Mihajlović: 2014. je godina promena

Ministarka energetike i potpredsednica SNS Zorana Mihajlović kaže da će 2014. biti godina promena, koje neće, kako to neki tvrde, prožidrati ljude.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

23:12

Default images

Ova godina će, ocenila je ona, dovesti do poboljšanja života građana.

Ona je, gostujući u emisiji "Srbija realno" televizije "Skaj plus", istakla da je Vlada u svom mandatzu napravila krupne političke iskorake, navodeći Briselski sporazum, borbu protiv korupcije i kriminala, ekonomske reforme, za koje je dodala da nisu išle dovoljnom brzinom.

Prema njenim rečima, baš zato što te ekonomske reforme nisu tekle dovoljnom brzinom raspisani su izbori, kako bi se promene mogle sprovesti na bži način.

Potpredsednica SNS je kazala da će se vlada formirati što pre, i da je obećano da će to uslediti za mesec dana posle izbora.

Što se sektora energetike tiče, Mihajlović je kazala da nas čekaju dogovori i potpisivanje ugovora o novim infrastrukturnim projektima, kao i da se što više domaćih kompanija uključi u izgradnju Južnog toka.

Kada je reč o kritikama vezanim za račun za električnu energiju EPS, ona je kazala da su po prvi put posle 15 godina Ministarstvo i EPS krenuli da menjaju račune, kako bi bili predgledniji.

S tim u vezi je kazala da će u februaru i martu portošači moći jasno da vide šta je fiksni deo, šta je potrošena energija, navodeći da će to biti objašnjeno kako treba, a da će se tokom godine promeniti i tarifni sistem da sve bude još jednostavnije.

Što se poslovanja EPS tiče, ona je odbacila optužbe DS, rekavši da je ono što je zatekla nova Vlada u EPS-u bilo rasulo, da je ova kompanija imala gubitke, a da sada prvi put posle sedam godina ostavruje dobit.

Mihajlović je, ukazavši da od juna građani mogu da biraju isoručioca električne energije, rekla da EPS spremno dočekuje taj period.

Što se optužbi URS-a tiče, ona je istakla da je Mlađan Dinkić odlučio da je u kampanji najbolje napadati vladu koja je uspela da stabilizuje finansijski sistem i budžet Srbije, iako je on učestvovao u donošenju mera kao što je solidarni porez, koji je, kako je istakla, samo privremena mera.

Mihajlović je kazala da će buduća vlada morati da napravi nacionalni plan prioriteta i da će dve godine davati određene olakšice investitorima, kroz smanjenja obaveza u cilju zapošljavanja ljudi.

Kada je reč o restruktuiranju javnih preduzeća, ona je kazala da se to pitanje neće rešiti do 30.juna, već do kraja godine.

Govoreći o Beogradu, Mihajlović je istakla da projekat Beograd na vodi treba da pokrene celu Srbiju i da će početi da se realizuje ove godine.

Upitana za kandidata za gradonačelnika Beograda sa liste SNS, Mihajlović je kazala da je odlučeno da se predstavi tim koji će voditi grad, a na listi su ljudi od kojih svako može biti prvi među jednakima, kao i da je cilj toga da se ne dozvoli da se ikada više ponovi ono što je lider DS Dragan Đilas uradio, a to je da je privatizovao mesto graodnačelnika.

Lider Pokreta socijalista i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin naglasio je da je najveći uspeh ove Vlade bio zaustavljanje daljeg divljanja nezaposlenosti, uspostavljanje makroekonomske stabilnosti, a pre svega to što je uspela da sačuva ekonomsku i političku stabilnost u celoj Srbiji.

On je naveo da je Vlada na Kosovu i Metohiji pokazala novi kvalitet odnosa sa Srbima, kao i da će se pamtiti pre svega zato što je počela borbu protiv korupcije i kriminala.

Međutim, kako je dodao, nije se dovoljno radilo na zakonu o radu i socijalnoj politici generalno.

On je istakao da nije bilo pljačkaške privatizacije ne bi bilo ni vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića, dodajući da je privatizacija na taj način sprovedena nekada zbog loših zakonskih rešenja, nekada nemara, ali i savezništva države.

Vulin je rekao da očekuje pobedu na izborima i podršku Srbije politici koju je vodila lista na kojoj se nalazi.

Gradonačelnik Novog Sada i predsednik novosadskog Gradskog odbora SNS Miloš Vučević ocenio je da je realno očekivati izbore u Vojvodini.

"To je realna politička činjenica u 2014.", naglasio je on, dodajući da je pokrajinska administracija odavno izgubila legitimitet i legalitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: