Morava raste, teško kod ĆU, JA

Zbog rasta vodstaja Velike Morave situacije je teška kod Ćuprije i Jagodine, a stanje se stabilizuje u Paraćinu i Svilajncu.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

09:48

Default images

"U Ćupriji je bilo velikih problema sve do četiri sata jutros, oni nisu nestali ali su se smanjili", rekao je načelnike Odeljenja za vanredne situacije MUP Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić.

Iako Južna i Zapadna Morava stagniraju Velika Morava je kod Ćuprije rasla celu noć sve do 4h i pretila da prelije nasip od mosta na regionalnom putu Jagodina-Ćuprija-Paraćin do Opšte bolnice.

"Međutim, sada je Morava u stagnaciji, od četiri sata miruje, doduše vraća se kroz kanalizaciju, ali su tu instalirane pumpe i ta se voda vraća ponovo u Moravu. Taj nivo vode se održava", rekao je Kušić.

Grad je čuvalo noćas od 500 do 1.000 dobrovoljaca.

Kod Glogovačkog mosta kod Jagodine, na regionalnom putu Jagodina-Svilajnac-Despotovac Morava je još sinoć počela da preliva i put je bio ugrožen što se saobraćaja tiče, i na kraju je zatvoren za saobraćaj.

Sam most nije ugrožen. Tamo su uglavnom njive poplavljene, istakao je Kušić.

Samo selo Gloghovac nije ugroženo, a vikend naselje "Brioni" moralo je biti iseljeno.

Reč je o divljoj gradnji, između obale reke i nasipa gde se ne sme graditi.

Sinoć su evakuisani Brioni a jutros i drugi deo vikend naselja levo od Glogovačkom mosta, napomenuo je on.

"U Praćinu i Sviljancu stanje je stabilizovano, crpi se voda iz podruma i suterena
ustanova i kuća. U Parćinu je upućena i danas grupa od 20 spasilaca sa pumpama radi se dobro i organizovano. Voda za piće se obezbeđuje cisternama", rekao je Kušić.

Na njivama uz Veliku Moravu kod Chuprije i Jagodine, na desnoj strani reke, mnogo je njiva pod vodom. Jutros u ovom delu Srbije ne pada kiša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: