Sahranjen Arijel Šaron

Bivši izraelski premijer Arijel Šaron sahranjen je danas posle podne na porodičnom imanju na jugu Izraela, u pustinji Negev, nedaleko od pojasa Gaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2014.

00:25

Default images

Šaron je sahranjen pored druge supruge Lili, uz vojne počasti, a od njega su se pozdravili sinovi Gilad i Omri, kao i načelnik Generalštaba izraelske vojske Beni Ganc.

Ganc je obećao da će ostati veran nasleđu koje je ostavio Šaron i podsetio na njegovu vojnu karijeru.

Komemoracija bivšem premijeru, koga Izraelci smatraju herojem, a Palestinci ratnim zločincem, počela je jutros u izraelskom parlamentu, Knesetu, u Jerusalimu.

Pored izraelskih zvaničnika, komemoraciji su prisustvovali i strani predstavnici, među kojima američki potpredsednik Džozef Bajden, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i bivši britanski premijer Toni Bler.

Arijel Šaron, koji je umro 11. januara, od 2006. godine bio je u komi, nakon što je doživeo moždani udar.

Rođen je u Kfar Malalu, u tadašnjoj britanskoj Palestini. Otac mu je bio nemačko-poljski Jevrejin, a majka Jevrejka iz Rusije.

Postao je premijer Izraela 17. februara 2001. Pre toga bio je ministar odbrane. Bio je vođa stranke Kadima i desničarske stranke Likud.

Bio je general u izraelskoj vojsci i vršilac komandnih dužnosti za vreme ratova 1967. i 1982, kada je tokom invazije na Liban izvršen masakr u palestinskim izbegličkim logorima Sabra i Šatila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: