Tim za borbu protiv lažnih diploma

Vlada Srbije će, na predlog njenog prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, formirati specijalni tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju, piše Blic.

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2013.

07:45

Default images

Na čelu tog tima bi trebalo da bude Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost”, saznaje Blic.

Spasić je nestranačka ličnost i bivši član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Spasić za "Bli"c nije ni potvrdio ni demantovao naše informacije o tome da će biti na čelu tima za borbu protiv korupcije u prosveti, već je samo kratko rekao da „ne želi da komentariše“.

Prema saznanjima "Blica", ovaj tim bi trebalo da bude formiran u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kada bude imenovan novi ministar, pošto je prethodni ministar Žarko Obradović smenjen.

Navodno je već održan prvi sastanak na kome su Vučić i Spasić napravili plan aktivnosti, a Spasić je dobio odrešene ruke da stane na put korupciji u sferi obrazovanja.

Prvi na udaru naći će se, kako saznaje "Blic", neki članovi državne Komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova zbog korupcije i falsifikovanja dokumenata u procesu akreditacije, ali i pojedini članovi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Osim toga, sve više službenika u državnoj upravi poseduje sumnjive i falsifikovane diplome, piše "Blic". Zaposleni u školama najčešće se žale ministarstvu zbog zapošljavanja i otpuštanja nastavnika i direktora škola bez poštovanja procedure, što takođe predstavlja potencijalni izvor korupcije. Studenti navode kao mogućnost za mito polaganje ispita i ocenjivanje.

Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, potvrdio je nedavno da ministarstvo dobija uglavnom anonimne prijave zbog kupovine radnih mesta u prosveti, ali i zbog primanja mita za upis učenika u srednju školu.

U istraživanju Beogradske otvorene škole, sedam odsto anketiranih studenata Univerziteta u Beogradu izjavilo je da su prisustvovali situaciji u kojoj profesor plagira studenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: