Proglašena Harkovska Republika

Proruski aktivisti proglasili su danas tokom demonstracija "Narodnu Republiku" u Harkovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

23:58

Default images

Ruske i ukrajinske novinske agencije večeras izveštavaju da je policija potisnula demonstrante iz zgrade oblasne administracije u tom gradu na istoku Ukrajine.

Agencija Interfaks prenosi izjavu izvora u policiji da su njeni pripadnici potisnuli demonstrante protiv novih ukrajinskih vlasti iz zgrade Harkovske oblasne administracije, zbog čega su učesnici protesta zapalili automobilske gume ispred ulaza i zgradu zasipaju kamenicama.

Agencija UNIAN navodi da se čuju i eksplozije šok-bombi, a da su na zgradu bacani i "molotovljevi kokteli", zbog čega je izbio požar u dve prostorije, koji je naknadno ugašen.

Ukrajinska nacionalna novinska agencija Ukrinform javila je prethodno da su na proruskom mitingu u Harkovu izabrani "alternativni odbornici" Harkovske oblasne skupštine koji su proglasili "Harkovsku Narodnu Republiku".

Ukrinform je prenela saopštenje "odbornika" da će "Harkovska Narodna Republika" graditi odnose sa drugim državama u skladu sa međunarodnim pravom, obratiti svrgnutom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču kako bi legalizovao današnji skup, kao i vladi Rusije s molbom da posreduje u održavanju referenduma o federalizaciji.

"Alternativni odbornici", čiji se broj ne navodi, položili su zakletvu na stepeništu zgrade Oblasne administracije, dodaje agencija.

Interfaks navodi da su prethodno "odbornici" izrazili nepoverenje odbornicima Harkovske oblasne skupštine, a da će odluke koje su donete stupiti na snagu posle odobrenja na oblasnom referendumu.

Grupa proruski orijentisanih demonstranata, koji se protive novoj ukrajinskoj vladi, zauzela je ranije danas glavnu zgradu administracije grada Donjecka i proglasili su Donjeck Republiku, nezavisnu od Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: