Ne uklanjajte sami leševe životinja

Ministarka poljoprivrede apeluje na građane da sami ne uklanjaju leševe životinja stradalih u poplavama već da se prvo konsultuju sa Veterinarskom inspekcijom.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 18.05.2014.

14:57

Default images

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je za B92 da je šteta od poplava po poljoprivredu i stočarski fond Srbije ogromna i da veterinarske ekipe postupaju u skladu sa vanrednim merama i tamo gde se voda povukla sakupljaju leševe.

„Uprava za veterinu koordinira procesom sakupljanja leševa, čišćenje terena i dezinfekciju. Tamo gde se voda povukla veterinarske službe sakupljaju leševe. Prerada leševa se odvija u kafilerijama. Može se reći da su svi u ovoj oblasti spremni da daju svoj doprinos, a sledi nam proces čišćenja i dezinfekcije da se spreče posledice koje bi mogle da budu katastrofalne.“

Ministarka je dodala da podaci o uginulim životinjama svakog momenta stižu i da trenutno nema tačnih podataka koliko je životinja stradalo.

„Radi se o jako velikom broju uginulih životinja, nemamo tačnu procenu, ali je šteta u stočarstvu ogromna“, rekla je ministarka i naglasila da postoji lanac koordinacije i komandne odgovornosti i u ovoj oblasti i građani bi trebalo da se obrate veterinarskoj inspekciji koja će im dati uputsva kako i da li da se angažuju na ovom polju.

Ministarka očekuje da će država učiniti sve da u najvećoj mogućoj meri pomogne onima koji su ugroženi ovim poplavama i naglašava da je potrebno mnogo vremena da bi se obnovilo ono što je izgubljeno.

„Za obnovu stočarstva je potrebno nekoliko godina i nadam se da ćemo dobiti značajna sredstva strane pomoći i iz budžeta.“

Počinje dezinfekcija poplavljenih područja u Kraljevu

Zavod za javno zdravlje iz Kraljeva zajedno sa sanitarnim i veterinarskim službama počeće sa dezinfekcijom poplavljenih područja u Kraljevu.

Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje rekao je za Tanjug da nakon uklanjanja mulja i ostalog šuta koji je nanela reka u domaćinstva, nastupiće stručne službe Veterinarskog instituta i Zavoda za javno zdravlje iz Kraljeva, i započeti dezinfekciju objekata.

To su glavne kuće, pomoćni i štalski objekti". Izvršiće se i asanacija poljoprivrednog zemljišta bacanjem otrova za miševe, kako bi se sprečilo da se glodari razmnože na ovom području, jer im ovakvi uslovi pogoduju", kaže direktor Zavoda za javno zdravlje.

Čačak: Prikupljene 722 uginule životinje

Načelnik čačanske Uprave za inspekcijski nadzor, Milovan Erić izjavio je danas da su nadležne službe prikupile 722 uginule životinje stradale u poplavama.

Erić je rekao Tanjugu da će kamion iz Inđije preuzeti uginule životinje i odvesti u tamošnju kafileriju na spaljivanje.

"Priklupljanje se sprovelo u Parmencu, Konjevićima, Preljini i Preljiskoj Baluzi. Našli smo uglavnom živinu, pet svinja težine oko 100 kilograma, ovce, koze i jariće, tri psa i jednog zeca ", kazao je on Tanjugu.

Načelnik je rekao da će finansijska vrednost stradalih životinja tek biti utvrđena.

Kol centar čačanske komunalne policije prvensteveno je danas rezervisan za prijave uginuća domaćih životinja, ali će se primati i druge prijave, dodao je Erić.

Iz Grocke uklonjena tela uginulih životinja

Ekipe zoohigijene na područjima poplavljenih gradskih opština rade na uklanjanju tela uginulih životinja, a potom vrše i dezinfekciju i dezinsekciju terena, saopštila je danas Gradska uprava Beograda.

Prema rečima gradskog sekretara za poljoprivredu Ivana Soča, iz Grocke su već uklonjena tela svih uginulih životinja, a u opštini Lazarevac taj posao se privodi kraju i sada se svi resursi usmeravaju ka Obrenovcu.

"Tri velika kontejnera trenutno se nalaze na teritoriji opštine Obrenovac - u Draževcu, Stublinama i Ratarima, a jedan u selu Veliki Crljeni u Lazarevcu. Reagovali smo brzo, naše ekipe su danima na terenu i čim je voda počela da se povlači krenuli smo s postavljanjem kontejnera, koji se redovno prazne", rekao je Sočo.

Nažalost, voda u Obrenovcu je i dalje dosta visoka na pojedinim mestima što nam otežava posao, pa ne možemo da pridjemo svim lokacijama, ali smo spremni da i te lokalitete očistimo čim se voda povuče.

U saradnji sa Republičkom veterinarskom inspekcijom, kao i Komunalnom inspekcijom odmah po uklanjanju životinja sa lokaliteta, radi se dezinfekcija i dezinsekcija terena, a kada se voda skroz povuče onda pristupamo detaljnoj sanaciji, rekao je on.

Sočo je dodao da ekipe zoohigijene odmah reaguju po pozivima gradjana koji im prijavljuju gde ima uginulih životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: