"Šteta u RS veća od milijardu"

Predsednik RS Milorad Dodik rekao da je šteta u RS veća od milijardu konvertibilnih maraka i da bez pomoći regiona i šire ne mogu biti sanirane posledice.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

18:08

Default images

"Samo na ovaj način mogu se ublažiti posledice nezapamćene katastrofe", rekao je Dodik prilikom posete poplavljenog izbegličkog naselja Dobor kod Modriče, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik je za naredni petak najavio posetu Rusiji i razgovor sa predsedikom Vladimirom Putinom od koga će tražiti pomoć, koju očekuje i od zemalja EU.

On je istakao da će vlasti Republike Srpske pružiti maksimalnu pomoć da se ublaže posledice, te naglasio da Vlada mora formirati poseban tim koji će osmisliti normative za pomoć ugroženim područjima.

Dodik je rekao da su ovo najgori dani za Republiku Srpsku od osnivanja, da je nemoguće doći do svakog domaćinstva, ali da je zadovoljan optimizmom ljudi pogođenih poplavama i solidarnošću onih koje vodena stihija nije ugrozila.

"Poplave su bile neočekivano velike i bilo je nemoguće od njih se odbraniti. Kada se voda povuče među najprioritetnijim zadacima biće osposobljavanje saobraćajnica za pristup kućama i uklanjanje uginulih životinja i predmeta da bi sanitetske ekipe izvršile asanaciju terena", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, ni izbegličko naselje Dobor, iako ima izgrađene nasipe i kanale, nije imalo šansu za spas.

Modrički načelnik Mladen Krekić rekao je da je na području Modriče poplavljeno više od 800 domaćinstava, od kojih je 200 u naselju Dobor. On je pozvao volontere da se angažuju na čišćenju kuća i stvaranju uslova za povratak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: