Ponedeljak, 26.05.2014.

17:45

UKR: U napadima stradali i civili

Snage samoodbrane Donjecka uspele su da uspostave kontrolu na aerodromu u Donjecku gde je jedna osoba ubijena,a dve povređene. U Slavjansku stradala dva civila.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Do stradanja je došlo tokom granatiranju dela železničke stanice nedaleko od aerodroma, saopšteno je večeras iz Donjecke Narodne Republike(DNR).

"Narodna armija DNR uspostavila je kontrolu nad aerodromom Donjecka, vrši se čišćenje teritorije, pošto su i napadi iz vazduha obustavljani i ukrajinska armija ne napada",navodi se u tviter poruci pres službe DNR.

Istovremeno lokalni mediji javljaju da je ukrajinska vojska, iz aviona, gađala grupu novinara u rejonu Međunarodnog aerodroma u Donjecku.

Pres služba DNR saopštila da je jedan od novinara potvrdio tu informaciju, a Itar Tass dodaje da u Donjecku mobilna telefonija ne radi kako treba i da posle napada nije bilo moguće uspostaviti vezu sa novinarima.

Jedinice samoodbrane Donjecka i ukrajinske Nacionalne garde sukobili su se u blizini železničke stanice u Donjecku, pošto su tri borbena helikoptera ukrajinske vojske izvršila žestok napad na međunarodni aerodrom u Donjecku koji je pod kontrolom narodne milicije.

Ukrajinske policijsko-vojne snage pokušale su da uđu u taj grad na istoku zemlje, a na području oko železničke stanice čuli su se pucnji i eksplozije, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

U međuvremenu, intenzivirane su borbe narodne milicije i vojno-policijskih snaga na periferiji grada i u okolnim naseljima i jedinice samoodbrane oborile su vojni helikopter u blizini naselja Peski na pet kilometara od međunarodnog aerodroma u Donjecku, naveo je Itar Tass.

Tri ukrajinska borbena helikoptera izvršila su tokom dana jak napad na aerodrom u Donjecku, koji je pod kontrolom proruskih jedinica samoodbrane Donjecka, ispalivši rakete kao odgovor na vatru sa zemlje, javio je Rojtersov foto-reporter sa mesta zbivanja.

Helikopteri Mi-24 nadletali su nedavno sagrađenu zgradu od betona i stakla međunarodnog aerodroma "Sergej Prokofjev" i pogodili ciljeve u blizini aerodromske piste, što je podiglo gusti crni dim sa mesta udara.

Borba za aerodrom trajala je oko tri sata i bila je žestoka i dramatična samo dan posle održavanja predsedničnih izbora, na kojima je gotovo izvesno za novog šefa države izabran oligarh Petro Porošenko.
Foto: Tanjug/AP
Borbe su vođene i u naselju Grobari, na osam kilometara od aerodroma, kao i u Avdejevki, na 10 kilometara od aerodroma i u Ulici Stratonavtov na 500 metara od aerodroma, gde je bila grupa ruskih i stranih novinara koji su se našli ranije pod udarom vatre.

Tokom dana osam borbenih helikoptera i dva borbena aviona su bila nad gradom, a snajperi su pucali na periferiji sa visokih zgrada, navodi Itar Tas.

Glas Rusije je javio da su ukrajinske vojno-policijske snage bombardovale aerodrom u Donjecku i prema navodima predstavnika samoproglašene Donjecke narodne republike, u napad je poslata jurišna avijacija.

Snage samoodbrane Donjecka su predložile ukrajinskoj vojsci da napusti teritoriju vazdušne luke, ali kad su kijevske snage to odbile, počela je borba, navodi se u izveštaju Glasa Rusije i dodaje se da za sada nema informacija o stradalima.

Udar ukrajinske vojske po "separatistima" na aerodromu u Donjecku je ono što se čini kao najvidljivija operacija ukrajinske vojske, od kada su započeli obračun sa pobunjenicima prošlog meseca, navodi AP.

Novinar američke agencije navodi da je nekoliko punih vojnih vozila sa teško naoružanom vojskom stiglo u područje u blizini aerodroma i da je pola sata kasnije stiglo još nekoliko punih kamiona kao pojačanje.

Glavni aerodrom u Donjecku je zatvoren i svi letovi su otkazani, posle upada nekoliko desetina naoružanih separatista, izjavio je predstavnik aerodroma za odnose s javnošću Dmitro Kosinov.

"U tri sata ujutro došla je naoružana grupa. Nije bilo pucnjave, a oni su zahtevali da se vojnici koji obezbeđuju aerodrom povuku", rekao je on agenciji AFP.

Kosinov je dodao da je aerodrom zatvoren u sedam sati po lokalnom vremenu i da je on sada pod kontrolom naoružanih osoba koje se predstavljaju kao "predstavnici Donjecke Narodne Republike" koja je proglasila nezavisnost od Ukrajine.

Rusija apeluje na Kijev da zaustavi "vojnu operaciju nad svojim narodom"

Rusija je danas apelovala na vladu u Kijevu da zaustavi "vojnu operaciju nad svojim narodom" i pozvala Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da pokrene istragu o sukobima sa proruskim aktivistima u gradu Donjeck na istoku Ukrajine.

"Očekujemo objektivne i sveobuhvatne informacije o tome (sukobima u Donjecku) od predstavnika OEBS, a od vlasti u Kijevu - da zaustave vojnu operaciju nad svojim sopstvenim narodom", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

"U vezi sa navodima o oružanim sukobima u blizini Donjecka koji su doveli do žrtava, hitno pozivamo rukovodstvo OEBS i specijalnu posmatračku misiju te organizacije u Ukrajini da pruže detaljne informacije o tamošnjim događajima", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: