"Okidač za ubistva teška situacija"

Teška ekonomska i socijalna situacija može biti okidač za višestruka ubistva koja se dešavaju u Srbiji u poslednjih nekoliko meseci, saglasni su kriminolozi.

Izvor: B92

Petak, 05.07.2013.

16:59

Default images

Kriminolozi Zlatko Nikolić i Dobrivoje Radovanović danas su u izjavama Tanjugu, komentarišući trostruko ubistvo i samoubistvo kod Arilja, istakli da se takve nesreće najčešće dešavaju kada se spoje loša ekonomska situacija i neki psihički poremećaj ili bolest počinioca.

U ariljskom selu Visoko pronađena su četiri tela, a kako je ranije danas Tanjugu rekao direktor policije Milorad Veljović muškarac je ubio majku i dve strine, a potom izvršio samoubistvo.

Ubistvo je, rekao je Veljović, izvršeno tupim predmetom, a muškarac je potom izvršio samoubistvo vešanjem.

Višestruka ubistva poslednjih meseci se, istakao je Nikolić, uglavnom, dešavaju zbog teške socijalno-ekonomske situacije u kojoj se počinioci nalaze, a posebno su česta kada se spoje teška ekonomska situacija i psihički poremećaj ili bolest.

Nikolić je podsetio i da je nedavno sin ubio majku, jer nije imao novca za njeno lečenje.

"Direktna poruka je kakva je to država i društvo i da ne znamo gde ćemo biti sutra. Kada se sve to akumulira i još ako tu ima nekakvih poremećaja ličnosti zbog nečega što se dešavalo ili neke bolesti, statistika je neumoljiva u poslednjih pet meseci imamo veliki broj takvih slučajeva", rekao je Nikolić.

Da je teška socijalna i ekonomska situacija često "okidač" za višestruka ubistva ističe i Radovanović koji navodi da živimo u veoma komplikovanim i teškim društvenim okolnostima u kojima se mnoge porodice često i bukvalno bore za preživljavanje.

Ta okolnost, kako je naveo, može da isprovocira počinioca i da posluži kao "okidač" i za teške depresivne reakcije, ali i za porodične sukobe kada psihopatija dolazi do punog izražaja.

Kod počinioca višestrukih ubistava, rekao je Radovanović, često se sreću teški psihološki poremećaji.

"Teške bipolarne depresije su relativno česte i imaju koren u genetskih uslovima, odnosno u velikom broju slučajeva su nasledne, ali okolnosti u kojima živimo ih provociraju i služe kao okidač", objasnio je Radovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: