"Otvoreni smo za razgovore sa SDP"

Angela Merkel izjavila je da je "otvorena" za razgovore o koaliciji sa opozicionom Socijaldemokratskom partijom dan nakon što je ubedljivo pobedila na izborima.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 23.09.2013.

15:41

Default images

Njena CDU je osvojila ubedljivih 41,5 odsto glasova, a za apsolutnu većinu nedostaje svega još pet mesta u Bundestagu.

Dosadašnji koalicioni partner liberali (FDP) nisu prešli cenzus, zbog čega kancelarka mora da potraži novog saveznika u taboru stranaka levog centra.

"Otvoreni smo za razgovore", istakla je Merkelova, dodavši da je već imala prvi kontakt sa rukovodstvom socijaldemokrata, ali da ne isključuje ni mogućnost pregovora sa Zelenima, prenosi AFP.

U međuvremenu, lider SPD Zigmar Gabrijel rekao je danas da je i njegova stranka otvorena za razgovore o koaliciji sa konzervativcima kancelarke Merkel, ali da se ne bi automatski saglasila s time da deli vlast, kako navodi Rojters.

"U razmatranju mogućnosti za formiranje vlade, sve opcije su otvorene", rekao je Gabrijel novinarima, dodavši da, ukoliko bi Merkelova pozvala njegovu partiju na pregovore, SPD to ne bi odbila.

Međutim, mnogi članovi SPD ne žele da uđu u "veliku koaliciju" sa Merkelovom i ta stranka će, verovatno, zauzeti čvrst stav u pregovorima, ocenjuje britanska agencija.

Demohrišćanska unija Merkelove je, na jučerašnjim izborima u Nemačkoj, osvojila 41,5 odsto glasova, ali njeni dosadašnji koalicioni partneri liberali nisu uspeli da pređu cenzus za ulazak u Bundestag.

Analitičari: Neprikosnoveni lider Evrope

Angela Merkel, osnažena ubedljivom pobedom konzervativaca na nedeljnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj, zadržava liderski položaj u Evropskoj uniji i treba da ostane verna politici štednje na ekonomskom planu i obazrivosti na političkom planu, smatraju analitičari.

Nemačka kancelarka postigla je lični uspeh, jer je njena stranka postigla istorijski uspeh. Kancelarkina Hrišćansko-demokratska unija
(CDU) i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja kandiduje samo u Bavarskoj, osvojile su 41,5 odsto glasova što je 7,7 odsto
više nego pre četiri godine.

"Izbornim trijumfom Merkelova je neprikosnoveni gazda, to jača njen položaj u Evropi", smatra Žan-Dominik Đulijani, predsednik fondacije Robert Šuman.

Bivši italijanski premijer Mario Monti očekuje "napredak u evropskim integracijama" u slučaju velike koalicije konzervativaca i socijaldemokrata. To bi omogućilo ublažavanje pritiska evroskeptika iz CDU-CSU na Merkelovu za koju su jučerašnji izbori bili "jasan glas za ujedinjenu Evropu".

Analitičari smatraju da kancelarka neće menjati svoju oštru politiku na ekonomskom planu. "Nemci su glasali za liniju koju je zauzela Merkelova", kaže direktor centra Karnegi Evropa Žan Tešo.

"Evropa Angele Merkel jeste jedna rigorozna Evropa u kojoj se većina Nemaca, zahvaljujući njoj, oseća uključenim", piše italijanski dnevnik Korijere dela sera.

Analitičar u grčkom institutu Opinion Ilias Nikolakopulos kaže da se "neće ništa promeniti u orijentaciji Nemačke". "Imaćemo istu politiku, sa istim socijaldemokratama u vladi", smatra on.

Međutim, mnogi sumnjaju u spremnost Merkelove da preuzme vođstvo u cilju veće ekonomske i političke integracije Evrope. "Sve dok bude
na vlasti, ona neće podsticati na veću integraciju", smatra Tešo.

Francuska je danas izrazila želju da u Nemačkoj bude formirana velika koalicija konzervativaca i socijaldemokrata, ocenjujući da će to omogućiti "približavanje" dve zemlje.

Kad je reč o britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, on može da računa na podršku Merkelove u borbi za evropski budžet i za drakonsko smanjenje troškova.

Međutim, upozorava Tešo, Britanci ne treba da imaju iluzije kad je reč o kancelarkinim izjavama da je za "manje briselsku Evropu".

"Merkelova nije u njihovom taboru. Ona neće braniti veću integraciju, ali je takođe jasno da neće ići toliko daleko kao oni", dodaje Tešo, povodom Kameronovog obećanja da će organizovati referendum o britanskom članstvu u EU.

Angela Merkel samo želi da se evropske stvari rešavaju isključivo na nivou država, kaže jedan neimenovani evropski zvaničnik. Ona želi Komisiju "na svom mestu", posebno kad je reč o njenoj posredničkoj ulozi u dijalogu sa malim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: