Antić: Više uglja za TE Morava

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je da je stanje u TE Morava u Svilajncu stabilno, uprkos pretnji od visokog vodostaja Velike Morave

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.05.2014.

05:27

Default images

On je najavio da će od rudnika Rembas zatražiti veće isporuke uglja za tu termnoelektranu.

Ministar rudarstva i energetike je, prilikom obilaska termoelektarne u Svilajncu, ocenio da će uskoro biti određenih problema sa snabdevanjem ugljem sa kopa Kolubara i najavio da će tokom dana razgovarati za poslovodstvom rudnika uglja Rembas i da se zajedno sa Železnicama Srbije odatle pojača transport uglja za termoelektranu Morava u Svilajncu.

Iako je termoelektrana u Svilajncu manje snage (oko 125 megavata), ona se nalazi u centralnoj Srbiji i važna je za elektroenergetski sistem zemlje, istakao je Antić.

Priznajući da je prvi put u termoelektrani u Svilajncu, Antić je rekao da se na prvi pogled vidi da je odlično organizovan rad u njoj i da je "vodi snažna ženska ruka".

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da su radnici i poslovodstvo termoelektrane Morava u Svilajncu uspeli da održe proizvodnju struje stabilnom u nenormalnim uslovima, a uz to su i pomagali građanstvu da se izbori sa poplavama, dok krizni štab nije preuzeo brigu o stanovništvu tog grada.

Direktor ogranka termoelektrane Morava u Svilajncu Marija Stevanović rekla je da je u prethodnih nekoliko dana ta termoelektrana imala problema sa visokim nivoom Velike Morave, čiji je vodostaj bio najveći juce ujutro u 9 sati - 737 centimetara, što je bilo alarmantno, jer je istorijski najviši vodostaj iznosio 700 centimetara.

Na sreću, Morava je počela da opada i sada je oko 720 centimetara, rekla je Stevanovićeva.

U termoelektrani Morava zaposleni su na okupu već četiri dana neprekidno, zajedno sa rukovodstvom, i postrojenje radi punim kapacitetom, a sve to vreme reka Resava je bila potopila veći deo Svilajnca, rekla je Stevanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: