DSS: Metro i ekipe, razlog za smenu

Odbornik DSS Nebojša Bakarec kaže da je glavni razlog za smenu Dragana Đilasa metro, a Andreja Mladenović kaže da je razlog to što "Beogradom upravljaju ekipe".

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.09.2013.

12:12

Default images

On je pozvao DS da "čestito i muški" podnese smenu gradske vlasti. Bakarec je u raspravi o razrešenju Đilasa u ostale razloge ubrojao izgradnju mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, razvlašćivanje prigradskih opština, gušenje prava na reč opozicije u poslednjih pet godina...

"Most je podignut mimo Zakona o javnim nabavkama, na pogrešnom mestu i to tako što je DS 2003. ili 2004. godine organizovao izložbu posle koje je 20.000 građana odabralo najlepši most, a nisu pitali koliko će to da košta", rekao je Bakarec i dodao da je projekat beogradskog metroa potpuno pogrešan pristup u uvođenju šinskog saobraćaja.

Komentarišući navode DS da se danas odigrava "nasilno i rušilačko prekomponovanje vlasti", Bakarec je rekao da je to demokratija na delu i da je DS bila većina, da je sada manjina i da se stvara nova većina, u čemu nema ničeg nedemokratskog.

Na kritike da se sada prekraja izborna volja građana, Bakarec je podsetio da DS-u nije smetalo da se to uradi 2003. i 2008. godine, kada su "počistili DSS iz vlasti, iako su bili na istoj izbornoj listi".

Bakarec je dodao i da prvi put za pet godina Skupština grada ima smisla, jer je do sada gušeno pravo opozicije na reč i iz skupštinske sale "ni ptica nije mogla da izleti".

Gradska vlast je, naveo je Bakarec, u Skupštini grada odabrala princip rada kao da je gradski parlament "protočni bojler", a u tom periodu je, kako tvrdi, opoziciji oduzeto pravo na istupanje "u medijskom servisu Beograda" (Studio B) u koji, kako tvrdi, Beograd ulaže dva miliona evra.
Foto: FoNet
Šef odborničke grupe DSS u gradskom parlamentu Andreja Mladenović rekao je da se ta stranka zalaže za razrešenje Đilasa i zbog toga što "u Beogradu vladaju ekipe, a ne insititucije".

"Ekipa je u urbanizmu - znamo kako se planovi donose. Ekipa gradi - jedna čovek može da zabrani da se izda građevinska dozvola za velike objekte", rekao je Mladenović i dodao da je ekipa uvedena i u naplatu karata za gradski prevoz kroz bus-plus sistem.

Mladenović je rekao da Beograd nije firma i da njime ne treba da upravljaju navedene ekipe, kao i da se radni dan ne počinje u "Njegoševoj ulici, nego u Skupštini grada".

On tvrdi da je gradska vlast uvela centralizaciju i zaustavila legalizaciju, a kritikovao je i način finansiranja Mosta na Adi i projekat izgradnje beogradskog metroa.

Prema njegovim rečima, u Beogradu se gradi metro tako što se prvo kupuju vagoni, a tek se onda dogovara ko će da kopa tunele, gradi mostove i koliko će to da košta.

I Mladenović je podvukao da je inicijativa za smenu Đilasa legalna i da to nije čin rušenja, nasilja i nečeg nelegitimnog.

"To je verovatno poslednja odbrana koju imate. Nema ovde nikakvog rušenja i pritisaka", rekao je Mladenović koji je dodao da je Skupština grada u poslednjih pet godina radila u nedemokratskom okruženju jer, kako tvrdi, ni jedna reč opozicije nije mogla da se čuje u medijima.

On je zaključio da je na delu bio "potpuni medijski mrak" i da je DS bila maksimalno zaštićena, ali da su sada mediji koje su kontrolisali demokrate i Đilas upravo njima okrenuli leđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: