Musliu:Povući paralelu Preševo-Krim

Zbog trajnog smirivanja političkih tenzija u Bujanovcu i Preševu potrebno je povući paralelu između dešavanja na Krimu i ove dve opštine, izjavio Jonuz Musliju.

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2014.

14:49

Default images

Predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP) Jonuz Musliju, koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovac, za agenciju Beta je rekao da su se Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac na referendumu koji je organizovan 1. marta 1992. s pitanjem da li žele da se pripoje Kosovu, sa 98 odsto izjasnili pozitivno.

"Treba da se povuče paralela između tog dela sveta, Krima, zato što i mi Albanci imamo referendum o otcepljenju od Srbije iz 1992. godine, to je volja naroda. Preševo, Bujanovac i Medveđa su i bile u sastavu Kosova do Drugog svetskog rata, odnosno do 1948. godine", kazao je Musliju.

Musliju je naveo da su se oružani sukobi u tim opštinama, zbog želje Albanaca da se pripoje Kosovu, već dogodili 2000. i 2001. i da se on ne zalaže za sprovođenje referenduma iz 1992. godine oružanim putem, već da smatra da je vreme za političko pregovaranje.

Od završetka oružanih sukoba u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, od 2001. do 2013. Vlada Srbije je u te tri opštine preko Koordinacionog tela uložila oko 70 miliona evra namenjenih za razvoj tog područja, ali to nije u potpunosti smirilo napetosti na jugu Srbije.

Od 2001. godine do 2013. godine, prema podacima Višeg suda u Vranju, u opštinama Preševo i Bujanovac zabeleženo je 70 terorističkih napada čiji su počinioci ostali nepoznati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: