Ban Ki Mun o sirijskom oružju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocenio je da je u eliminaciji sirijskog hemijskog oružja učinjen napredak, ali da je potrebno još napora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

22:56

Default images

Ban je upozorio da ispunjavanje roka za uništavanje tog hemijskog arsenala do sredine 2014. u "nestabilnim" bezbednonim uslovima u toj ratom pogođenoj zemlji zahteva "napore bez presedana" od strane međunarodne zajednice.

Ban je u pismu Savetu bezbednosti UN, u koje je agencija AP danas imala uvid, izrazio duboku zabrinutost za bezbednost osoblja UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja nadgleda to uništavanje.

"Sirijske vlasti se ohrabruju da razmotre alternativne opcije kako bi se osigurala bezbednost transporta hemijskog oružja unutar zemlje", napisao je Ban.

Generalni sekretar UN je takođe naveo da je "od ključnog značaja izrada potpuno jasnih planova za uklanjanje hemijskog materijala iz Sirije i njegovo uništavanje na drugim mestima, uključujući utvrđivanje lokacija za uništavanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: