Nedelja, 25.05.2014.

18:29

Ukrajina:Izbori u napetoj atmosferi

U Ukrajini se održavaju vanredni predsednički izbori, uz veoma napetu situaciju na istoku zemlje i brojne incidente.

Izvor: B92

Default images

Italijanski novinar Andrea Ronkeli poginuo je u minobacačkoj vatri kod Slavjanska na istoku Ukrajine, potvrdilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova.

U centralnim i zapadnim delovoima Ukrajine je mirno i izbori protiču normalno.

Moguća prekretnica u političkoj sudbini Ukrajine, izbor naslednika svrgnutog predsednika Janukoviča, odvija se uz velike tenzije i neizvesnost na proruskom istoku zemlje. U Kijevu i širom centalne i zapadne Ukrajine izbori se regularno sprovode.

"Glasala sam za normalan život. Imam tri unuka i želim da oni imaju bolji život, u normalnoj zemlji", kaže jedna starija građanka.

"Glasao sam za pozitivne promene u zemlji. Možda treba zavesti red i raščistiti zbrku. Posebno na istoku Ukrajine, gde se vodi građanski rat", kaže za AP jedan stariji gospodin.

Glavni favorit za novog predsednika Ukrajine je milijarder Petro Porošenko, tzv. kralj čokolade, koga su podržali mnogi bivši opozicionari, uključujući i bokserskog šampiona Vitalija Klička. Porošenko zagovara evropski put Ukrajine, ali važi i za pragmatičnog čoveka, spremnog na dijalog i kompromis sa Rusijom. Ipak, njega nije podržala bivša premijerka, koja je daleka druga po rejtingu, ali njen politički kurs, ako pobedi, vrlo je jasan:

"Mislim da će mi prvi korak biti da Ukrajina aplicira za članstvo u NATO-u", kaže Julija Timošenko.
Julija Timošenko sa æerkom Evgenijom i suprugom Oleksandrom (Foto: Beta/AP)
Glasački entuzijazam na zapadu Ukrajine, kao da je drugi svet u odnosu na istok zemlje, gde glasanje za predsednika gotovo da ne postoji. Ukrajinska armija je još raspoređena u kritičnim područjima, a juče je došlo do granatiranja jednog sela, prema nekim izvorima, bez znanja vlade u Kijevu.

U još nerazjašnjem okolnostima, poginuli su italijanski novinar i njegov prevodilac. U Donjeck, Lugansk i Slavjansk nisu isporučeni glasački listići, saopštava ukrajinska Centralna izborna komisija. Lokalne separatističke vlasti naklonjene Rusiji, nisu dozvolile da izbori budu održani u njihovim okruzima. Ipak, građanima koji žele da iskoriste svoje biračko pravo, omogućeno je da glasaju preko internet sajta.
Petro Porošenko (Foto: Beta/AP)
"Pre svega, ovo nije teritorija Ukrajine i ovde nema predsedničkih izbora. Ovo je Narodna Republika Lugansk. Tako je odlučeno na referendumu. U našoj zemlji ne važe ukrajinski zakoni", kaže Oleg Popov, jedan od komandanata na istoku.

"Naravno da znam, 25. maja su predsednički izbori. Ali, mi ovde smo već glasali na našem referendumu. Mi smo nezavisni region Lugansk", kaže Svetlana Aleksandrovna Marozova, stanovnica Luganska.

Posle odvajanja Krima, Ukrajina ima 33, miliona upisanih birača, od čega na sporne istočne regione otpada oko 4 miliona. Nije izvesno da će Petar Porošenko pobediti već u prvom krugu, a drugi krug izbora predviđen je za 15. jun.

Rusija: Izbori nisu po međunarodnim standardima

Kako javlja naša dopisnica iz Moskve Aleksandra Godfroa, u Rusiji nema konkretnog određenja prema ovim izborima. Moskva daje dvosmislene izjave povodom predsedničkih izbora u Ukrajini, i još se ne zna da li će ih priznati.

Ruska vlast tvrdi da izbori nisu po međunardnim standardima, i nisu poslali svoje posmatrače u Ukrajinu, kaže naša novinarka.

Ukrajinska državna granična služba potvrdila je danas da se ruska vojska povlači sa ukrajinske granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: