Vučak: Spala škola na dva đaka

Selo Vučak nalazi se u podnožju planine Golija i jedino je u opštini Ivanjica koje nema ni jedan metar asfaltnog puta, ali ima školu i u njoj samo dva đaka.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

18:34

Default images

Četvorogodišnju školu "Svetozar Marković", u selu Vučak pohađa samo dva učenika.

Ova kuća znanja nekada je bila ponos kraja, a danas jedva opstaje sa braćom Dramićanin, Ivanom predškolcem i Milošem, učenikom trećeg razreda, učiteljicom i pomoćnim radnikom.

Mnogi poznati lekari, inženjeri, ekonomisti i drugi stručnjaci koji uspešno rade u Srbiji i širom sveta, prva slova i brojeve naučili su u ovoj školi.

Kada Ivan i Miloš završe četiri razreda, ova obrazovna ustanova, sva je prilika, biće zatvorena, a ostaće samo priča o preko 30 ljudi od struke i intelektualaca koji su se opismenili u Vučaku.

Igrom sudbine mnoge seoske škole doprinele su odumiranju srpskih sela, jer su obrazovanjem otvarale put mladeži željne života i poslova u gradu.

Ovde sam učio kada je bilo i po 60 učenika, sada radim u školi, i veoma mi je teško što se ne čuju dečja graja i zvona. Danas samo dva brata sede u klupama, u kojima nekada nije bilo mesta za sve učenike“, priča pomoćni radnik, Mirčeta Dramićanin.

Dva preostala učenika kažu da bi voleli da u svojoj učionici imaju računar, kako bi mogli da vide šta se dešava u svetu, van njihovog sela.

U školi sam na odredjeno vreme, žalosno je raditi samo sa dva učenika. Istina je da mogu da im posvetim više pažnje kada ih je manje, ali je ipak lepše kada ima mnogo dece, što ovde nije slučaj. Mališani su izrazili želju za kompjuterom, i bilo bi lepo da se, pre nego što zauvek napuste školu, obuče i za rad na računaru“, navodi učiteljica Ivana DJogatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: