Ponedeljak, 21.10.2013.

18:33

SSP u centru napretka Srbije ka EU

SSP ostaće centar odnosa EU i Srbije na njenom putu ka članstvu, rečeno je posle prvog sastanka Saveta za implementaciju SSP, kojoj prisustvuje i Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Default images

Prvi sastanak Saveta, čija je uloga da koordiniše primenu SSP koji je stupio a snagu 1. septembra, održava se na marginama okupljanja šefova diplomatija članica EU u Luksemburgu u okviru priprema za oktobarski samit.

U saopštenju objavljenom posle sastanka, EU ističe da je u kontekstu daljeg napretka Srbije ka EU važno da budu primenjeni sporazumi od 19. aprila, kao i ostali postignuti tokom dijaloga Beograda i Prištine.

EU je pozdravila napore obe strane da se obezbedi uspešno sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu, 3. novembra, navodi se u saopštenju.

Savet za implementaciju S S P pozdravio je stupanje na snagu tog sporazuma 1. septembra i pohvalio Srbiju za napredak tokom 2013. na njenom putu ka EU.

EU je ukazala da je S S P važan korak za proces evropskih integracija Srbije, koji obezbeđuje širok okvir u kojem će EU i Srbija pojačati saradnju prema kriterijumima koji važe za političku, privrednu i pravnu oblast.

Savet je podsetio na zaključke od 28. juna Evropskog saveta, kao i na zaključke od 25. juna, u kojima su lideri Beograda i Prištine pohvaljeni za napredak u dijalogu.

U saopštenju se ističe istorijska važnost zaključaka Prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa od 19. aprila i pozdravlja sporazum o energetici i telekomunikacijama, postignut 8. septembra.

Savet za implentaciju S S P je ukazao da taj sporazum predviđa pravila za sveobuhvatnu saradnju Srbije i EU, naglasivši da će pomoći Srbiji da sprovede standarde EU u ključnim oblastima politike.

"To će omogućiti Srbiji da svoje zakonodavstvo uskladi da standardima EU, što će pokrenuti novi zamah u srpskoj ekonomiji i ekonomsku dobrobit za njene građane, kao i dodatne mogućnosti za kompanije iz EU", ističe se u saopštenju.

Pored toga, S S P će, kako je navedeno, dodatno ojačati već sada primetne pozitivne efekte Prelaznog sporazuma, naročite u oblasti trgovine.

Savet za implementaciju S S P je pozitvno ocenio proces u septembru započetog skrininga, koji je počeo poglavljima koja se tiču pravosuđa, osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti, kako bi olakšali i ubrzali napredak u pristupnim pregovorima.

Prvim sastankom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU predsedavala je Ketrin Ešton. U delegaciji Srbije, koju je predvodio premijer Srbije Ivica Dačić, bili su i ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević.
Sastanku je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Prvi sastanak Saveta, čija je uloga da koordiniše primenu S S P koji je stupio na snagu 1. septembra, održava se na marginama okupljanja šefova diplomatija članica EU u Luksemburgu u okviru priprema za oktobrski samit.

Dačić je ranije danas imao odvojene susrete sa ministrima spoljnih poslova Francuske i Švedske, Lorenom Fabijusom i Karlom Biltom, sa kojima je razgovarao o predstojećem otvaranju pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

On je nakon tih susreta izjavio da ne očekuje da će Srbiji uoči početka pregovora biti postavljeni dodatni uslovi.

U Luksemburg su na konstituisanje Saveta za implementaciju SSP doputovali i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević i ministar bez portfelja zadužen za EU Branko Ružić, dok će uz Eštonovu na sastanku biti i komesar za proširenje Štefan File.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

11 h

Podeli: