Priznavanje KiM neformalan zahtev

Srbija će morati da postigne sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom da bi završila pregovarački proces sa Unijom, kaže Tanja Mišćević.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

07:15

Default images

"Priznavanje nezavisnosti Kosova nije formalan zahtev EU, ali se isticanjem ovog sporazuma suštinski od Srbije zahteva da neformalno ili formalno prizna Kosovo i to je Beogradu poznato. Zahtevi Nemačke i Velike Britanije su u konačnim dokumentima malo ublaženi, ali su suštinski ostali ", objašnjava za Blic Bodo Veber, ekspert za pitanja Balkana i EU iz Berlina.

Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije sa EU, kaže za Blic da će Kosovo biti predmet političkog dijaloga Beograda i Prištine i ispunjavanja odredbi Briselskog sporazuma. "Pregovarački okvir za Srbiju i Poglavlje 35 koje se tiče Kosova mnogo su bolji nego što smo mogli zamisliti jer će se normalizacija odnosa sa Kosovom odvijati u okviru političkog dijaloga Beograda i Prištine, a ne u okviru procesa pregovaranja o članstvu ", rekla je Miščevićeva uoči današnje međuvladine konferencije Srbije i EU kojom zvanično i formalno počinje proces pregovaranja o učlanjivanju Srbije u Uniju.

Konferencija u Briselu trajaće svega 45 minuta i predstavlja zvanično otvaranje pregovora. Delegaciji Srbije koju predvode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić biti uručeni dokumenti EU sa osnovnim pregovaračkim principima - Generalni stav EU i Pregovarački okvir.

U njima se ističe da je cilj pregovora pristupanje Srbije EU, ali i da će taj krajnji ishod isključivo zavisiti od rezultata koji Srbija postigne u prilagođavanju evropskim standardima i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: