EU: Kreće prebrojavanje azilanata

Za nekoliko dana u EU stupa na snagu zaštitni mehanizam kojim se predviđa mogućnost suspenzije bezviznog režima, podsećaju Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.01.2014.

09:12

Default images

Isplati li se, uopšte, ulaziti u EU, ukoliko ova zajednica, zamišljena kao ravnopravno udruženje svih zemalja članica, počne da funkcioniše po elitnom principu? Ovo pitanje trenutno postavljaju građani Bugarske i Rumunije, ali i nekih drugih država, poput Češke, Poljske i svih onih iz "niže istočne lige", kojima se krše najosnovnija prava slobode kretanja i rada.

Sličnu dilemu mogla bi u vrlo kratkom roku da ima i Srbija, kojoj EU može da zapreti ponovnim uvođenjem viza.

Za nekoliko dana u EU stupa na snagu zaštitni mehanizam kojim se predviđa mogućnost suspenzije bezviznog režima za "treće zemlje" ukoliko se iz njih nastavi veliki priliv lažnih azilanata. Iako ova mera zvanično nije usmerena ni protiv jedne zemlje poimence, jasno je da je ceo princip smišljen kao pretnja pre svega državama zapadnog Balkana, u prvom redu Srbiji i Makedoniji. Vrlo lako može da se dogodi apsurd da Srbija započne pristupne pregovore za članstvo u EU, i da iz Brisela bude potapšana po ramenu zbog napredovanja u dijalogu s Prištinom, a da joj, istovremeno, i to pre svega na insistiranje Nemačke, na šest meseci budu ponovo uvedene vize!

Šta, međutim, mi uopšte možemo da očekujemo, kad se kretanje, zvanično ili manje zvanično, ograničava i žiteljima samih zemalja članica?

Ovih dana, Nemačka je silno uznemirena merom koja je po automatizmu stupila na snagu od Nove godine, kada je građanima Bugarske i Rumunije, posle maksimalnih sedam godina odugovlačenja od stupanja u članstvo, konačno omogućeno da uživaju osnovnu tekovinu EU, slobodu kretanja ljudi, rada i kapitala.

Tako je prave drakonske mere protiv "opasnih" pridošlica iz Bugarske i Rumunije, koji prete da oštete nemačke socijalne fondove, predložio evroposlanik i član Demohrišćanske unije (CDU) Elmar Brok koji, ni manje ni više, trenutno obavlja funkciju predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta!

Brok je došao na ideju da se svim Rumunima i Bugarima, koji se navrznu na Nemačku, uzmu otisci prstiju, da bi, tako evidentirani, bili sprečeni da u Nemačkoj eventulno žive na socijalnoj pomoći duže od tri meseca, bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: