Snouden zatražio azil od Nikaragve

Predsedniku Nikaragve Luisu Albertu Molini poslato je pismo odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena u kojem on traži politički azil.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.07.2013.

17:35

Default images

Ambasador Nikaragve u Rusiji Luis Alberto Molina izjavio je danas da je njegova diplomatska misija prosledila pismo Snoudenu.

"Primili smo pismo od Snoudena. Poslali smo ga u Nikaragvu, tako da će predsednik razmotriti zahtev", rekao je Molina ruskoj agenciji Itar-tas.

Molina je rekao da za sada nije planiran nijedan sastanak predstavnika ambasade u Moskvi sa Snoudenom.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronskih komunikacija na najvećim internet sajtovima.

Veruje se da se Snouden, koji je razotkrio američki "tajni" program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost između SAD i njenih saveznika, još nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu i Ekvador.

Mnoge od tih zemalja su već odbile da mu daju azil, prenele su zapadne agencije.

Iako američki predsednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine zbog Snoudenovog kretanja, drama oko leta bolivijskog predsednika Eva Moralesa - čiji je avion bio preusmeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu - ukazuje na pritiske iza scene.

"Vikiliks" je u petak objavio da je Snouden tražio azil u još šest država, ali je istakao i da neće identifikovati te "nove zemlje", zbog mogućeg američkog mešanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: