"EK da otvori fond solidarnosti"

Predsednik grupe socijaldemokrata u EP Hanes Svoboda pozvao Evropsku komisiju da otvori fond solidarnosti za pomoć žrtvama poplava u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2014.

14:08

Default images

"Izražavamo solidarnost sa narodima Hrvatske, Srbije i BiH u ovoj istorijskoj katastrofi"”, poručio je Svoboda ispred evropskih socijalista i upozorio da nakon hitne pomoći treba da usledi rekonstrukcija u regionu.

“Zatražio sam od predsednika Evropske komisije Baroza da obezbedi da se evropski fond solidarnosti otvori za sve tri zemlje”,piše u Svobodinom saopštenju za medije.

On je posebno upozorio na opasnost od nagaznih mina iz BiH koje je poplava rasula na širokom prostoru i zatražio da EU finansira njihovo uklanjanje.

Apel vođe evropskih socijalista, međutim, najverovatnije neće biti uslišen kad je reč o Hrvatskoj i Bosni.

Kako je juče novinarima objasnio evropski komesar za regionalnu saradnju Johanes Han, BiH ne ispunjava kriterijume za pristup fondu solidarnosti jer nema status kandidata, dok šteta u Hrvatskoj ne prelazi propisani prag od 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka.

Srbija ispunjava oba kriterijuma, a Han je o ovoj temi juče razgovaraoo sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: