Privodi se kraju skrining za nauku

Rad na skriningu poglavlja 25, koji se tiče nauke, privodi se kraju i očekuje se da ono bude i zatvoreno u decembru, poručuju iz ministarstva.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

13:28

Default images

"Skrining za nauku očekujemo u novembru i decembru i on će biti završen do kraja godine. Praktično smo u fazi zatvaranja tog poglavlja", rekao je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radomir Žikić.

Žikić očekuje da do jeseni budu formirane pregovaračke pozicije Srbije i EU u vezi sa poglavljem 26 obrazovanje i kultura.

Žikić, koji je na čelu sektora za evropske integracije i razvojne i istraživačke programe i projekte u obrazovanju i nauci, podsetio je da su završeni bilateralni i eksplanatorni skrining za poglavlje 26.

Skrining za prosvetu završen je 20. februara, a tom prilikom, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Mašić, koji je predvodio radnu grupu u pregovorima sa Evropskom komisijom o obrazovanju i kulturi, rekao je da je Srbija zakonski u većem delu usaglašena sa evropskim standardima.

"U narednom periodu ćemo uskladiti ostatak regulative", rekao je Mašić i dodao da će poglavlje 26 - obrazovanja i kultura, biti medju prvima koje će biti zatvoreno tokom pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, ostalo je da se reši pitanje priznavanja stranih diploma u skladu sa Lisabonskom poveljom, da se sastavi nacionalni okvir kvalifikacija i usvoji akcioni plan za strategiju obrazovanja.

Skrining je proces procene uskladjenosti zakona i propisa zemlje kandidata sa evropskim standardima koji predstavlja uvod u pregovore, a radi se za svako od ukupno 35 poglavlja pregovora o pridruživanju.

Srbija je do sada završila skrining u sedam poglavlja, a predvidjeno je da celokupan proces bude završen početkom proleća 2015, izjavila je nedavno šefica pregovarčkog tima Srbije i EU Tanja Miščević.

Do sada je skrining završen u poglavljima 23 Pravosudje i osnovna prava, 24 Pravda, sloboda i bezbednost, 32 Finansijska kontrola, 2 Sloboda kretanja radnika, 3 Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga, 26 Obrazovanje i kultura, kao i za Poglavlje 35.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: