SPS odlučila: Odlazi Obradović

Predsedništvo Socijalističke partije Sbije odlučilo je večeras da Žarko Obradović više neće biti ministar prosvete, saznaje Tanjug.

Izvor: Blic

Sreda, 31.07.2013.

20:35

Default images

Prethodno je ostavku podneo i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

"Žarko Obradovć i Slavica Đukić Dejanović su rekli da će ispoštovati svaku moju odluku i tu neće biti nikakvih reperkusija po odnose u partiji", rekao je ranije danas Dačić.

Smenu Žarka Obradovića tražila su 84 poslanika opozicije zbog lošeg stanja u obrazovanju i poništavanja male mature. Samo dan kasnije, Obradović je rekao da Ministarstvo nije odgovorno za to što su ukradeni testovi, rekavši "Ne štampam ja testove".

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je testove za maturante ukrala osoba koja radi u štampariji Službenog glasnika.

Pre nekoliko dana, v.d. direktora "Službenog glasnika" Radoš Ljušić rekao je da je policija završila istragu u "Glasniku" povodom krađe testova. Na danas zakazanom saslušanju, radnica štamparije Službenog glasnika nije se pojavila, pa je ono odloženo.

Za sada je izvesno da Nemanjinu 11 napušta sedam ministara. Četiri iz SNS, jedan socijalista, dvoje ministara URS-a i potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Spasimo nauku pozdravlja smenu Obradovića

Pokret Spasimo nauku saopštio je da pozdravlja najavljenu smenu ministra prosvete Žarka Obradovića, ali je najavio nastavak protesta, jer samom smenom neće biti rešeni mnogobrojni problemi zbog kojih je nauka u Srbiji na ivici propasti.

U saopštenju se podseća da će smenom Obradovića biti ispunjen samo jedan od zahteva sa protesta koji je na ulicama podržalo 3.000 naučnika, kao i najšira javnost.

Tražili smo odlazak ministra i svih odgovornih u ministarstvu, zbog nestručnosti, neodgovornosti i ignorisanja problema u resoru nauke, ističe se u saopštenju.

U pokretu Spasimo nauku ističu da ih, pre svega, zanima kakva rešenja predlaže vlast i koje su garancije da će nauka moći normalno da funkcioniše i da se razvija, jer je u sadašnjim okolnostima Srbija suočena sa novim odlivom mozgova, što onemogućava bilo kakav napredak društva.

Dosadašnja iskustva, loša praksa vlasti i beznadežan položaj nauke nas obavezuju da nastavimo borbu za ostvarenje i ostalih naših ciljeva, stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: