Iran neutralisao polovinu uranijuma

Iran je neutralisao polovinu zaliha uranijuma obogaćenog na 20 odsto, od kojeg se lako može proizvesti nuklearno oružje, saopštila je IAEA.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

12:57

Default images

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je te podatke iznela u poverljivom izveštaju, u koji je uvid imala agencija AP.

Uranijum obogaćen na 20 odsto je tehnički samo na korak od materijala za nuklearno naoružanje.

Iran je više puta do sada poricao da priprema proizvodnju nuklearnog oružja, navodeći da mu je cilj samo proizvodnja struje i medicinskih izotopa.

Teheran je, po januarskom sporazumu sa šest velikih sila (Britanija, Kina, Francuska, Nemačka, Rusija i SAD), pristao da obustavi obogaćivanje uranijuma na 20 odsto i zalihe smanji za polovinu, u zamenu za delimično ukidanje sankcija, koje su u velikoj meri ugrozile njegovu ekonomiju poslednjih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: