DS za sve osim za ujedinjenje

Kako saznaje B92, DS je za sve oblike saradnje sa LDP i pripremaju predlog zajedničkog političkog nastupa, ali u DS-u ne razmišljaju o ujedinjenju sa LDP-om.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.10.2013.

07:18

Default images

Nakon današnjeg sastanka vrha DS i LDP pojavila se informacija da će, ako članstvo dve stranke tako odluči, biti stvorena zajednička stranka.

Kako saznajemo, ideja o stvaranju zajedničke stranke je potekla od Čedomira Jovanovića i izneta je na početku sastanka. Dragan Đilas prihvata sve oblike saradnje, ali ujedinjenje nije nešto o čemu se u DS razmišlja.

Rukovodstva dve stranke zadužila su šefa poslaničke grupe demokrata Borislava Stefanović i potpredsednika liberala Bojana Đurića da pripreme predlog zajedničkog političkog nastupa u parlamentu i javnosti.

Jovanović, koji je bio domaćin sastanka, poručio je da je neophodno uspostaviti ravnotežu na političkoj sceni i da je zato potrebna saradnja DS i LDP.

"Želimo da se članovi dve stranke izjasne o spremnosti da zajedno napravimo političku organizaciju koja bi efikasno odgovorila na probleme u kojima se Srbija nalazi", rekao je Jovanović.

Upitan da li je to najava formiranja nove koalicije ili nove stranke, Jovanović je precizirao da ne govori o "utapanju".

"Ne govorim o utapanju i ne govorim o stvaranju jake stranke zbog straha od izbora, već o potrebi za političkom ravnotežom", rekao je Čedomir Jovanović i naglasio da su danas vođeni ozbiljni razgovori i da je ključno pitanje bilo šta je to što je potrebno društvu.

Lider DS-a Dragan Đilas je rekao da DS i LDP imaju iste stavove o evropskim integracijama Srbije, potrebi da se što pre primeni Briselski sporazum i da se sprovedu reforme, ali je dodao da to ne znači automatski stvaranje nove stranke.

"Ako očekujete da ćemo za 15 dana izaći i reći 'imamo novu stranku' - to neće biti slučaj", rekao je Đilas govoreći o saradnji sa LDP-om.

Đilas je rekao da će Stefanović i Đurić u naredna dva meseca raditi na konkretizaciji saradnje zbog "potrebe i želje da se stvori alternativa onome što se sada dešava u društvu".

Na pitanje da li će zajednički nastupiti na predstojećim lokalnim izborima na Voždovcu, lideri DS i LDP su rekli da su pripreme za te izbore odmakle, ali nisu isključili mogućnost takve vrste saradnje na gradskim izborima i republičkim koji bi, kako očekuju, mogli biti istovremeno.

Jovanović i Đilas su pozvali aktuelnu vlast da borbu protiv korupcije prepusti tužilaštvu i da Srbe na Kosovu ne deli na one koji će izaći na lokalne izbore i one koji su protiv njih.
Foto: Tanjug
U delegaciji DS bili su lider demokrata Dragan Đilas, zamenik predsednika DS Bojan Pajtić, predsednik Političkog saveta te stranke Dragoljub Mićunović i funkcioner i šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije Borislav Stefanović.

U ime LDP sastanku je prisustvovao lider te stranke Čedomir Jovanović, njegov zamenik Nenad Milić, kao i potpredsednici stranke Bojan Đurić, Ivan Andrić, Dušica Anđelković i Dušan Mijić.

Sastanak je održan u sedištu liberala, a nakon njega je, za 14 časova, najavljena konferencija za novinare.

Đilas je juče najavio da će razgovori sa LDP biti nastavljeni danas, ali nije želeo da komentariše nedavni sastanak lidera LDP-a Čedomira Jovanovića sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem.

"Ne želim da komentarišem to što čujem u medijima, da li LDP ima približne ili slične stavove sa SNS i po kojim temama. Jedna je stvar ako imate isti stav o promeni Ustava, a druga ako imate isti stav o ekonomskim reformama, gde se onda nećemo složiti", rekao je Đilas.

On je dodao da je siguran da su pravi glasači LDP-a i DS proevropski, ne oni koji jure ulazak u EU, već da što više stvari iz EU uđe u ovu zemlju kao sistem vrednosti i način ponašanja.
Foto: Beta
"Siguran sam da možemo da ostvarimo saradnju u tome da se borimo protiv nasilja, protiv političkih progona...kao što je rekla Evropska komisija. Imamo tema o kojma možemo da pričamo sa pravim opozicionim strankama", naglasio je Đilas.

On je kazao da svako mora da kaže da li mu je bliži SNS ili im je bliža DS po stavovima i vrednostima

Članovi Glavnog odbora DS razmatrali su na sednici Glavnog odbora stranke, koja je održana 20. oktobra, Platformu za saradnju koju će ponuditi drugim opozicionim partijama, a koja, između ostalog, predviđa zjaedničku akciju u javnosti i parlamentu.

Platforma, u koju je Tanjug imao uvid, predviđa i formiranje koordinacionih tela i održavanje zajedničkih sednica užih predsedništava i drugih organa tih partija.

U Predlogu platforme, u koju je Tanjug imao uvid, između ostalog, se kaže da je zbog društvene, ekonomske i političke krize, neophodna hitna reakcija svih demokratski orijentisanih ljudi, a da je prvi korak intenziviranje kontakata i razmena mišljenja o najvažnijim pitanjima.

Zatim bi, kako se navodi, usledila zajednička reakcija u javnosti, u parlamentu, a treći korak bila bi formalizacija saradnje stvaranjem zajedničkih koordinacionih tela, održavanjem zajedničkih sednica užih predsedništava stranaka i drugih partijskih tela.
Foto: Beta
Demokrate su u dokumentu navele i "ogrešenja o proklamovane vrednosti aktuelne vlade" u oblastima ljudskih prava i sloboda, demokratije, vladavine prava, socijalnih i ekonomskih problema i obrazovanja, nauke i kulture.

Kao korake koji slede, DS je u platformi navela što skoriji početak unutardemokratskog dijaloga.

"Želimo da identifikujemo prioritetne domene, gde možemo da delujemo zajedno, da iniciramo redovnije sastanke rukovodećih organa stranaka."

Delegacije DS i LDP, predvođene Đilasom i Jovanovićem, održale su sastanak 23. septembra, kada su poručili da postoje mnoga polja i oblasti o kojima mogu da razgovaraju.

Jovanović i Đilas su rekli da nisu razgovarali o stvaranju koalicije, kao ni o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima na Voždovcu i u Beogradu.

Međutim, kako su tada rekli, to je verovatno sledeća faza o kojoj se može razgovarati.

Jovanović i Đilas saglasili su se tada da će se saradnja odvijati "korak po korak", jer žele da pokažu odgovornost prema zemlji i građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: