Jeremić poziva na mir u Siriji

Predsednik GS UN Vuk Jeremić pozvao je sve zemlje članice UN da utiču da se pregovorima okonča građanski rat u Siriji.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

07:35

Default images

Jeremić je pozvao da se problem sa hemijskim arsenalom te zemlje reši uz puno poštovanje međunarodnog prava.

U noćašnjoj izjavi predsednika Generalne skupštine ukazuje se da će događaji u Siriji "predstojećih nedelja duboko uticati na bezbednost i dobrobit čitavog regiona Bliskog istoka, a možda i celog sveta".

"Svi naši napori moraju se staviti u službu hitnog i bezuslovnog prekida neprijateljstava" i dovođenja sukobljenih strana na dijalog.

"Verujem da je ovo ključni trenutak da se još jače radi za održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji", ukazuje Jeremić, navodeći da je "ishod postignut kroz politički dijalog jedini način da se okonča krvoproliće", te, kao predsednik Generalne skupštine UN, poziva države članice UN da tome doprinesu.

Jeremić upozorava da će "nastavak militarizacija samo produbiti patnje naroda Sirije i izazvati dalju radikalizaciju sukoba", i podseća da je tokom tekućeg, 67. zasedanja, Generalna skupština dva puta razmotrila tu "najstrašniju humanitarnu katastrofu našeg doba".

"Ako se dokaže da su tačni navodi o tome da je jedna od strana u sirijskom sukobu upotrebila hemijska sredstva, države članice UN treba da se ujedine i razviju odgovarajući odgovor, uz puno poštovanje međunarodnog prava, uključujući i centralnu ulogu Saveta bezbednosti, u skladu s Poveljom UN", ističe Jeremić na kraju saopštenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: