Dinkić: Za NŠ odgovoran Đelić

Mlađan Dinkić kaže da se ne oseća krivim za aferu "Nacionalna štedionica" i da odgovornost za to snosi tadašnji ministar finansija Božidar Đelić.

Izvor: B92

Petak, 11.10.2013.

00:25

Default images

Bivši ministar finansija i lider URS za Informer navodi da je Đelić imao diskreciono pravo odlučivanja u vezi sa pitanjem hoće li država zadržati većinski deo vlasništva u Štedionici ili ne.

"O vlasničkom udelu države u bankama, po zakonu, brinu isključivo ministri finansija. Tadašnji Đelićev pomoćnik Budimir Lončar je u ime države glasao za dokapitalizaiciju Nacionalne štedionice, ali Ministarstvo finansija je kasnije propustilo da uloži novac i time faktički državnu banku prepustilo privatnicima", objašnjava Dinkić.

Prema njegovim rečima, činjenica je da je zbog takve Đelićeve odluke država trajno izgubila većinsko vlasništvo u Štedionici.

"Za to ja ne snosim apsolutno nikakvu ni formalnu ni moralnu odgovornost, s obzirom na to da smo tadašnjeg ministra finansija više puta upozoravali na moguće posledice. Ali očito da mu nije bilo u interesu da to spreči", kaže Dinkić.

Upitan da li očekuje da do nove godine bude uhapšen, kao što se spekulisalo, on odgovara:

"Naprotiv! Verujem u pravnu državu i očekujem punu rehabilitaciju i veliko izvinjenje od svih on ih koji su potpuno neopravdano godinama bacali ljagu na moje ime u ovom slučaju, gde ne postoji ni miligram moje odgovornosti".

Dinkić je prokomentarisao i činjenicu da je pre dva dana o Nacionalnoj štedionici dao iskaz u UKP.

"Zahvalan sam im što su mi izašli u susret i dozvolili da produžimo vreme koje mi je bilo potrebno da do najsitnijih detalja razjasnim sve dileme. Predlagali su mi pauzu, ali sam ja insistirao da se saslušanje produži. Konačno sam posle 12 godina dobio šansu da državnim organima kažem istinu. Bio sam spreman da tamo ostanem do kasno u noć ako je potrebno", naveo je Dinkić i dodao da mu je drago što su ga saslušali do kraja.

On nije želeo da komentariše navode Dušana Antonića da je odgovoran za uništenje Agrobanke, rekavši da nema veze s tom bankom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: