Sava raste 3 cm na sat

Nivo reke Save raste tri santimetara na svakih sat vremena, što je za tu reku mnogo, ali Beograd je spreman na svaku situaciju, kažu iz Beogradvoda.

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

15:49

Default images

"Reka Sava raste tri santimetara na sat vremena što je za tu reku mnogo, pogotovo za splavove, pa su pozvani svi vlasnici da ih privežu. Kritično je u Obrenovcu, preventivna evakuacija je u Bariču i spremni smo u Beogradu za svaku priliku", kazao je direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća "Beogradvode" Miloš Milovanović.

Ranije danas direktor Lučke kapetanije Beograd Vidoje Bajić pozvao je građane i vlasnike plovnih objekata, kao što su splavovi i čamci da ih obiđu dok još nije kasno i da obezbede neposredan i neprekidan nadzor, tamo gde je to neophodno.

Bajić je rekao da treba da prekontrolšu vezove i ukoliko je potrebno da ih pojačaju, kako bi izbegli sve one negativne katastrofalne posledice usled visokog vodostaja, a takođe teba da uklone razno granje i smeće koji mogu da oštete polovila i ugroze ljudske zivote.

Jedan od njih je i mornar Rajko Andrić koji je došao da obezbedi splav na savskom keju kod Brankovog mosta i kazao je Tanjugu da poštuju zabranu rada splavova.

"Moja dužnost je da objekat držim pod kontrolom, da bude bezbedan kako sam objekat, tako i osoblje. Pošto je danas zabrana rada na splavovima, naredbu poštujemo, imamo samo dežusrsva i redovno održavanje", rekao je Andrić.
Foto: Tanjug
"Pratimo vodostaj i redovno držimo skelu i objekat, vezovi su pojačani kako bi bio bezbedan", dodao je Andrić.

On nije jedini koji je danas nakon poziva radio na obezbeđivanju splava, jer se osoblje i ostalih moglo videti kako duž čitavog Savskog keja kod Brankovog mosta rade na dodatnom obedbeđivanju.
Foto: Tanjug
Reka Sava je inače poplavila prvi nivo šetališta kod Brankovog mosta, ali i u blokovima 45 i 70.

Inače, Kapetanija Beograd još nije donela odluku o zabrani plovidbe na Savi i Dunavu, zbog povećanog vodostaja, ali se sitiacija prati i u toku dana će to biti predloženo Ministarstvu saobraćaja, rekao je Bajić.

Takvu odluku je donela Lučka kapetanija u Sremskoj Mitrovici koja je zabranila plovidbu na delu Save koja pripada njenom području.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: