Rezultati: Pirit nije zagadio Dunav

Dunav nije zagađen nakon prevrtanja barže natovarene piritom u sidrištu Luke Beograd, saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine. Sutra vanredna kontrola.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.01.2014.

07:59

Default images

Juče ujutru na međunarodnom sidrištu Luke Beograd potonula je barža duga 50 metara na kojoj je bilo 850 tona rude pirit, namenjene za izvoz, koja se izlila u Dunav.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Agencije, izmerena vrednost gvožđa je umerena, po Uredbi o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama.

"Na osnovu analize 1.300 metara nizvodno od prevrnute barže utvrđeno je da je vrednost ukupnog gvožđa odgovarala trećoj klasi kvaliteta, odnosno umerenom ekološkom statusu i nije došlo do pogoršanja kvaliteta vode na ovom delu", saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Međutim, žitelji Vinče i Leštana još su bez vode.

Zbog prevrtanja barže, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je juče u 10 sati preventivno zaustavilo proizvodnju vode na pogonu za proizvodnju "Vinča", zbog čega su bez vode ostali potrošači koji se snabdevaju vodom sa ovog proizvodnog pogona, odnosno naselja Vinča i Leštane.

Kada će se gotovo 18.000 žitelja Vinče i Leštana, umesto iz cistrerni, opet snabdevati vodom iz dunavskog zahvata, znaće se najverovatnije danas, kada budu završene prve analize uzoraka iz reke u koju je barža izručila 845 tona piritne izgoretine.

Taj otpad proizvodnje u šabačkoj fabrici "Zorka" zaveden je u transportnoj dokumentaciji barže kao bezopasan teret. Stručnjaci potvrđuju da pirit u čistom stanju nije rizičan po zdravlje i da pretnju može da predstavlja jedino ako je pomešan sa teškim metalima.

Još nije poznat uzrok prevrtanja barže, jedne od četiri u konvoju, koji je brod "Sloga" hrvatske kompanije "Dunavski Lojd" gurao ka luci u Konstanci, odakle bi se teret uputio ka Kini, gde bi ga neka tamošnja čeličana upotrebila kao dodatak u proizvodnji. Na svim baržama u konvoju nalazilo se ukupno 5.500 tona izgoretine.

S obzirom na teritorijalnu nadležnost, mere preduzimaju Vodoprivredna inspekcija grada Beograda i JVP Beogradvode.

U slučaju da se pojavi potreba da JVP Beogradvode izvrše neku radnju u otklanjanju posledica ovog incidenta, Republička direkcija za vode će uputiti sredstva iz Plana za upravljanje vodama.

U pripravnosti su i JVP Srbijavode i Republička vodoprivredna inspekcija MPŠV.

Juče se oglasila i kompanija Luka "Beograd", koja je rekal da nema odgovornosti tog preduzeća "jer je barža bila u tranzitu i pod nadzorom broda "Dunavski Lojd", koji se u trenutku prevrtanja nalazio na graničnom prelazu u Luci 'Beograd'".

Vinča i Leštane još bez vode, čeka se vanredna kontrola

Stanovnici naselja Vinča i Leštane neće dobiti vodu za piće dok Gradski zavod za javno zdravlje ne završi i vanredni program ispitivanja, što se očekuje u toku sutrašnjeg dana.

Javno komunalno preduzeće 'Beogradski vodovod i kanalizacija' saopštilo je da će "do dobijanja konačnih rezultata o kvalitetu, prerada vode na proizvodnom pogonu 'Vinča' biti obustavljena, a potrošači u naseljima Vinča i Leštane će se snabdevati vodom iz auto-cisterni".

Iz ovog preduzeća objašnjavaju da današnji rezultati analize uzoraka na lokaciji pogona za prečišćavanje u "Vinči" "pokazuju da je voda ispravna".

"Međutim, po preporuci stručnjaka Gradskog zavoda, uzorci vode su ponovo uzeti, a rezultate tih analiza očekujemo u toku sutrašnjeg dana", ističe se u saopštenju, uz molbu potrošačima za strpljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: