Hrvatska: Sava nastavlja da opada

Sava kroz Hrvatsku i dalje ima tendenciju pada i smirivanja.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 22.05.2014.

05:44

Default images

Na svakoj od šest mernih stanica od ušća Une do ulaska u Srbiju vodostaj je za 24 sata pao između 23 i 32 centimetra.

Vanrednog stanja nigde nema, samo na poslednjoj stanici pred srpsku granicu, u Županji, još važe vanredne mere, a na prethodnih 5 stanica na snazi su redovne mere zaštite.

Kod Županje i Slavonskog Šamca, na dve poslednje stanice pred granicu, Sava je od 15. do 18. maja porasla za 4 metra, a posle vrhunca u nedelju već je četvrti dan u laganom padu. Procenjuje se da bi do petka ujutro i Županja mogla da se vrati na redovne mere.

Opasnost, međutim, još nije prošla. Subotnje probijanje nasipa izazvalo je velike probleme selima na prelasku iz Slavonije u Srem, pa je Vlada proglasila stanje katastrofe u vukovarsko-srijemskoj županiji, a istovremeno je, zbog pomora životinja na tom prostoru, prvi put od nezavisnosti Hrvatske proglašena opasnost od epidemije.

Na terenu veliki problem pravi širenje dezinformacija. Zato je Ministarstvo poljoprivrede RH izdalo saopštenje u kojem se navodi da „nije proglašen karantin i nije naređeno ubijanje zaostalih životinja, kućni ljubimci se ne ubijaju i nije zabranjena njihova evakuacija, lovci nisu dobili nalog da ubijaju divljač i životinje koje se još uvek nalaze na poplavljenom području, a životinje spašene s poplavljenih područja neće završiti u klanicama”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: