Počela sednica o ministarstvima

Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici razmatrati Predlog izmena zakona o ministarstvima, koji je podnela Vlada Srbije

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.08.2013.

00:10

Default images

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da su izmene i dopune Zakona o ministarstvima posledica potrebe da se grupišu srodni poslovi u određenim ministarstvima i da je zato bilo neophodno da se Ministarstvo finansija i privrede podeli u dva posebna ministarstva.

Selaković je obrazlažući predložene izmene u parlamentu rekao da će se, pored ostalog, Ministarstvo finansija baviti republičkim budžetom, javnim prihodima i rashodima, makroekonomskom politikom, fiskalnom analizom, igrama na sreću, deviznim sistemom, kreditnim odnosima sa inostranstvom...

Ministarstvo privrede će u svojoj nadležnosti imati grupisane poslove koji se odnose na privredu i privredni razvoj, povezivanje privrednih društava, predlaganje mera za investicije, mere ekonomske politike za razvoj zanatstva, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, turizam...

“U tom ministarstvu obavljaće se poslovi državne uprave koji se odnose na kontrolu mera i dragocenih metala , koje obavlja Direkcija za kontrolu mera i dragocenih metala kao organ uprave u sastavu ministarstva”, dodao je ministar. Takođe, preciziran je delokrug rada Ministarstva pravde i državne uprave koji se odnosi na predlaganje politike rada elektronske uprave i poslove medjunardne saradnje u u oblasti elektronske uprave. “Tim zakonom precizira se status i položaj organa državne uprave i rešenja kojima se obezbeđuje kontinuriran rad državne uprave.

Selaković je dodao da je vlada, pored brojnih aktivnosti, a uviđajući značaj dobre organizacije za dobro obavljanje poslova, od početka rada cenila potrebu da se izmenama zakona o ministarstvima stvore predpostavke za uspešnije funkcionisanje ministarstava. “Aktuelna rekonstrucija u političkom smislu jedna je od prilika da rezultati praćenja tih aktivnosti dobiju i zakoniski oblik. Vlada je pratila rad drzavne uprave, usmeravala politiku i uskladijvala njihov rad, a uzimajući u obzir obim, delotvornosti i efektivnost rada, bilo je moguće pristupiti analizi rada”, rekao je on.

Ministar je naveo i da je bilo potrebno da aktivnosti budu delotvorne i da se vlada ne upusti u svoje preuređenje koje bi bilo samo sebi svrha i koje bi dovelo u pitanje stabilnost državnih organa i eventualno pre vremena u izborni proces.

"Stanje nedovoljnog razvoja prirednih aktivnosti i budžetski deficit doveli su do toga da se posebna pažnja usemri na te oblasti, pa da se u finansijama i privredi pristupi neophodnim promenama. Za sprovođenje politke vlade neophodno je stvoriti zakonski okvir i razlozi za donošenje ovog zakona je neophodnost srpovodnjena zakonskih preduslova”, objasnio je Selaković.

Ministar je dodao da se tim izmenama zakon predlaže da vlada ima 18 ministarstava i ukazao da je kabinet premijera Ivice Dačića povećan za jedno ministarstvo.

Opozicija: Imali smo malo vremena

Tanjug
Poslanici opozicije ukazali su na početku sednice Skupštine Srbije na povrede Poslovnika, navodeći da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o izmenama Zakona o ministarstvima i negodujući što premijer Ivica Dačić ne obrazlaže zakon.

Poslanik Demokratske stranke Janko Veselinović rekao je da su poslanici očekivali da izmene zakona obrazloži premijer Ivica Dačić, a ne ministar pravde Nikola Selaković, što, kako je rekao, neodgovorno i pokazuje stanje u Vladi u kojoj "Dačić i nije predsednik, već je to Vučić".

"Ako ste imali šest meseci za rekonstrukciju, trebalo bi da nam date makar šest sati za pripremu, a stavili ste nas u poziciju da jutros između devet i deset čitamo zakon, pripremimo amandmane i pripremimo se za raspravu", rekao je Veselinović.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je rekao da je rekonstrukcija Vlade "cirkus" vladajuće koalicije i da se svela na "podelu Dinkića na pola".

Njegov stranački kolega Bojan Đurić rekao je da je Vlada "navrat-nanos" poslala Skupštini zakon, i da izmene nisu razmatrali svi nadležni odbori, među kojima i Odbor za finansije, iako se veliki deo izmena zakona odnosi na Ministarstvo finansija.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Jovan Palalić rekao je da se o rekonstrukciji govorilo šest meseci, a svela se na razdvajanje jednog ministarstva.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je materijal za današnju sednicu dostavljen u skladu s Poslovnikom i dodao da su sve poslaničke grupe juče obaveštene da su izmene Zakona u elektronskoj formi na sajtu Skupštine.

Podsetimo, Skupština je saopštila da je vanredno zasedanje sazvao predsednik parlamenta Nebojša Stefanović na predlog Vlade i da će izmene Zakona o ministarstvima biti jedina tačka dnevnog reda. Pre početka sednice, skupštinski odbori za pravosuđe i za ustavna pitanja usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima čime je omogućeno da počne rasprava o tom zakonskom predlogu neophodnom za rekonstrukciju vlade.

Kako je članovima odbora obrazložio ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković tim predlogom zakona Ministarstvo finansija i privrede razdvaja se na dva zasebna ministarstva, ali se i dopunjuju nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova kada je reč o dijaspori i Ministarstva pravde i državne uprave u vezi sa elektronskom upravom.

Vlada je juče usvojila predlog izmena tog zakona, po kojem bi trebalo da ima 18 ministarstava.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Janja Ljubičić izjavila je danas Tanjugu da tek posle usvajanja u parlamentu izmena Zakona o ministarstvima, može uslediti imenovanje novih ministara na posebnoj sednici.
Tanjug
Počinjemo sa raspravom u načelu i poslaničke grupe imaju prava na pet časova rasprave, a šefovi poslaničkih grupa po 20 minuta, precizirala je Ljubičić.

Ona je dodala da nakon toga sledi pauza od 24 časa, a sednica se nastavlja raspravom u pojedinostima i da nakon te rasprave može da usledi glasanje.

"Ne može se odmah preći na imenovanje novih ministara zato što pre toga 'stari' ministri moraju da podnesu ostavke", rekla je Ljubičić i objasnila da postoji i druga mogućnost, a to je da ti ministri budu razrešeni.

Što se tiče imena u novoj Vladi, SNS je, na sednici GO, predložio za ministra za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu člana je predsedništva te stranke Igora Mirovića.

Kandidat za ministra odbrane je Nebojša Rodić, direktor BIA.

Imena još dva ministra, najavljeno je iz SNS, biće saopštena danas.

U nedelju je održana i sednica predsedništva SPS, nakon koje je lider stranke i premijer Dačić izjavio da još nisu definisana imena kandidata koja daju socijalisti. Kako saznajemo, Ivanu Tasovcu, direktoru beogradske filaharmonije, ponuđeno je mesto ministra kulture.

Slavica Đukić Dejanović je rekla da se na sednici govorilo o oko 20 imena za četiri resora.

Juče je doneta odluka da odlazeći ministar Mlađan Dinkić radi u Vladi Srbije kao zamenik predsednika Komiteta Vlade za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vučić je izjavio da su Dinkića na tom mestu tražili ljudi iz Emirata.

Dinkić je rekao da mu je velika čast što će biti u prilici da i dalje zastupa interese Srbije u saradnji sa Emiratima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: