo što je navedeno (a očigledno su se autori članka potrudili da „prekopaju“ literaturu), onda to nije problem samo Megatrend-a nego celokupne naučne javnosti i Srbije.

SNS bot

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?

Čoban

pre 9 godina

Ljudi moji, u kom paralelnom univerzumu žive ovi naši političari:

Da vas podsetim samo tri slučaja u bliskoj prošlosti:
1. Predsednik Mađarske
http://www.ithenticate.com/plagiarism-detection-blog/bid/80976/Hungarian-President-Resigns-After-Plagiarism-Accusation#.U44VZHWSxds

2. Ministarka prosvete Nemačke
http://www.huffingtonpost.com/2013/02/09/annette-schavan-resigns-germany-education-plagiarism_n_2652376.html

3. Ministar odbrane Nemačke
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/german-defence-minister-quits-over-phd-plagiarism-scandal-2229492.html

U svim slučajevim su dotični leteli sa funkcije "samo tako", pre svega zbog pritiska javnosti i raznih peticija.

Biti doktor nauka pre svega znači da se čovek bavi naučnim radom i da kroz taj rad, koji je priznat od strane ostalih doktora nauka iz celog sveta, doprinosi naučnom napretku u svojoj oblasti. Svako ko je "kvazi" doktor nauka apsolutno ne zaslužuje da bude na bilo kakvom položaju u društvu pre svega iz moralnih razloga

Chuperko

pre 9 godina

Ministar/ka prosvete obara darvinovu teoriju.

Ministar prosvete nezna odgovor na postavljeno pitanje iz zbirke zadataka za malu maturu.

Ministar prosvete nezna šta je plagijad.

Jel' se to događa u Nambiji?
.

Nasi u WoS

pre 9 godina

Cak i da nije plagirao, a jeste kao sto je navedeno, nema osnova da Nebojsa Stefanovic bude DR jer nema ni jedan rad u Web of Science prema javno dostupnom servisu http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html

Princeza

pre 9 godina

i sta sad... neko pusti trac ,,plagijat,, i ajmo... udri po coveku... menjaj zakon... sprovodi istrage... ostavite bre coveka na miru, dajte mu sansu da proba nesto da uradi u toj policiji... ja bih prvo proverila diplomu ovog ministra prosvete jer ga je dete sa 15 godina ucila zakonu, a ne Stefanovica...

Milena

pre 9 godina

Ova 3 lika uopste nisu placena da napisu ovakav tekst, ne, ne... bas su samoinicijativno resili da procitaju neciji doktorat iz Srbije i onda da ga sire po svim mogucim portalima... Ma dajte ljudi, ne budite naivni.

sanjapakao

pre 9 godina

Dokle cete se baviti doktoratom.Premijer je rekao,zar se neki ne postide njegovih reci?!...Reagovala je profesor FPN...Ko da je ostatku sveta zabranjeno a doktoriraju.Stefanovic ima toliko znanja i iskustva da je doktorat samo kruna svega toga.

SNS bot

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?

sanjapakao

pre 9 godina

Dokle cete se baviti doktoratom.Premijer je rekao,zar se neki ne postide njegovih reci?!...Reagovala je profesor FPN...Ko da je ostatku sveta zabranjeno a doktoriraju.Stefanovic ima toliko znanja i iskustva da je doktorat samo kruna svega toga.

Milena

pre 9 godina

Ova 3 lika uopste nisu placena da napisu ovakav tekst, ne, ne... bas su samoinicijativno resili da procitaju neciji doktorat iz Srbije i onda da ga sire po svim mogucim portalima... Ma dajte ljudi, ne budite naivni.

Princeza

pre 9 godina

i sta sad... neko pusti trac ,,plagijat,, i ajmo... udri po coveku... menjaj zakon... sprovodi istrage... ostavite bre coveka na miru, dajte mu sansu da proba nesto da uradi u toj policiji... ja bih prvo proverila diplomu ovog ministra prosvete jer ga je dete sa 15 godina ucila zakonu, a ne Stefanovica...

Petar

pre 9 godina

vama svima samo smeta što Verbić ne ume da laže kao drugi, to što je normalan čovek.
zato ne treba takvi ljudi da se hvataju politike. politika je za bagru i lopove!

Maja

pre 9 godina

Gospodine Verbicu, u mojoj porodici ima puno fizicara, sto teorijskih, sto eksperimentalnih, sto inzenjera elektrotehnike (vecina je na Zapadu), i pre nego sto ste vi dosli na mesto ministra, smatrala sam da su to vrlo inteligentni i pametni ljudi. Od kada se vi pojavljujete na televiziji, pocinjem da sumnjam u takve kvalifikacije. Kod Olje Beckovic vas je jedva ko razumeo sta ste hteli da kazete, a trudili ste se iz petnih zila da na pitanja koja su vam postavljana odgovorite sa "Nisam nadlezan". Vi se ponasate kao da ste zaduzeni za diplomatiju, a ne obrazovanje. Znate, nije sve u zakonu, ima nesto i u moralu.

mojeime

pre 9 godina

off topic

Na Singidunumu imate singipedia sajt gde su svi doktorski radovi objavljeni javno za download... Kako nabaviti doktorske radove sa drugih Univerziteta ? Da li je moguce da b92 npr. to istrazi, kako doci do istih - da li su mozda doktorski radovi sa drzavnih fakulteta "nedodirljivi"?

Бојан Илић

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?
(SNS bot, 03. jun 2014 12:04)

Док је Мегатренд позивао да се "заврши овај престижни универзитет и бежи из земље" онда су аутошовинисти овде бљували жуч... али сада је друга прича...
Доследност у ПМ!:-)

mrs

pre 9 godina

Ovi sto su lupali u serpe i koji su se borili za ovakve zakone sad kukaju. Pa ko je dozvolio procvat privatnih fakulteta po kucama i seoskim prodavnicama? Da nije Vucic?
(SNS bot, 3. jun 2014 12:04)

OK vazi mi sto smo lupali u serpe smo krivi za privatne univerzitete. A zasta ste vi krivi. Za poraz u samo 4 rata ... da nastavim dalje ?
"strucnjaci" sa tih univerziteta su svi samo vasi.
Najveca tekovina 5. oktobra je to sto je izbegnuto krvoprolice i gradjanski rat. Tvoj ljubimac ministar propagande u Milosevicevoj vladi koja je bila najvece zlo u istoriji Srbije donela je Srbiji poraz u 4 rata

Dusko

pre 9 godina

@SNS bot
kolko se ja sećam, procvat privatnih univerziteta se desio malo pre "šerpa i lonaca". a vučić je svojevoljno pristajao da bude deo te vlasti tamo negde u 90-im. mislim da malo podmećeš teze.

dexter

pre 9 godina

Alo Srđane, buđenje! Ti si bar pametan čovek. Vidiš li ti u kom se smeru stvari u zemlji kreću? Da li je moguće da ćeš da staneš iza OVOGA i da svoj godinama sticani ugled baciš u blato, samo zato da se ne bi zamerio Gospodaru?

drzavni fakultet

pre 9 godina

Gospodine Ministre, evo Vam jedne slike zakona o visokom obrazovanju koji je napravio haos kod vse hiljada ljudi.Ja sam zavrsio Visu tehničku skolu u trajanju od sest semestara, i stekao zvanje inzenjer telekomunikacija. Posle zavrsene Više skole, sam upisao drzavni fakultet na osnovu zakona o univerzitetu iz 2002. godine, gde je sad sve pametna gospodja Srbijanka Turajlic dozvolila da se cetvorogodisnji program zavri za tri kalendarske godine, i na drzavnom tehničkom fakultetu završim fakultet u trajanju od tri kalendarske godine i steknem zvanje diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta. Te neko taj fakultet po novom zakonu o visokom obrazovanju svsta u 180 bodova kao sa visom skolom koje su trajale dve godine i one takodje vaze 180 bodova. Ko je ovde lud. Negde jednu godinu uzmu, a negde jednu godinu dodaju. Ja sam po vazećem zakonu upisao fakultet i diplomirao pre donošenja zakona o visokom obrazovanju iz 2005 i sad mi taj fakultet izjedačuju sa višom skolom. Takodje u važećim sisitematizacijama i dalje traže VII/1 i VI/1, a to ne postoji od 1991. godine službeni glasnik 5/91 gde kaze da se ukida stepenovanje obrazovanja i postoji samo Visoko i više obrazovanje. Sad da li je država smela mene i još ko zna koliko hiljada studenata oštećeno "nekakvom bolonjom" koju su isforsirali pojedini privatni fakulteti. Molim za pravdu. Takodje molim da ovo misljenje adminsistratori dostave stručnoj javnosti pre donošenja novog zakona o visokom obrazovanju. Viša skola nije fakultet.

jovan

pre 9 godina

Pa niste ni jednom recju naveli sta ce se preduzeti povodom ove optuzbe profesora iz Engleske o plagijatu? Ko ce to ispitati? Po svemu sudeci vi nemate nameru, megatrend nema kompetencije a Vucic se vec deklarisao kao vrhinski naucnik. Ako bude utvrdjen plagijat hocete li se skloniti sa funkcije?!

Djordje

pre 9 godina

Znaci svi vidimo da je plagijat ali posto mentor Mica Jovanovic, komisija i ostali nisu to rekli, onda nije? Sada ste me totalno razocarali. Ocekivao sam od Vas da uslovite svoj ostanak u Vladi ostavkom Stefanovica.

aparatčik

pre 9 godina

Ne skrivajte se, ministre Verbiću, iza zakona koji ne postoji. Taksativno su navedeni plagirani delovi rukopisa, a potpisnici članka su ugledni ljudi. Vi ste u tu vladu ušli kao stručnjak, a sada pokazujete da vam je funkcija važnija od dostojanstva profesije i branite neodbranjivo! Zašto se brukate?

karlo

pre 9 godina

Gospodine ministre, svaki zavrsni rad (diplomski, master, disertacija) je po zakonu, pre odbrane morao da stoji na uvid javnosti neko vreme (obicno 2 nedelje u biblioteci i na sajtu fakulteta), tako da u slucaju plagijata svako od gradjane moze da iznese zamerku na isti. Obavestite se malo bolje pre nego li sto komentarisete ovakve situacije.

GagY

pre 9 godina

Verbiću, ostavka! Čim si postao deo ove najgore vlade u istoriji Srbije, postao si da si isti kao i onaj koji te je u tu vladu i doveo. Na tvoju sreću, a na našu nesreću, isto mogu da kažem i za Tasovca, Udovičića, i za Lazara L. Razočarenje na kub!

nikola

pre 9 godina

Moze li ministar da kaze nesto o reformi skolstva u smislu potpuno prilagodjavanje potrebama trzista u kontekstu proizvodnje kadrova. I iz srednje skole i sa fakulteta. Po meni je to broj jedan zadatak. Na trzistu postoji npr. potreba za sto vise programera koji su placeni od 1000-5000 $ mesecno i koji mogu da rade iz Srbije. Zasto drzava ne proizvodi mnoooogo vise ovakvih kadrova jer smo videli primere totalno promašenih zanimanja koja prosto nikome ne trebaju. U procesu pronalazenja investitora ovo ministarstvo treba da igra bitnu ulogu kao karika koja nudi ljudski kapital u smislu skolovane populacije. Treba napraviti index svih mogucih zanimanja i cene satnice, broj potrebnih kadrova danas i projekcije u buducnost. Da ljudi imaju jasnu sliku o trzistima i visinama zarada jer ce im sutra to zanimanje oblikovati život.

...i, posle, kako da ne piješ

pre 9 godina

"Plagijat, stvar Univerziteta."
Srdjan Verbić
Ako ministar NE SHVATA šta se dogodilo u "slučaju Stefanović", onda nema intelektualnog kapaciteta da bude na čelu ministarstva prosvete.
Ako ministar SHVATA šta se dogodilo u "slučaju Stefanović", i lakonskim izjavama prebacuje težište problema na druge institucije, onda nema moralnog prava da bude na čelu ministarstva prosvete.
Ako ministar veruje u ono što je izjavio vezano za "slučaj Stefanović", onda je prosveta u Srbiji u grdnom problemu i srlja nezaustavljivo u propast.

Jovan, Akademski Gradjanin sa UB

pre 9 godina

Gospodine Ministre, plagijat je stvar svih nas koji imamo univerzitete. To je stvar cele drzave o kojoj odlucuju samo najkvalifikovaniji medju najboljima. Prema tome, treba odrediti komisiju koja ce da resava ovaj i slicne slucajeve, koji se u Srbiji pojavljuju kao i svuda po svetu. Pre nekog vremena, slican slucaj je bio u Nemackoj, kada je minister uhvacen sa plagijatom, dao ostavku. Sve mora biti po zakonu jer se pojavila sumnja u istinitost Doktorata. Veruje se da je ovaj doktorat plagijat sve dok se ne pokaze drugojacije.

American Idiot

pre 9 godina

E sad mi je jasno zasto je ovaj postao ministar! Svaka cast gospodinu Vucicu sto je okupio takav tim strucnjaka da povede zemlju napred.

Siroma' sam, nemam ime...

pre 9 godina

Znači, ne mogu da verujem!!!

Ovo mu dođe kao kad bih otišao u prodavnicu, kupio robu a trgovac mi ne izda fiskalni račun. Ja nazovem inspekciju da ga prijavim, a oni mi kažu - Mi nemamo ništa sa tim. Mi mu samo izdajemo dozvolu za rad! To je stvar dotične prodavnice, tj. trgovca i njegovog morala, i zato ovaj njegov čin ne možemo niti da osudimo niti da podržimo, a naročito ne na osnovu prijave nekog dokonog pojedinca. Al' ništa ne brinite, planiramo da u budućnosti odradimo nacrt zakona kojim ćemo to regulisati...

Sunceti, za šta mi ovog čoveka plaćamo!

strasno

pre 9 godina

kakvi ste vi pilicari! ovo je isto kao najezda nepismene partizanstine posle drugog svetskog rata. samo sto ne palite parkete...valjda

Svileni

pre 9 godina

G-ine Ministre cega ste Vi Ministar? Za odnose sa marsovcima ili prosvete?

...

Uzmite malo i procitajte svoje nadleznosti nemojte da blejite i lupate gluposti vise...smucili ste se i Bogu i narodu !!!!!!!!!!!!!!

biću i ja neki veliki dr mr

pre 9 godina

Došao expert da 4 godine odleži na grbači građana kao ministar prosvete.
Niko mu nije rekao da treba da nešto radi, niti on on zna šta je u njegovoj nadležnosti,njegov posao je da pozira. Mada verovatno on ni ne sme ništa da radi dok se pravnik sa najvišim ocenama ne oglasi.

Srpski Anđeli

pre 9 godina

Evo, javio se i ober štreber i priča o STAVU! ministarstva na čijem je čelu.
Zaključak je da je dobro sa ih zamajavamo sa trivijalnim stvarima. Ostaće im manje vremena da lome i uništavaju ono malo civilizacije što je ostalo u Srbiji.

pilula

pre 9 godina

sramno pranje ruku ministra! nije tacno da je obrazlozenje `najgluplje'. citiranje tudjih recenica bez navodjenja referenci je razlog za odbijanje radova na konferencijama, u zurnalima... to amateri u nauci i laici ne razumeju. sve i da nije utvrdjivanje plagijata u nadleznosti ministarstva (a moze da bude), u nadleznosti ministarstva je akreditovanje univerziteta koji stancuju doktorate, gde je jedan covek mentor desetinama doktorata godisnje, gde postoje sumnje na plagiranje, gde rade najpoznatiji akademski prevaranti evrope, braca bogdanov!
sramno, verbicu, sramno! integritet zrtvovan na prvoj krivini...

tintoreti

pre 9 godina

Ja ne verujem da je ovo reakcija ministra prosvete!! Bez ikakvog stida nam covek kaze da je kod nas na univerzitetu plagijat sasvim normalna stvar. Eticka a ne krivicna!!! Univerzitet je nezavistan, mehanizam za kontrolu ne postoji. Prakticno, moguce je da mi uopste nemamo doktore nego samo prevarante. To me nimalo ne bi cudilo. Ali trebalo bi sesti pa sve lepo redom ispitati. Siguran sam da ima dosta doktora koji to nisu. Mario Marko Deltintoreti. Kod Amerikanaca ako si plagiro, to je to sto si studiro. Kod nas avaj, to te kvalifikuje ni manje ni vise nego za ministra unutrasnjih poslova.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

"Premijer Srbije Aleksandar Vučić nešto ranije je rekao da je obrazloženje trojice naučnika koji tvrde da postoje ozbiljne indicije da u radu ministra Stefanovića ima plagijata "najgluplje obrazloženje koje je ikada čuo", a naveo je i da se sa njim slaže i ministar Verbić."

A po cemu je premijer kompetentan da komentarise argumente naucnika?

Dusko

pre 9 godina

Од како је света и века било је плагијата и било је плагијатора. Али од истог тог дана сви су знали шта је плагијат и ко су плагијатори и за то им нису били потребни закони нити велика мудровања. Времена су се променила, очито. Данас ни министар просвете не зна шта је плагијат, ако за то не постоји закон.

KJ

pre 9 godina

@mojeime
Doktorske disertacije odbranjene na Univerzitetu u Beogradu se vec nalaze online na sajtu Univerzitetske biblioteke. Ako vec Vama nije to poznato, nemojte siriti dezinformacije.

Bezdno

pre 9 godina

Dobar si mali, dobar. Tek si počeo u politici, a već tako iskusno znaš da odbraniš, nešto što svaki pošteni seljak u ovoj zemlji vidi da ne može zdravom logikom da se brani.Pred tobom je karijera.I to prava.

iks

pre 9 godina

Ovde se ne redi o bilo kakvom pojedinačnom slučaju već o ministru unutrašnih poslova!
Verbićev stav koji govori o potrebi institucionalnih rešenja je odličan ali na ovaj pojedinačni slučaj mora da se osvrne. U pitanju je ministar!

Znajući koliko nam je država korumpirana, Stefanoviću neće biti teško da se izvuče ako je kriv. Baš zbog toga bi Ministarstvo prosvete trebalo da posveti pažnju ovom pojedinačnom slučaju.

Na kraju, hoće li se zakon i akti praviti tako da ministrov doktorat bude verodostojan ili plagijat? I Tomin master i Ilićeva, koja ono beše diploma i svi ostali sega-mega paipri?

fizicar

pre 9 godina

Sta je ovde problem?
Komisija za akreditaciju.
Ona radi po zakonu, a zakon je KATASTROFALAN!!!
(recimo, broj M21, M22 i M23 radova koje mora da objavi Institut da bi bio Institut. Za Univerzitete ne znam, nisam u toku)
A ko je pisao, predlagao i glasao za takav zakon?
Ja to ne znam, ali eto posla za "istrazivacko novinarstvo"

mojeime

pre 9 godina

(KJ, 3. jun 2014 13:00)

Nisam zeleo da niko pomisli da sirim dezinformacije, jednostavno ne znam, nisam optuzio nijedan privatni, niti drzavni, jednostavno sam nasao na singipediu da ima doktorske "na izvolte" download u pdf formatu, za druge sam posle tvoje poruke video da ima npr http://eteze.bg.ac.rs/ (novi sad je ns, nis je ni...), dok za Megatrend valjda po celoj ovoj prici, mozete da odete tamo pa zatrazite rad na uvid (mada opet, ne znam)... Zanima me stvarno da se istrazi kako je moguce doci do doktorskih radova SVIH univerziteta u Srbiji, da mogu ja, ti, pera, mika, zika da budu u mogucnosti da "provere" nekog kao sto su to uradili iz Pescanika da li je kopirao recenice bez navodjenja itd. Meni je licno sumnjivo to sto (izgleda) Megatrend nema nikakvu elektronsku bazu a kaze za sebe da je najveci privatni univerzitet u Srbiji... Voleo bih da mogu da proverim sve doktore nauka koji su doktorirali na Megatrendu ali da downloadujem pa polako...

Bob Rock

pre 9 godina

Postoje Procedure za utvrdjivanje da li je neki rad plagijat. Članom 101. Zakona o visokom obrazovanju jasno se utvrđuje ko i kada oglašava ništavnom diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu je, na primer, od 2012. godine do danas, na osnovu sadržine Pravilnika o akademskoj čestitosti, petnaest osoba kažnjeno za plagijat. Dakle, postoje procedure kojima se utvrđuje da je neki rad plagijat.
Sta mozemo da zakljucimo iz ovoga? Da i ovaj, nazovi ministar, treba zbog svoje nestrucnosti da podnese ostavku.
Objavite komentar. :)

Zeljko

pre 9 godina

Gospodine Verbiću,

Kao nadležni ministar najmanje što možete da učinite je da formirate komisiju. Molim Vas da ovu komisiju sačinjavaju naši naučnici, a ne stručnjaci sa zapada (vidim da je trend da ćemo i za recept za sarmu angažovati evropske stručnjake da nam objasne kako se pravi). Siguran sam da među akademicima možete pronaći osobe kompetentne za oblast kojom se ministar Stefanović bavio. Ako je tačno ovo što je navedeno (a očigledno su se autori članka potrudili da „prekopaju“ literaturu), onda to nije problem samo Megatrend-a nego celokupne naučne javnosti i Srbije.

ludilo mozga

pre 9 godina

Ministar u Utisku nedelje sasvim ispravno prica o tome kako se treba izboriti sa problemom poklanjanja ocena, kako ne treba odlagati malu maturu, jer se time gubi smisao vrednovanja znanja itd. u onda kad u pola 8 dodje na posao sedne pored coveka (aj da se pravimo da je samo jedan) kome je poklonjen DOKTORAT eeeej i koji se toga ne stidi, a ne stide se ni kolege bogami....

Chuperko

pre 9 godina

Ministar/ka prosvete obara darvinovu teoriju.

Ministar prosvete nezna odgovor na postavljeno pitanje iz zbirke zadataka za malu maturu.

Ministar prosvete nezna šta je plagijad.

Jel' se to događa u Nambiji?
.

jedan old botova

pre 9 godina

""Premijer Srbije Aleksandar Vučić nešto ranije je rekao da je obrazloženje trojice naučnika koji tvrde da postoje ozbiljne indicije da u radu ministra Stefanovića ima plagijata "najgluplje obrazloženje koje je ikada čuo", a naveo je i da se sa njim slaže i ministar Verbić.""
====================================

Sad mi je lakse jer ocito je da su Vucic i Vrebic razgovarali o plagijatu.

Ali bivsi PPV, a sadasnji PV je ves rekao svoje: GLUPO OBRAZALOZENJE i mi kao botovi mormo da mislimo isto.

Ima li ista u Srbiji sta Vucic nece komentarisati

stvar univerziteta

pre 9 godina

Po logici ministra, sasvim je moguce sledece. Napravi se novi univerzitet dobije licencu, napravi hiljadu-dve doktora nauka tako sto plagiraju radove - i nikom nista. Posto je to "stvar univerziteta", niko ne moze rec da im kaze. Zasto onda univerzitet ne kaze "svako ko plati 100 evra dobija doktorat"? Jer ako je to stvar univerziteta a ne drzave, sta sprecava univerzitet da radi sta hoce?

Ne laje kuce sela radi

pre 9 godina

Da ista znaju i jedan i drugi da rade i urade, ne bi se bavili ni Pescanikom, ni komentarima bilo gde pa ni ovde. Ovako, svako iole kriticko pisanje ili tekst koji izrazava sumnju u njihove realne kvalitete zavrsava komentarisanjima po sednicama Vlade ili Skupstine. A tako mozemo unedogled. Ukratko, ta cela ekipa blage veze nema ni sta je vlast, ni kako se realizuje. Sedenje 20 godina i uprazno blebetanje, mahanje kojekakvim papirama za govornicama, narucivanje i izmisljanje kojekakvih tekstova po kojekakvim novinama zasigurno nije u tim mozgovima izrodilo bilo kakav realan kvalitet.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ovo je kadar iz Petnice. Maestealno. Bar da demistifikujemo i tu ustanovu. Ne znam, kako ih samo pronadju. Ali, vidim stranci vec regrutuju neke buduce eksperte i strucnjake koje cemo da gledamo na nekim od funkcija. Sto je najgore od gospodina Verbica nisam cuo kako ce se promeniti stvari u prosveti, koji je plan i kako ce realizovati, kako ce se boriti protiv nakaradne uredbe koja onemogucava zaposljavanje. Recimo, na Novom Beogradu nedostaje oko trista vaspitacica i medicinskih sestara i u nekim grupama ne radi niko, ali zato moraju da se primaju vaspitacice i tehnicko osoblje iz Obrenovca jer trenutno nemaju gde da rade. Nevidjene su reforme a jos je bolji ministar prosvete. Plagijat doktorata nekako se odlicno uklapa u sve. Svom snagom u reforme, citiracu slogan naprednjaka.

srbijaN

pre 9 godina

e moj ministre... čak sam te i ovde i u drugim online nvinama(komentarima) branio posle "utiska nedelje"! jaaako se kajem! gde si-tu si, ni za tu-nisi!

Strahinja Lukić

pre 9 godina

Tačno, svaki univerzitet je sam dužan vodi računa o svojoj reputaciji i o ugledu ili sramoti koju nanosi disciplini koju tvrdi da predaje. Ali je zato dužnost Ministarstva da vodi računa o tome koje institucije su akreditovane za visoko-obrazovni i naučni rad. I u toj oblasti je situacija katastrofalna.

Čoban

pre 9 godina

Ljudi moji, u kom paralelnom univerzumu žive ovi naši političari:

Da vas podsetim samo tri slučaja u bliskoj prošlosti:
1. Predsednik Mađarske
http://www.ithenticate.com/plagiarism-detection-blog/bid/80976/Hungarian-President-Resigns-After-Plagiarism-Accusation#.U44VZHWSxds

2. Ministarka prosvete Nemačke
http://www.huffingtonpost.com/2013/02/09/annette-schavan-resigns-germany-education-plagiarism_n_2652376.html

3. Ministar odbrane Nemačke
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/german-defence-minister-quits-over-phd-plagiarism-scandal-2229492.html

U svim slučajevim su dotični leteli sa funkcije "samo tako", pre svega zbog pritiska javnosti i raznih peticija.

Biti doktor nauka pre svega znači da se čovek bavi naučnim radom i da kroz taj rad, koji je priznat od strane ostalih doktora nauka iz celog sveta, doprinosi naučnom napretku u svojoj oblasti. Svako ko je "kvazi" doktor nauka apsolutno ne zaslužuje da bude na bilo kakvom položaju u društvu pre svega iz moralnih razloga

Nasi u WoS

pre 9 godina

Cak i da nije plagirao, a jeste kao sto je navedeno, nema osnova da Nebojsa Stefanovic bude DR jer nema ni jedan rad u Web of Science prema javno dostupnom servisu http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html