Šta su danas poslanici pitali Vladu

Pre početka rasprave o budžetu, poslanici su postavljali pitanja članovima vlade. DS pitao o pomoćo azilantima, LDP negodovala jer nije bilo posebne sednice.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

11:39

Default images

Poslanik Demokratske stranke Gordana Čomić pitala je danas Vladu Srbije da li je Komesarijatu za izbeglice u skladu sa propisima koji na to obavezuju pružila novčanu i logističku pomoć za azilante.

Čomić je na sednici Skupštine, u delu kada poslanici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja nadležnima rekla da je problem azilanata tek u začetku, jer će Srbija biti tranzitna zemlja u budućnosti i mora biti pripremljena da primenjuje već donete propise.

"Moramo da imamo u vidu da se na problemu azilnata vidi naš odnos prema ljudskim pravima i gradjanskim slobodama. Komesarijat je rekao da je učinjeno sve, ali ne znamo da li je to dovoljno, da li je finansijski i logistički Vlada to podržala, na osnovu propisa koji regulištu pitanje azilanata", rekla je Čomić.

Prema nejnim rečima, trebalo bi da se održi javno slušanje o toj temi, kako se takvi događaji ne bi ponavlajli. "„Moja želja je da u Skupštini pokažemo solidarnost sa tim ljudima i jedinstveno osudimo svaki postpak netrpeljivosti, iskazivanja mržnje i neželjenog ponašanja, ne zato što niko od nas ne zna kada će doći u takvu situaciju već zato što je to odraz pravne države“", isrtakla je Čomić.

Ona je zaključila da su ljudska prava azilanata osnovna ljudska prava i ako se o tome ćuti, to je ćutanje o kršenju bilo čijih ljudskih prava.

Samostalni poslanik Zaharije Trnavčević i poslanica Liberalno demokratske partije Radmila Gerov negodovali su danas zbog toga što u novembru nije održana posebna sednica na kojoj bi poslanici u Skupštini Srbije postavljali pitanja članovima Vlade.

Trnavčević je pitao predsednika parlamenta Nebojšu Stefanovića da li se “plaši da će poslanici postavljati neprijatna pitanja ministrima i premijeru” i najavio da će podneti predlog za izmenu Posovnika o radu.

"Ne postavljam pitanja zbog svoje radoznalosti, već zbog građana koji traže odgovor. Tražim da skupština nađe termin da se ovi propušteni termini nadoknade, a podneću i predlog da se izmeni Posovnik o radu i zbriše ono - ukoliko je sednica u toku, pa da se i sadasnsji i budući predsednik spreče da se poigravaju sa našim pravom i onemoguće nam da radimo kao u svim parlamentima", istakao je Trnavčević.

Gerov je takođe rekla da je nedopustivo da se takve sednice, na kojima poslanici direkto pitanjum instre i premiejra, ne održavaju.

Samostalni poslanik Zoran Ostojić pitao je danas premijera Srbije Ivicu Dačića koji to “misteriozni ministar radi protiv interesa države i svom prijatelju namešta poslove”.

"Ko to radi protiv držvanih Interesa i ko ne sledi držvanu politiku. Šokiran sam odgovorom premijera da mu ministarka Zorana Mihajlović nije poslala dopis o kom ministru se radi", rekao je Ostojić na sednici Skupštine u delu kada poslanici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja vladi.

Ostojić je dodao da je “ministarka Mihajlović rekla da je za tu aktivnost pročitala u diplomatskoj pošti” i pitao premijera da li i on čita tu poštu. "Pitam Dačića da li on čita tu poštu ili ako ne, ko je u njegovo ime čita, da li je premijer pročitao tu depešu na koju misli minstarka, zašto onda treba ona da mu kaže ko je taj ministar”, pitao je Ostojić.

Prema njegovim rečima, Mihajlovićeva je uradila svoj deo posla. "Diplomatska pošta je neka vrsta tajne, pa pitam ministra spoljnih poslova Mrkića da li on zna na koju se depešu misli i na koji sastanak u inostranstvu se misli, pa je Mihajlovićeva zaključila da taj ministar radi protivno interesima države. Mi poslanici ne znamo ko je taj ministar i čudim se da predsendik Odbora za odbranu i bezbednost nije zakazao sednicu i tražio depešu", rekao je Ostojić.

On je dodao da su stvorene konfuzije u javnosti i da sumnja da je ”možda premijer taj koji to radi”. "Ovo nije nikakva šala, neozbiljna stvar kad ministar kaže da je zaključio da jedan radi protiv interesa države. To nije rekla kazala i zato insistiram da se izjasni premijer i ministar spoljnih poslova i da na Odboru vidimo tu depešu”, rekao je Ostojić.

Poslanica URS Suzana Grubješić izjavila je danas da je na posalničko pitanje ministru privrede Saši Raduloviću dobila odgovor ne od ministra već od njegovog državnog sekretara i to ocenila skandaloznim.

"Dobila sam odgovor iz Ministarstva privrede, ali ne od ministra već od državnog sekretara Radojka Srbljanovića. Ja sam poslanik od 2004. i nikada se nije desilo da ministar ne odgovori na pitanje poslanika, a ja sam dobila odgovor od nameštenika koji mi kaže da postavljena pitanja i konstatacije nisu u sklaud sa poslovnikom o radu skupštine", rekla je Grubješić.

Ona je pitala predsednika vlade ili generalno sekretara kakve će mere biti preduzete protiv nameštnika vlade "koji dozvoljava sebi da ruši ustavni poredak zemlje i odakle mu pravo da poslaniku spočitava da li je postavio pitanje u skladu sa poslovnikom". "To je bahatost i bezobrazluk koji je očigledno prelezan sa ministra na njegove saradnike. Ja nisam pitanje uputila namešteniku već Saši Radulovića, pitanje je bilo da li je tačno ili ne, a odgovor je mogo da bude da ili ne", rekla je Grubješić.

Ona je ministra Radulovića zamolila da odgovori na postavljena pitanja, a nameštenika da pomogne ministru da prikupi odgovore i da mu "ne padna na pamet da ogovara poslanku, jer nema pravo da dobije reč umesto ministra".

O Narodnom pozorištu, izborima u Voždovcu...

Tanjug
Poslanica SNS Marija Obradović pozvlada je nadležne da utvrde ko je naručio, platio i odštampao plakate tokom kampanje za lokalne izbora na Voždovcu koji, kako je ocenila, uvode fašizam na mala vrata.

“Dokle je stigla istraga, da li je pokrenuta istraga o utvrdjivanju odgovornih za plakate u lokalnoj kampanji na Vozdovcu, koji su najblaže rečeno skladalozni. Plalat poziva na politicki progon, na obeležavanje politickih nesitomišljenika i to nije način na koji se vodi politička kampanja”, ocenila je Obradović.

Ona je takođe podsetila da je danas Dan osoba sa invaliditetom i ocenila da je potrebno da se rešavaju njihovi problemi. “Njihov položaj je unapređen, ali moramo mnogo više da uradimo”, rekla je ona i podsetila na inicijativu u Skupštini Srbije da se formira posebna rupa poslanika koji bi se bavila problemom tih osoba.

Posalnica DSS Milica Vojić Marković pitala je ministra policije šta će da učini povodom situacije u Narodnom pozorištu u Beogradu jer tu postoje elementi krivičnih dela. Šta će minsitar rada da učini povodom mobinga, a minsitar kulture šta će da kaže povodom izjave predsednika UO koji je rekao da postoji zastrašivanje i ometanje članova tog odbora u procesu biranja upravnika.

Sve sednice moraju biti otvorene za javnost i zaposlene, a predsednik Upravno odbora Radoslav Pavlović je držao tajne sednice i one se mogu videti na internetu. On je Politici rekao da postoji zastrašivanje i ometanje članova Upravnog odbora i kandidata za upravnika i pitam Dačića šta će da predzume poovodom izjave Pavlovića”, rekla je Vojić Marković.

Ona je ocenila da je u toku “velika borba između SNS kadrova” i pitala da li je tačno da je na mesto zamenice upravnika imenovana osoba sa višom školom za sportski menadžment, odsek fitneš i da li je to ta osoba koja je sada saradnik u protivpožarnoj zaštiti.

Posalnika Sašu Dujovića zanimalo je kada će Vrhovni savet sudstva preispitati odluke Apelacionog suda u Beogradu u predmetima u kojima su oslobođeni gnjilasnki teroristi, koji su činili zlodela nad srpskim stanovništvom.

On je ministra finansija Lazara Krstića pitao da li je upoznat sa postupkom pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu, po osnovu diskriminacije ratnih veterana Srbije i da su budžetom predvođena sredstva za taj postupak, jer će, kako je ocenio, država morati da isplati više od milijardu evra ratnim veterana.

Dujović je imao pitanje i za predsednika skupštine Nebojšu Stefanovića - kada će na dnevni red parlamenta doći zakon o boračkoj i invaliidskoj zašiti. Srbija je, dodao je on, jedina država od bivših zemlja SFRJ koja nema uredjenu tu oblast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: