Hapšenje zbog krijumčarenja ljudi

U Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušavaju 10 osumnjičenih da su ilegalno prebacivali osobe s KiM, iz Sirije i afro-azijskog regiona u zemlje EU.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 02.10.2013.

07:58

Default images

10 osumnjičenih jutros su, u međunarodnoj akciji, priveli pripadnici Uprave kriminalističke policije.

Oni se sumnjiče da su od jula do oktobra ove godine organizovano krijumčarili ljude preko državne granice Republike Srbije.

U tužilaštvu navode da su privedeni Dragan Čeleketić, Beki Fazliju, Mirjan Isakov, Marijana Hromček, Timea Čonka, Radovan Berar, Igor Pejaković, Sebadin Dobreva, Željko Dimović i Nebojša Mladenović, a protiv njih je istovremeno podneta krivična prijava zbog krivčnih dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi (čl. 346 i 350 KZ).

Prema navodima krivične prijave, postoje osnovi sumnje da je Dragan Čeleketić osnovao organizovanu kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali ostali osumnjičeni, a koja je u označenom periodu organizovala ilegalni prelazak državne granice Srbije sa Mađarskom za oko 30 lica radi njihovog odlaska u zemlje EU. Za ove usluge naplaćivan je iznos do 3.500 evra po jednom migrantu.

Prema svim licima određena je mera zadržavanja, a Tužilaštvo će doneti odluku o daljem vođenju postupka nakon saslušanja osumnjičenih.

Policija je ranije saopštila da su slobode lišeni Č.D. (51) iz Mokrina, F.B. (37) iz Preševa, D.S. (29) iz Prištine, B.R. (33) iz Kikinde, I.M. (23) iz Zrenjanina, H.M. (27) iz Subotice, D.Ž. (31) iz Sente, P.I. (39) iz Beograda, Č.T. (45) iz Subotice i M.N. (40) iz Inđije.

Postoji osnovana sumnja da su članovi kriminalne grupe za svaki ilegalni prelazak uzimali od 2.100 do 3.500 evra po osobi. Organizovana kriminalna grupa je funkcionisala tako što bi organizator grupe, nakon kontakta sa više lica sa područja Subotice ili Kosova i Metohije, uspostavljao dogovor u vezi ilegalnih migranata koje treba ilegalno prebaciti preko državne granice sa Mađarskom radi njihovog daljeg odlaska ka zemljama EU.

Potom bi angažovao pripadnike organizovane kriminalne grupe, koji su imali unapred određene uloge i zadatke, da ilegalne migrante sa područja Preševa ili Bujanovca, odvezu do Subotice, krećući se rutom duž auto-puta E75.

Oni su ih skrivali na više lokacija u Subotici, sve dok ne bude određeno vreme za njihovo ilegalno prebacivanje.

Prebacivanje stranih državljana rađeno je noću, peške, zelenim pojasom granice Srbije i Mađarske, u rejonu mesta Makova Sedmica na području Srbije i mesta Aštokhalom u Mađarskoj.

Nakon razmene podataka u uporednoj policijskoj istrazi srpske i mađarske policije, 24. avgusta ove godine, mađarska policija je na svojoj teritoriji, odmah po ilegalnom prelasku državne granice, prilikom pokušaja transporta ilegalnih migranata, lišila slobode dva lica koja su bili vozači i u dva vozila pronašla devet sirijskih državljana ilegalno prebačenih iz Srbije.

Policija pretpostavlja da je cena ilegalnog prelaska po osobi bila od 2.100 do 3.500 evra.

Protiv 10 osumnjičenih biće podneta krivična prijava i oni će biti predati Tužilaštvu za organizovani kriminal. Međunarodna akcija je sprovedena u saradnji UKP-a sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i sa nadležnim policijskim službama Mađarske zaduženim za sprečavanje ilegalnih migracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: