Ekstremna napetost na Majdanu

Posle ekstremnog nasilja u Kijevu vlada primirje, ali je na centralnom trgu ekstremno napeto, kaže za B92 novinar holandskog javnog servisa David Jan Godfroa.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

16:09

Default images

"Policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija nalazi se na nekih 20 metara od barikada i demonstranata. Nema sukoba, ali je napetost ogromna. Neki policajci stoje na barikadama koje su sinoć koristili demonstranti, a neki se i odmaraju na ulicama, jer ne znaju kada će ponovo morati da idu u akciju", kaže Godfroa.

Holandski novinar navodi da se trenutno u centru ukrajinske prestonice ne dešava ništa posebno, ali da se oseća velika tenzija. Demonstranti se opremaju kamenicama, kaldrmom i Molotovljevim koktelima. Što se ostatka grada tiče, uglavnom sve "deluje normalno".

"U ostatku Kijeva je realtivno mirno i tiho. Jutros sam sleteo i prošao kroz nekoliko pregrađa i sve je delovalo normalno. Ljudi idu na posao, čekaju prevoz. Tako izgleda verovatno i u većem delu zemlje. Ipak, fudbalska utakmica Dinama i Valensije se zbog nereda neće igrati ovde već na Kipru. Generalno gledano, samo u centru Kijeva vlada tenzija", rekao je on.

U međuvremenu, ukrajinska bezbednosna služba SBU je saopštila da pokreće antiterorističku operaciju, nakon što su radikalni demonstranti došli u posed 1.500 komada oružja.

"Danas se događa svesna i ciljana upotreba nasilja paljenjem, ubistvima, uzimanjem talaca, zastrašivanjem stanovništva radi dostizanja kriminalnih ciljeva. Sve to uz upotrebu vatrenog oružja. To više nije fenomen terorizma, već konkretni teroristički akti", piše u saopštenju SBU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: