"Novim budžetom se približavamo EU"

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da predlog budžeta za 2014. godinu predstavlja priliku za novi početak i prekretnicu u načinu razmišljanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2013.

10:59

Default images

Dačić je, predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije predlog budžeta za 2014, istakao da je u tom dokumentu sabrano sve ono što je vlada proklamovala kao ciljeve svoje politike, pre svega odgovornost.

"Ovaj naizgled jednostavan zadatak u godinama iza nas nije bio urađen kako valja, a posledice osećamo i sada, zato je vlada odlučna da se takve greške ne ponavljaju, a dokaz toga je i rekonstrukcija vlade", rekao je premijer.

"Pozivam vas da podržite Predlog zakona o budžetu, da damo šansu realnosti, da se umesto velikih reči i predstava za javnost, okrenemo rešavanju životnih problema i budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo", istakao je Dačić.

On je naglasio da su budžetom za narednu godinu obezbeđeni stabilnost plata i penzija, za trećinu veći budžet za kulturu, sačuvana je stabilnost i obezbeđene su garancije za strane investicije da imaju odgovarajući ambijent za ulaganje, da evrointegracije teku nesmetano i da se približavamo evropskim standardima.

"I pored nimalo prijatne realnosti, vlada je stvorila uslove da se voz koji je krenuo ka provaliji zaustavi", rekao je Dačić napominjući da je sprečeno da država ne doživi "grčki scenario".

On je dodao da će konsolidovani deficit budžeta biti 7,1 odsto BDP-a samo zahvaljujući merama, inače, bi bio devet odsto, dok će se javni dug u narednim godinama zadržati ispod 70 odsto BDP-a, a da nije bilo mera, bio bi 80 odsto.

Premijer je naveo da fiskalne i strukturne mere predviđene budžetom garantuju privredni rast od jedan odsto u 2014, da je vlada bila odgovorna u proceni rasta i da je predloženi budžet, zajedno sa setom zakona, prvi korak da započne reformski proces.

"Taj proces mora da traje nekoliko godina, jer je više puta zaustavljen na pola puta, vlada je odlučna da u tome ide do kraja", rekao je Dačić.

On je naglasio da proces restrukturiranja preduzeća mora da se okonča, ali ne u korist tajkuna, i da javna preduzeća ne smeju da budu samo trošak za državu i recept za očuvanje krhkog socijalnog mira, jer je profit tih firmi i profit za državu.

Prema rečima Dačića, zdravstvo i školstvo ne treba da se gledaju samo kao problemi ili požari koje treba gasiti.

"Da bi došli do rezultata, ne smemo da rasipamo snagu i resurse", naveo je on i postavio pitanje da li je realno da 740.000 ljudi radi u javnom sektoru.

Premijer je naglasio i da je vlada odlučna da suzbije sivu ekonomiju i poslovanje svakog subjekta uvede u zakonske okvire i dodao da "mehanizam srpske privrede mora da se pokrene odmah", što zavisi od stranih investicija, ali i od domaćih potencijala, koji moraju da se podstaknu izmenama Zakona o radu.

"Važan deo sistema je i penzijski sistem. Uvažavajući do sada stečena prava i misleći na budućnost, pristupićemo poboljšanju tog sistema tako da bude održiv", rekao je Dačić.

On je naveo i da rešenje za finansiranje Vojvodine i lokalnih samouprava mora da bude takvo da specifičnosti budu uvažene, ali tako da to ne bude na štetu drugih građana Srbije i da uz to ide i specifična odgovornost.

Dačić je naglasio da je neophodno razumevanje trenutka u kome se nalazimo, u kome nema mesta poltičkim kompromisima, demagogiji i parolama i da on kao socijalista želi državu koja će imati snage da se brine o svim građanima, penzije koje će rasti, a posao biti siguran i u kojoj će privreda obezbediti socijalno blagostanje.

"Danas, nažalost, ne živimo u takvom trenutku - realnost ne omogućava da plate i penzije rastu u meri u kojoj bismo želeli, povećanje javnog duga preti da ugrozi zemlju, a budžetski deficit preti da pređe devet odsto", rekao je premijer.

Pozivajući poslanike da podrže bužet, on je istakao da stanje u kojem se nalazi Srbija nije samo svojina vlade", jer smo gotovo svi koji sedimo u ovoj sali odgovorni, "jer je svako u svoje vreme vodio državu".

On je naveo da je predloženi budžet realan pogled na stvari i da su možda u pravu i oni koji kažu da su predviđene mere i previše blage i previše oštre, ali da bismo sa drugačijim merama "došli u situaciju da ono što postoji u ovako teškim uslovima može da prestane da funkcioniše".

Inače, poslanici Skupštine Srbije započeli su danas načelnu raspravu o Predlogu budžeta za narednu godinu, koji predviđa deficit od 182,5 milijardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: