Petak, 13.09.2013.

20:05

Pariz:Saopštenje Damaska nedovoljno

Saopštenje Sirije da se pridružila sporazumu o zabrani hemijskog naoružanja je nedovoljno, smatra zvanični Pariz.

Izvor: Tanjug

Default images

Francuska vlada je zatražila donošenje obavezujuće rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Saopštenje sirijske vlade je svakako veoma korisno, ali svakako i nedovoljno", rekao je predstavnik ministarstva spoljnih poslova Francuske Filip Lalijo, preneo je AFP.

"Nije dovoljno samo saopštenje o namerama sirijskog režima. Sirijska vlada mora da se obaveže i da ispunjava obećanja koja će biti vezana za vremenske rokove, kontrolisana, uz mogućnost verifikovanja", rekao je on.

On smatra da Savet bezbednosti mora da donese rezoluciju o tome i da ona bude obavezujuća.

U nameri da spreči vazdušni napad Zapada na Siriju, zbog korišćenja hemijskog oružja, Rusija je predložila da vlada predsednika Bašara al-Asada stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, što je Damask i usvojio.

Sirija je juče podnela Ujedinjenim nacijama molbu da se priključi međunarodnom sporazumu o zabrani korišćenja hemijskog oružja.

Lalijo je rekao da to nije dovoljno, preneo je AFP.

Konvencija o hemijskom naoružanju zabranjuje razvoj, proizvodnju, skladištenje i upotrebu hemijskog oružja i obavezuje sve strane koje su je potpisale da prijave i unište svo hemijsko oružje koje poseduju.

SAD i njihovi saveznici optužuju Asadovu vladu za napad hemijskim oružjem u Damasku 21. avgusta, u kojem je poginulo više stotina ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: