Veliki petak obeležen širom sveta

Vernici širom sveta danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je, prema verovanju, Isus Hrist raspet na Golgoti.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.04.2014.

13:34

Default images

Posvećenici u severnim filipinskim selima obeležavaju Veliki petak u toj najvećoj azijskoj rimokatoličkoj naciji podražavanjem raspeća, dok hiljade lokalnih i stranih posmatrača gleda krvavi ritual njihovog prikivanja na drvene krstove.

Crkvene vođe i zdravstveni zvaničnici već dugo agituju protiv ove prakse koja predstavlja mešavinu rimokatoličke posvećenosti i narodnog verovanja, ali taj običaj koji se svake godine izvodi na Veliki petak nastavlja da privlači i veliki broj učesnika i još veći broj posmatrača, naročito u severnoj provinciji Pampanga.
Foto: Tanjug/AP
Ruben Enaje (53), crtač reklama, već 28. godinu "razapinje" sebe na krst na prašnjavom brežuljku u selu San Pedro Kutud u Pampangi. On je s tim ritualom započeo pošto je preživeo pad sa jedne zgrade.

Muškarci obučeni kao rimski vojnici zakucali su nerđajuće čelične eksere u njegove dlanove i stopala, spojivši ga tako sa krstom.

Isus Hrist je na Veliki petak razapet i umro na Golgoti, brdu kod Jerusalima. Tri dana kasnije, prema hrišćanskom verovanju, on je vaskrsao.
Foto: Beta/AP
Hrišćani u Svetoj zemlji danas obeležavaju Veliki petak i raspeće Isusa Hrista molitvama i procesijom kroz stari grad u Jerusalimu.

Nekoliko hiljada hodočasnika okupilo se na Putu stradanja, kuda je po predanju išao Hrist s krstom. Hodočasnici nose drvene krstove do drevne Crkve Hristovog groba.
Foto: Beta/AP
Prema hrišćanskoj tradiciji, crkva je sagrađena na mestu gde je Isus bio razapet, sahranjen i vaskrsao.

Hrišćanski Uskrs i jevrejska Pasha ove godine obeležavaju se istog datuma, u nedelju, 20. aprila.
Foto: Tanjug/AP
Vernici u Indiji, takođe, obeležavaju dan raspeća Isusa Hrista, podražavanjem tog čina.
Foto: Beta/AP
U Velikoj Britaniji, kolona vernika krenula je na današnji dan na hodočašće noseći velike krstove, simbol Hristovog raspeća.
Foto: Beta/AP
I u Nemačkoj je obeležen dan kada je, prema verovanju, raspet na Golgoti i umro Isus Hrist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: