Šansa da se menja preambula Ustava

Prvi put postoji šansa da se pristupi dugo razmatranoj izmeni Ustava Srbije, što bi podrazumevalo izmenu preambule o Kosovu, kaže Peter Bejer, poslanik CDU.

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

07:17

Default images

"Mislim da bi to olakšalo proces pristupanja države EU", naveo je u razgovoru za Danas Peter Bejer, poslanik nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu, stranke kancelarke Angele Merkel.

On dodaje da glavni fokus Srpske napredne stranke treba da bude na tome kako upotrebiti koncentraciju moći zarad dobrobiti građana Srbije.

Govoreći o ključnim zadacima nove srpske vlade, Bejer je naglasio borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, normalizaciju odnosa s Kosovom, donošenje sudskih presuda u vezi s korupcijom i organizovanim kriminalom, ambiciozne napore u cilju unapređenja vladavine prava, ekonomske reforme koje će voditi prosperitetu građana, otvaranje novih radnih mesta i konsolidaciju budžeta.

Predstavnik stranke kancelarke Angele Merkel nije želeo da direktno odgovori na pitanje Danasa da li očekuje da će SNS formirati novu vladu sa SPS, navodeći da se „uzdržava od spekulacija“.

„Ipak, mogu da kažem, kao neko ko dolazi iz države gde je nedavno formirana nova vlada koja ima ogromnu većinu u Bundestagu, da se svakoj vladi preporučuje da odoli izazovima moći. To znači da, s jedne strane, sa velikom većinom u parlamentu, vlada može da vodi državu napred bez potrebe da čini mnogo kompromisa. S druge strane, arogantno korišćenje moći nikada nije dobra stvar i svakoj demokratskoj državi potrebna je uspešna opozicija“, upozorio je Bejer.

Komentarišući izjavu budućeg premijera Aleksandra Vučića da želi vladu koja će funkcionisati kao tim, poput nemačkog Bajerna, Bejer je rekao da rezultati izbora predstavljaju jasan signal srpskog naroda.

„Dakle, buduća vlada dobila je ogromnu odgovornost, čega treba da bude svesna i da se ponaša u skladu s tim. Ostaje da se vidi da li će Vučić ispuniti obećanja. Zarad dobrobiti naroda Srbije, možemo samo da se nadamo da će nova vlada brzo i ambiciozno sprovesti reforme“, zaključio je Peter Bejer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: