Sindikat traži ministarstvo nauke

Sindikat nauke Srbije zatražio je od buduće vlade Srbije da razmotri mogućnost formiranja posebnog ministarstva za nauku.

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2014.

16:52

Default images

Sindikat je istovremeno optužio Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da nije učinilo ništa za nauku.

"Posebno ministarstvo za nauku bi pomoglo da se brže rešavaju problemi", rekao je Dragan Markušev iz Republičkog odbora tog sindikata na konferenciji za novinare u Medija centru.

Prema njegovim rečima, Sindikat nauke traži od vlade, koja će biti formirana posle izbora, da novi resorni ministar za nauku sa tim sindikatom potpiše protokol o budućem razvoju i finansiranju nauke u Srbiji.

Tim dokumentom bi se država, kako je istakao, obavezala da će poštovati svoju strategiju približavanje EU i izdvojiti za nauku do kraja 2015. godine jedan odsto od bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako je istakao, izdvajanja za nauku su sada daleko manja od jedan odsto BDP-a i u 2013. i iznosila su manje od 0,3 procenta BDP-a. Dodao je da zbog birokratije postoji problem i sa korišćenjem kreditne linije za nauku, tako da u drugoj polovini prošle godine nijedan institut nije dobio potrošna sredstva, koja su neophodna za rad.

Protokolom o razvoju i finansiranju nauke bi, kako je naveo, bilo regulisano da u okviru rebalansa budžeta u drugoj polovini 2014. budu povećana izdavanja za materijalne i režijske troskove, kao redovno finansiranje nauke i isplata zarada.

On je je rekao da sindikat traži od budućeg resornog ministarstva da do Dana nauke, 10. jula, potpiše poseban kolektivni ugovor za nauku.

"To bi bio prvi korak i znak dobre volje da je nova vlada spremna da preduzme ozbiljne mere u rešavanju nagomilanih problema u nauci", rekao je Markušev.

Predsednica Sindikata nauke Srbije Đurđica Jovović je kritikovala rad sadasnjeg Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističući da to ministarstvo nije ispunilo ni jednu tačku iz dogovora koji je potpisan u julu 2013. posle masovnih protesta naučnika zbog teškog stanja u nauci.

"Ne samo da ništa nije učinjeno za nauku, nego je vreme pokazalo da je nauka u sve goroj i goroj situaciji, u sve težem položaju", rekla je ona, dodajući da je resorno ministarstvo vratilo istraživanja u Srbiji na nivo iz jula meseca 2013. godine, zbog čega su u julu i organizovani protesti.

Kako je istakla Jovovićeva, to ministrstvo je glavni krivac za kašnjenje isplata zarada u proteklih nekoliko meseci, a prilikom pravljena budžeta za 2014. je predlagalo i smanjenje izdvajanja za nauku u ovoj godini.

"Samo zahvaljujući razumevanju i dobroj saradnji sa Ministarstvom finansija, Sindikat je uspeo da se izbori da nivo finansiranja nauke u ovoj godini bude isti kao i prethodne", rekla je Jovovićeva.

Dragan Alavantić, rukovodilac projekta u Institiutu za nuklearne nauke "Vinča", ocenio je da značajan problem za domaću nauku predstavlja projektno finansiranje, ističući da strategija u nauci mora da se zasniva na dugoročnim planovima.

"To je nemoguće kroz projektno finansiranje", rekao je on, dodajući da se nauka u Srbiji na taj način finansira od 1985. godine.

Alavantić je istakao da mladi načnici iz Srbije ne odlaze zbog plata, nego zato što nemaju uslove za istraživanje, dodajući da se u inostranstvu nalazi skori isti broj srpskih naučnika koliko ih ima u Srbiji.

"U nauci u Srbiji je formalno oko 30.000 ljudi, a u stvari ih je upola manje. Još toliko imamo u inostranstvu. Ti ljudi nisu otišli zato što imaju manju platu, nego zato što nemaju uslove za rad", rekao je Alavantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: