Đilas: Niko nije prekršio zakon

Dragan Đilas izjavio je da niko iz njegovog tima u vreme dok je bio gradonačelnik nije prekršio zakon uključujući i Bijelića i Blagojevića koji su saslušani.

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.04.2014.

14:10

Default images

Lider DS Dragan Đilas izjavio je danas na konferenciji da niko iz njegovog tima u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda nije prekršio zakon uključujući i bivšeg gradskog menadžera Aleksandra Bijelića i bivšeg direktora agencije za investicije Marka Blagojevića koji su danas saslušani u Odeljenju za privredni kriminal beogradske policije.

"Ponosan sam na sve što sam uradio sa svojim timom i siguran sam da niko iz mog tima nije prekršio zakon i zahvaljujući tome Beograd danas izgleda kako izgleda", rekao je Đilas na konferenciji za novinare.

Ističući da se ne oseća ugrožen zbog istrage o rekonstrukciji Bulevara Kralja Aleksandra, Đilas je naveo da krivična prijava u tom predmetu koja je danas objavljena u nekim medijima nije utemeljena jer, kako je objasnio, ne postoji mogućnost da iko na tenderima za projekte koje finansira Evropska investiciona banka (EIB) ili Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) utiče na to ko će dobiti posao.

"Da biste uopšte tražili sredstva od EIB i EBRD morate da imate projekat, a kada dobijete sredstva onda vam banka daje konsultanta koji učestvuje u pripremi uslova tendera na koji banka potom daje saglasnost. Ovo je bio najbolji tender za građevinsku industriju u poslednjih 15 godina", smatra Đilas.

On je optužio vlast da krivičnim prijavama protiv njegovih saradnika pokušava da kreira afere za sve što je u Beogradu urađeno u poslednjih pet godina.

Bivši gradski menadžer Beograda Aleksandar Bijelić i bivši direktor Agencije za investicije Marko Blagojević i još pet osoba terete se da su u operaciji rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra oštetili gradski budžet za oko šest miliona evra.

"Krivična prijava protiv Blagojevića i Bijelića već se pojavila u nekim medijima, a njima je tek juče uručen poziv za saslušanje u policiji, pri čemu danas u policiji nisu saslušani, nego im je pročitana krivična prijava, a novo saslušanje zakazano za ponedeljak u 10 sati", rekao je Đilas na konferenciji za novinare.

Đilas je naveo da je to prvi put da pozvani u policiju ne daju iskaze pošto im je pročitana krivična prijava.

"Da li će se uopšte u ponedeljak pojaviti zahtev za njihovo saslušanje, to ćemo tek videti. Ne želim ništa da prejudiciram, ali je očigledno da ne postoji nikakav pravni razlog za njihovo zadržavanje", rekao je Djilas.

Đilas je dodao da je krivična prijava protiv Bijelića i Blagojevića pravno potpuno neutemeljena jer ne postoji način da neko na tenderu koji finansira EU utiče na to koja firma će dobiti posao.

"Evropska investiciona banka je ta koja odredjuje konsultatna koji definiše uslove tendera i tvrdim da je na spornom tenderu postignut najbolji posao za domaće građevinske firme u poslednjih 15 godina", rekao je Đilas.

Đilas je naveo da su u dosadašnjoj praksi stranci angažovali domaće kompanije kao "obične najamnike".

"Balkan gradnja je dobila posao zato što je dala najbolju ponudu", rekao je Đilas.

On je naveo da je projekat rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra finansiran donacijom EU vrednom šest miliona evra, što je, kako je istakao, bio jedan od najboljih projekata za koje je EU obezbedila donacije u celoj Evropi.

Upitan da li oseća ličnu odgovornost zbog saslušanja njegovih bliskih saradnika, Đilas je odgovorio da ne oseća ličnu odgovornost i da je ponosan na sve što je sa svojim timom uradio u Beogradu tokom prethodnih pet godina.

"Jedini smo grad u Evropi koji je bez garancija države dobijo kredite sa povoljnim kamatama od dve evropske investicione banke, što dovoljno govori o poverenju koje su oni imali u nas", rekao je Djilas.

Dodao je da ga zbog rekonstrukcije Bulevara niko iz tužilaštva nije kontaktirao i da će se o tom slučaju detaljnije izjasniti pošto u ponedeljak Bijelić i Blagojević budu saslušani u policiji. Bijelić i Blagojević i još pet osoba saslušani su danas u okviru predistražnog postupka u vezi sa rekonstrukcijom Bulevara Kralja Aleksandra, saopštila je Direkcija policije i Policijska uprava Beograd navodeći da se sumnja da je nezakonitim izborom ponuđača budžet Grada Beograda oštećen za oko šest miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: