Sreda, 04.09.2013.

11:37

Sudije: Zašto nema stava Harhofa?

Dvoje sudija koji učestvuju na suđenju Vojislavu Šešelju u Hagu traže objašnjenje zašto se u odluci o izuzeću sudije Harhofa ne pominju njegovi komentari.

Izvor: Tanjug

Default images

Predsedavajući sudskog veća na suđenju Šešelju Žan-Klod Antoneti i članica raspravnog veća Flavija Latanci uputili su Haškom tribunalu zahtev za hitno objašnjenje zašto se u odluci suda o izuzeću Frederika Harhofa sa suđenja Šešelju ne pominju komentari koje je taj sudija dostavio predsedavajućem sudiji.

Antoneti i Latancijeva su naveli da je analizom odluke Suda otkriveno da se u njoj ne pominju komentari koje je sudija Harhof izneo predsedavajućem sudiji Antonetiju, a koje je tada rekao da će predati napismeno, kao i izveštaj o tome, koji je Antoneti uputio predsedniku Suda Teodoru Meronu.

Praksa prilikom izuzeća sudija sa suđenja je da se u obzir uzmu i komentari predsedavajućeg sudije, kao i sudije čije se izuzeće traži, kako bi suđenje bilo pošteno, budući da će ta odluka imati veliki uticaj na ishod suđenja i profesionalnu i ličnu situaciju sudije čije se izuzeće traži, navodi se u zahtevu Antonetija i Latancijeve.

Oni su istakli kako se sada postavlja pitanje da li je sudsko veće pre donošenja odluke o izuzeću Harhofa uopšte dobilo pomenute dokumente i da li ih je uzelo u obzir prilikom donošenja odluke o izuzeću.

Antoneti i Latanci smatraju da je, ukoliko je prilikom donošenja odluke došlo do propusta ili činovničke greške, odnosno činjenice da veće nije dobilo dva dokumenta koja treba da budu sastavni deo procedure pokrenute na zahtev optuženog, potrebno ponovo razmotriti odluku o izuzeću sudije.

Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je 29. avgusta zahtev Šešelja za izuzeće sudije Harhofa zbog sumnje u njegovu nepristrasnost. Harhof je juče zatražio od veća objašnjenje zašto prilikom donošenja odluke nije uzet u obzir i njegov stav.

Harhof je naveo da je, pošto je Šešelj podneo zahtev za njegovo izuzeće, podneo memorandum koji nosi datum 8. jula 2013. godine, u kom je izneo svoj stav o tome. Odluka o izuzeću direktno je "uticalo na moju ličnu i profesionalnu posvećenost ovom Tribunalu kao sudije", naveo je Harhof.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: