"Uklanjanje tabli, sramota za sve"

Ivo Josipović ocenio da je sve što se događa u Hrvatskoj poslednjih dana vezano za skidanje ploča s dvojezičnim natpisima neprihvatljivo i "sramota za sve".

Izvor: B92

Subota, 12.10.2013.

14:09

Default images

"Danas Vukovar, juče Udbina, sutra nešto drugo - ploče, natpisi, spomenici. Šta je sledeće? Hoće li sutra nečija glava biti razbijena?", pita se predsednik Hrvatske u razgovoru s novinarima u svojoj kancelariji u okviru "Kafe sa građanima", komentarišući problem postavljanja dvojezičnih tabli koje su nakon Vukovara skinute i u Udbini, a danas i u Vojniću.

Šef države je podsetio da uskoro dolazi u Srbiju, gde će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i posetiti pripadnike hrvatske nacionalne manjine, prenosi agencija Hina.

"Sviraće se hrvatska himna, vijoriti hrvatska zastava i opet će me nakon svega toga strani državnici pitati kakva ste vi to država u kojoj se događa ovo što sada gledamo", rekao je Josipović.

Poslednje događaje u "priči o ćirilici" ocenio je neprihvatljivim.

Trenutak je, naglasio je predsednik, kada "zaista moramo svi zajedno razumeti da se borimo za evropsku Hrvatsku, za Hrvatsku u kojoj se kvalitetno, dobro živi, u kojoj poštujemo jedni druge.

"I ovo što se događa je sramota za sve nas", smatra Josipović i poziva u prvom redu vladu, zatim opoziciju, branitelje koji "s toliko žara brane Hrvatsku" da "brane i njeno dostojanstvo" i da je brane kao evropsku zemlju.

"Svi snosimo odgovornost i ne smemo dozvoliti da se priča o ćirlici pretvori u priču o neuspehu Hrvatske", poručio je Josipović.

Srpske organizacije u Hrvatskoj izrazile su juče najdublju zabrinutost zbog nastavka uništavanja dvojezičnih natpisa, poručivši da za Srbe u Hrvatskoj nije sloboda ako im se oduzima pravo na pismo i ako se ćirilica proglašava agresorskom i zločinačkom.

Nakon što su pre pet dana u Vukovaru ponovo skinute četiri od ukupno pet ćiriličnih ploča koje su postavljene uz velike proteste i incidente pre mesec dana, hrvatski premijer Zoran Milanović je poručio da on može da razgovara sa braniteljima, ali da to ništa bitno neće promeniti i da Zakon o pravima nacionalnih manjina mora da se poštuje.

Sastanak Milanovića i predstavnika vukovarskih branitelja radi dogovora o ćiriličnim natpisima juče nije održan, a prepirka je nastavljena tvrdnjom vlasti da najuticajnija opoziciona Hrvatska demokraska zajednica preko branitelja pokušava da nedemokratskim metodama dođe na vlast i branitelja koji tvrde da je situacija na terenu užarena.

Pusićeva: Skidanje tabli opasno

Prva potpredsednica vlade i šef hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je danas da pitanje ćirilice ne bi trebalo da optereti posetu predsednika Ive Josipovića Beogradu, kao i da Srbija to pitanje "ne bi trebalo da koristi kao argument u odnosima dveju država".

Ona smatra da premijer Zoran Milanović treba da pozove predstavnike Štaba za odbranu Vukovara i u raspravu oko uvodjenja ćirilice u tom gradu uključi celo društvo, ali da je dovodjenje u pitanje zakona i korišćenje agresivnih metoda opasno i da preko toga ne treba olako preći.

Pusićeva je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju nedelje" upozorila da je skidanje tabli s ćirilicom u Vukovaru i Udbini (noćas i u Vojniću) veoma opasno i podsetila da se hrvatsko društvo počelo oporavljati od rata 90-ih godina i da su napravljeni mnoge iskoraci u smislu da društvo može da funkcioniše s raznolikostima...

"Ali ova vrsta aktivnosti, širenje podsticaja da se zakon krši kako bi se na drastičan način dalo na znanje manjinama, i to svim manjinama, da postoje agresivne grupe koje im žele osporiti pravo zagarantovano zakonom, opasno je i preko toga ne treba olako preći", naglasila je ona.

Upozorila je da je situacija "prilično opasna i osetljiva" i ocenila da se radi o "nekoj vrsti udara prošlosti na hrvatsku sadašnjost".
Ona smatra da pitanje ćirilice ne bi trebalo da optereti posetu predsednika Ive Josipovića Beogradu, kao i da Srbija to pitanje "ne bi trebalo da koristi kao argument u odnosima dveju država".

"Upravo obrnuto, hrvatske vlasti upravo insistiraju na sprovoidjenju zakona i zaštiti manjina, ako išta, očekivala bih podršku nasih suseda", kazala je Pusićeva.

Uverena je da u Hrvatskoj više ne postoji stav većine koji bi vršio diskriminaciju prema etničkim načelima, ali da postoje "male, agresivne grupe koje udaraju na budućnost".

Ona je izrazila žaljenje što se Vukovar drži u političkom "ćošku" u kome "ništa nije važno, već samo da se iskoristi tragična istorija tog grada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: