Sreda, 18.12.2013.

23:12

Štrajk glađu zbog Centra za talente

Radikalnim merama, štrajkom glađu, direktor Republičkog centra za talente Aleksandar Toković pokušava da reši probleme ove institucije.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Kada molbe, zahtevi i ubeđivanja nisu uspeli, Aleksandar Toković, direktor Republičkog centra za talente, započeo je štrajk glađu, kako bi skrenuo pažnju na probleme institucije na čijem je čelu.

Za troje zaposlenih država duguje po 35 plata, isključeni su im telefoni, internet, osula se mreža škola sa kojom su sarađivali, pa i sve manje dece učestvuje u njihovim projektima i takmičenjima.

Toković gladuje od utorka ujutru, a dobio je obećanje ministra prosvete prof. dr Tomislava Jovanovića da će ga primiti najkasnije u petak. Jovanović mu je u međuvremenu uputio molbu da "odustane od radikalnih namera koje primarno ugrožavaju ne samo njegovo zdravstveno stanje, nego i život, egzistenciju njegove porodice i budućnost nebrojene talentovane dece“.

Toković objašnjava da dosadašnje molbe i zahtevi nisu urodili plodom. Situacija je, napominje, sve gora i dodaje da, dok drugi dobijaju milione za projekte, Centru se uskraćuju osnovna sredstva za rad. "Godinama pišem, ukazujem na probleme, molim za prijem državnih činovnika, ministara... Pošto je Srbija veliki rijaliti šou, na kraju sam morao da se opredelim za metodu prikladnu našoj sredini, koja će da skrene pažnju", kaže za "Novosti“ Toković, koji glađu štrajkuje u kancelariji Centra. "Gladovanje mi uopšte ne pada teško. Nadam se da će pomoći Centru."

On objašnjava da je ova ustanova, čija osnivačka prava je 2006. preuzela Vlada, ranije dobijala oko 12 miliona dinara godišnje. Pre nekoliko godina tužio ih je jedan od regionalnih centara, pa su dve godine bili u sudskom sporu. Za to vreme Ministarstvo prosvete im nije uplaćivalo ništa. Nakon toga, uplate su se smanjile na dva miliona, pa na 1,2 miliona, da bi pale na milion.

"Došli smo u situaciju da država sa 12 miliona dinara finansira Petnicu, koja je privatna ustanova, a nas sa jednim milionom dinara", kaže Toković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: