"Večeras slavimo, sutra radimo"

Kancelarka Angela Merkel obećala je građanima, nakon preliminarnih rezultata koji su nagovestili pobedu njenih demohrišćana, "četiri bolje godine za Nemačku".

Izvor: B92

Nedelja, 22.09.2013.

19:33

Default images

Merkelova je dodala da je još prerano da se govori o velikoj koaliciji.

Britanska agencija Rojters navodi da je Merkel pobedu svoje stranke ocenila kao "super rezultat" i zahvalila partiji, glasačima i suprugu.

"Zajedno ćemo učiniti sve u naredne četiri godine da one budu uspešne za Nemačku", rekla je uz osmeh Merkelova pristalicama njene Hišćansko-demokratske unije u Berlinu.

"Dragi prijatelji, vaši veseli usklici pokazuju da svi mi imamo razloga za slavlje. Ovo je super rezultat", rekla je ona svojim oduševljenim pristalicama, preneleli su nemački mediji.
(Tanjug)
Ona je zahvalila glasačima koji su, kako je istakla, "toliko mnogo verovali u konzervativne stranke" i obećala da će delovati odgovorno i brižno.

Ona ipak večeras nije želela da govori o mogućim koalicijama.
(Tanjug)
"Još uvek je rano za to. Sačekaćemo izborni rezultat", rekla je predsednica CDU po objavljivanju prvih procena i dodala da će se o tome razgovarati u ponedeljak.

"Ali, večeras možemo da slavimo", poručila je ona oduševljenim pristalicama u Berlinu.

U štabu SPD pomalo su razočarani rezultatima svoje stranke. "Očekivali smo bolji rezultat. CDU je pobedila. Sačekaćemo da vidimo šta će preduzeti kancelarka Merkel. Večeras ne pravimo koalicije", rekla je generalna sekretarka SPD Andrea Nales televiziji ZDF. U prvom obraćanju, kandidat SPD za kancelara Per Štajnbrik rekao je da je sada "lopta u dvorištu Angele Merkel" da formira novu vladu.

Britanska agancija Rojters navodi da su konzervativci Angele Merkel na putu da osvoje istorijsku apsolutnu većinu na današnjim izborima, prema prognozama na osnovu anketa po izlasku sa birališta i nekih rezultata koje je objavila televizija ARD.

Poslednji put je jedna nemačka partija sama osvojila apsolutnu većinu 1957. godine, na čelu sa konzervativnim liderom Konradom Adenauerom, podseća Rojters.

SPD je, prema prvim procenama, dobila 26 odsto glasova, što je tri odsto više nego na prošlim izborima, ali nedovoljno da samo sa zelenim formira vladu.
Per Štajnbrik (Beta, AP)
Zeleni su dobili 8,1 odsto glasova, što je 2,6 odsto manje nego prošli put, a Levica 8,5 odsto, odnosno, 3,6 odsto manje nego na na izborima 2009. godine.
(Tanjug)
Međutim, liberali, šefa diplomatije Gvida Vestervela nisu uspeli da uđu u Bundestag jer su osvojili 4,8 odsto glasova i nisu prešli cenzus od 5 odsto.

Nakon današnjih preliminarnih rezultata , analitičari najavljuju velike promene u Nemačkoj, a samim tim mogučnost stvaranja velike koalicije CDU-SPD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: