MUP Ukrajine:Koga brane ekstremisti

U proteklih nekoliko dana u sukobima i pucnjavi u centru Kijeva je poginulo 80 ljudi, saopštio je v.d. ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zaharčenko.

Izvor: B92, Beta

Petak, 21.02.2014.

14:38

Default images

Zaharčenko ističe da je veštom propagandom zaveden deo Ukrajinaca koji ne razumeju sasvim suštinu procesa koji se odvijaju u zemlji, prenosi Itar-Tas

"Ljudi u regionima blokiraju državne ustanove i policijske stanice, ali koga oni brane? Mali krug ekstremista kojima nije potreban mir u zemlji"? Ili one koji drže konce i postupaju u skladu sa scenarijima iz Sirije, Egipta i drugih zemalja, koje su sada u haosu", zapitao se Zaharčenko.

On ističe da je policija, koja se držala dogovorenog primirja, danas ponovo našla pod vatrom demonstranata koji su okupirali zgradu konzervatorijuma, a potom je na nju pucano i iz mase demonstranata.

S obzirom da policija nije raspolagala vatrenim oružjem, doneta je odluka da se povuče u kompleks vladinih zgrada, kako bi bile izbegnute veće žrtve.
Foto: Beta/AP
Na njeno mesto su dovedene naoružane snage za zavođenje reda, koje koriste oružje u skladu sa zakonima koji regulišu rad policije, naglašava Zaharčenko.

U masovnim sukobima dosad je ubijeno 16 policajaca, a 130 njih sa ranama od metaka je smešteno u bolnice. Od 18. februara povredjeno je ukupno 565 pripadnika snaga reda, od kojih je 410 hospitalizovano.

U nastojanju da se osigura sporazum kojim bi se rešila kriza u zemlji, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i poljski Radoslav Sikorski će se tokom današnjeg dana ponovo sastati s liderima opozicije i predstavnicima antivladinih protesta.

Ukrajinske vlasti su očekivale da sporazum sa opozicijom bude potpisan tačno u podne po lokalnom vremenu, ali do toga još uvek nije došlo jer se protestanti koji su na Majdanu tome protive .

Nemačka se uključila u rešavanje krize

Foto: Beta/AP, Arhiva
Nemački kancelar Angela Merkel se uključila u rešenje ukrajinske krize i o tome razgovarala sa američkim i ruskim predsednicima, Barakom Obamom i Vladimirom Putinom, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, preneli su danas nemački mediji.

Ona je, takođe, razgovarala i sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem kako bi ga, rekao je Zajbert, pokrenula da prihvati šefove diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske i jednog ruskog predstavnika kao moderatora razgovora sa opozicijom.

Zajbert je, kako prenose mediji, rekao i da je Merkelova, takođe, pogođena što su snajperisti u Kijevu ciljano pucali na demonstrante.

Nemački politički nedeljnik "Špigel" je, pišući o kriznoj diplomatiji u borbenoj zoni i susretu Štajnmajera i francuskog i poljskog šefa diplomatije sa Janukovičem, sinoć u Kijevu, saznao da su tokom susreta telefonom zvali i Merkelova i Putin kod Janukoviča i vršili pritisak.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova hitno je savetovalo svoje građane koji putuju u Ukrajinu da se ponašaju oprezno i obazrivo i da se drže dalje od demonstracija, okupljanja ljudi, vladinih zgrada, kao i mesta sa policijskim prisustvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: