Petak, 30.05.2014.

15:28

Vojna saradnja Srbije i Poljske

Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Poljske za 2014. godinu potpisan je u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Default images

Plan su potpisali zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i izaslanika odbrane Poljske u Beogradu pukovnika Jirži Ščepančik, navelo je danas resorno srpsko ministarstvo.

Kao težišne oblasti saradnje profilisale su se vojnoobrazovna saradnja, vazduhoplovna medicina, vojni arhiv i verska služba, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.

Konjikovac je još jednom zahvalio Poljskoj na brizi i nesebičnoj ponudi za pomoć tokom poplava, "o čemu je ministra Bratislava Gašića u telefonskom razgovoru upoznao ministar nacionalne odbrane Poljske Tomaš Simoniak".

On je pohvalio i profesionalno angažovanje pripadnika poljskih snaga u sastavu KFOR izrazivši očekivanje da Poljska neće smanjivati broj svojih pripadnika.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane očekuje pomoć Poljske u prenošenju iskustava u vezi sa bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji, a zainteresovano je i za razmenu iskustva u obuci i učešću u multinacionalnim operacijama.

Ščepančik je rekao da je najviše aktivnosti u ovoj godini planirano u domenu vojnog obrazovanja, "što je rezultat izuzetno dobre saradnje dva univerziteta odbrane".

Učešće predstavnika Vojske Srbije u svojstvu posmatrača na vežbi Oružanih snaga Poljske ''Anaconda 2014'' doprineće unapređenju vojno-vojne saradnje, istaknuto je na sastanku, prenelo je srpsko ministarstvo.

Ta saradnja se može razvijati i kroz razmenu iskustava iz učešća u mirovnim misijama, "angažovanja u borbenim grupama Evropske unije i razmenu iskustva u obuci artiljerijskih jedinica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: