Na Kosovu se (ne) pravi R. Srpska

Nova Republika Srpska se polako stvara na severu Kosova pred očima kosovskog rukovodstva, iako oni tvrde da to nije slučaj, ocenio analitičar Azem Vlasi.

Izvor: FoNet, Blic

Četvrtak, 05.12.2013.

11:23

Default images

Vlasi je ocenio da vlada Kosova ne sprečava stvaranju nove Republike Srpske, piše danas prištinski dnevnik Zeri, a prenose Fonet i Blic. Jedina svrha Briselskog sporazuma je davanje legitimiteta nelegalni strukturama na severu Kosova, rekao je Vlasi

"Ako kosovska strana i dalje bude gluva, onda neka nam je sa srećom druga Republika Srpska na Kosovu", poručio je Vlasi, prenosi "Zeri".

S druge strane, nemački ambasador u Prištini Peter Blomajer kaže da je za Berlin neprihvatljivo da Zajednica srpskih opština postane srpski entitet kao što je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim rečima, novi gradonačelnici sa srpske liste treba da se drže Briselskog sporazuma i da se ponašaju u saglasnosti sa zakonima Kosova. "U slučaju da se neko od tih gradonačelnika ne bude ponašao tako treba, videćemo kako će se postupati", rekao je on prišstinskom dnevniku "Koha ditore".

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je juče u intervjuu za Slobodnu Evropu da se završenim lokalnim izborima gasi uticaj Srbije na Kosovu, a da će zajednica srpskih opština biti "konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera".

"Neće biti Republike Srpske, niti autonomije, a niti pretenzija za teritorijalnu podelu Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, nedeljivo, i radićemo na evropskoj budućnosti građana", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: